Екипажът

Всяко пътешествие започва с мечта.

Ние сме семейство от ВарнаВ момента живеем, учим се и пътешестваме на борда на катамарана Фата Моргана. Ние сме Иво, Мира и 11-годишната Мая.

Мира, Иво и Мая

Мира, Иво и Мая


Нашите странствания с платноходка по света започнаха през юли 2013 г. Напуснахме работа, училище и дом, за да докажем, че съществуват алтернативен начин на живот, образование и пътуване извън системата, в търсене на свобода и приключения, посещавайки някои от най-красивите и девствени места на планетата с минимален бюджет.

В този блог публикуваме историите и снимките от нашите пътешествия в хронологичен ред, като пътепис, както и статии свързани с мореплаване и с пътешествията ни.

Fata Morgana

Fata Morgana

 

Кои сме ние?

 

Капитан Иво


Иво е пълен с енергия, винаги хипер, винаги зает, работи двойно, говори бързо, високо и постоянно, пълен с луди идеи и проекти. Перфекционист. Той е един от онези редки индивиди които, когато се сблъскват със странна неочаквана ситуация изнамира най-необичайното, но ефикасно решение.

Иво обича бира. Също така обича да се гмурка, да лови риба, уиндсърфинг, водни ски и туризъм.

Роден през 1976 г. във Варна, България. Като малък си мечтаел да стане капитан далечно плаване като порасне, за да може да посети с кораба някоя тропическа страна и там да се наяде на банани. (Тъй като нямаше банани през 80-те години в комунистическа България …). Иво завърши техникума за корабни машини и мехаизми във Варна, но сега отказва да включва моторите на яхтата ни. Ние стриктно и фанатично плаваме на платна дори когато това изглежда невъзможно.

Като малък Иво си прекарвал летните ваканции при баба и дядо на село, където живеели само стари хора и селскостопански животни. И тъй като нямал нито един приятел на неговата възраст с който да си играе, той си играел с животните и се сприятелил с възрастните хора. И така, на осем годишна възраст, Иво придобил мъдростта на старейшина, убеден, че семейството, а не атома, е най-важната неделима частица във Вселената, без значение какви са обстоятелствата. Той също така осъзнал, още тогава, че на животните, за разлика от повечето хора, може да се вярва, уважава и обича безусловно. Любовта му към природата е огромно.

Иво срещнал първата си приятелка когато бил на 17. Нейното име е Мира и той все още я обича много.

Evo

Evo

 
Мира (автор на блога)

Аз съм много любопитна, винаги се опитвам да отида по-далеч и да разбера повече. Склонна съм да не запомням важни неща като дати или телефонни номера, но лесно запаметявам ред от книга или цитат от филм или поема. Аз също така лесно се впечатлявам, за мен света е удивителен.

Интересувам се най-много от хората, които срещаме благодарение на това, че постоянно пътуваме и техните истории, както и от новите места които посещавам и техните истории. Не търся луксозното, а по-скоро автентичното.

Родена съм през същата година като Иво, на същото място, завърших френската езикова гимназия във Варна и фотография и испански език в Concordia University, Montreal. Справям се с 5 езика (български, английски, френски, испански и руски), което ни помага доста из света.

Обичам чуждестранни филми и хубави книги, гмуркане, туризъм, готвене, танци, и да научавм нови неща. Моят любим плод е манго.

 

Mira

Mira

 

Мая

 

Мая прилича на Иво. Като него, тя винаги е в центъра на всяка ситуация и мрази да е сама.

Мая е пълна с енергия и на единайсет годишна възраст знае точно какво иска от живота.

Ако я попитате Каква искаш да станеш когато пораснеш?, тя ще ви отговори „Мисля, че искам да бъда артистка.“ С гордост е приела факта, че е различна в много отношения от повечето деца на нейната възраст.

Музиката е толкова важна за нея, колкото въздуха и водатаисунките и́ са често странни и с много особен стил. Любимите и́ художници са Ботеро и Арчимбалдо. Мая е също така много артистична. Един ден, когато още живеехме в къщата, ми направи представление, което никога няма да забравя: легна по гръб в хола на пода  напълно неподвижна с ръце близо до тялото си и плавно започна да си движи ръцете и краката налява надясно без да ги отлепя от пода, много лекичко в продължение на няколко минути, преди да обясни, „Аз съм поляна.“

Мая обича да се запознава и да си играе с приятели на нейната възраст, да спортува, да се разхожда из горите и планините, да скача от лодката във водата, да яде сирене и маслини и най-вече- сладолед. Най-много обича да се гмурка под вода.

Мая не обича риба.

 

Maya

Maya

 

Виктор


В начелото на това приключение бяхме четирима. 17-годишният ни син Виктор прекара повече от една година с нас на борда на Фата Моргана и доскоро беше част от нашето пътешествие, но след година плаване и ветроходство той реши да се върне обратно в Канада, където живяхме преди да потеглим из света, за да продължи образованието си и да започне живота си. На неговата възраст той не иска да е постоянно с родителите си и малката си сестра на лодка, а предпочита приятелите си и това е нормално. И въпреки, че голяма част от нашите приключения заедно му харесаха (например когато отидохме да плуваме в напълно тъмна пещера в Гватемала, експедицията
с мулета и водач до най-високаия връх на Карибите Pico Duarte , Мексико където всеки ден ядохме люти такос, като се гмуркахме в Thunderbolt Grotto в Бахамите и още много други), той реши да се върне при своите приятели и стария си начин на живот.

Въпреки, че ни липсва много, ние подкрепяме решението му и знаем, че ще се справи чудесно и ще бъде щастлив и успешен във всичко, с което се захване. Разбира се, той винаги може да ни посети, сам или с приятели, където и да сме.

 

Viktor

Viktor

 Ако ви харесва нашият начин на живот и ви е интересно накъде ще ни отвее вятъра от тук нататък, сте добре дошли на борда на Фата Моргана и The Life Nomadik!

Следвайте ни тук и споделете авантюрата!

Намерете ни във Фейсбук, където публикувам снимки, кратки видеоклипчета и новини от нашето ежедневие Facebook/TheLifeNomadik

 

Други статии на български:

.

Фата Моргана, нашият плаващ дом 

.

Как и защо решихме да плаваме около света?

.

Колко струва приключението?

.

Моето училище не е сграда

.

Въпроси-отговори

.

Слънчеви панели за мореплаватели

.

10 предимства на един обикновен каяк

.

Училище на лодката

.

Извън мрежата

∼∼∼∼∼∼∼∼

Първа глава. За това как си купихме лодката и започнахме да мореплаваме из света

.

Втора глава. За това как си купихме яйца в Куба и други премеждия

.

Треата глава. За местата, които посетихме в Куба: Хавана, Винялес, Кайо Левиса и Кабо Сан Антонио

.

Четвърта глава. Приключенията ни в Мексико и полуостров Юкатан

.

Пета глава. На път към Гватемала

.

Шеста глава. Води с вкус на планини

.

Седма глава. Училището на Мая и празненствата по случай денят на независимостта в Гватемала

.

Осма глава. Приключенията ни в езерото Изабала, Гватемала

.

Девета глава. Нагоре по реката

.

Десета глава. Горските демони на Гватемала

.

Единайста глава. Тайните на старата планина

.

Дванайста глава. Хаос в морето

.

Тринайста глава. Коледа и Нова Година на Бахамите

.

Четиринайста глава. Старите и новите заселници на Бахамите

.

Петнайста глава. Забравени в рая на хамбургерите

.

Шестнайста глава. Пътят на болката

.

Седемнайста глава. Регата, делфини, баракуди и Дейвид Копърфилд

Share

42 Responses to Екипажът

 1. Раковски says:

  Здравейте, радвам се, че вече има и страница на български. Коя е крайната ви цел – околосвестко?

  Поздрави

  • lifenomadik says:

   Раковски, нямаме крайна цел. Искаме да видим колкото се може повече от света и няма значение дали ще направим околосветско или не. Нямаме бърза работа и ще се мотаем из моретата и океаните поне още няколко години. Всъщност, това не е временно приключение, а нашия нов начин на живот. Ако нещо непредвидено се случи или ако след време (години, десетилетия…) ни писне, ще спрем. Но дотогава…

 2. Viggen says:

  =))
  Най-накрая решихте да пишете на български :=))
  Очаквам и други Ваши истории. Поздрави от Варна!

 3. Natalia says:

  Мира,на 06.09.вестник „Труд“ е публикувал снимка на прасенце,което плува на Бахамите,с коментар.Рубриката е за смешни животни.Не е посочен фотографът, дали са ти нарушили авторските права.Аз още не съм видяла вестника,чичо ти е купил няколко за мен.Ако пишеш на български ще видиш колко много хора биха чели пътеписите.Целувки.

 4. Bisi says:

  Mira, kak da spodelq tochno tazi stranica v1v facebook? Kratkata Vi istoriq.

 5. bgreader says:

  Интересен блог и страхотно приключение.
  Ще е супер ако сложите Google Maps карта на света с всички места, които сте посетили.

 6. Natalia says:

  Мая,честит рожден ден! Пожелавам щастливо плаване и попътен вятър! Баба ти Наталия.

 7. DK says:

  Здравейте,
  Изключително вдъхонвяващо пътешествие и чудесен блог – внесохте позитивната нота, от която имах нужда днес!
  Докато четях материалите ви, прочетох на един дъх доста голяма част от тях, ми хрумнаха няколко идеи, които бих искала да споделя с вас. Ще се радвам, ако се свържете с мен и имам възможност да ви ги напиша или разкажа 🙂

 8. Mariya says:

  Здравейте,
  много се радвам, че попаднах на вашия блог, изчетох с огромен интерес разказите за Куба – която ми е мечтана дестинация и ще продължавам с интерес да чета за останалите ви пътешествия. Чудесно е, че има такива вдъхновители и пътешественици като вас – начина, по който пишеш е уникален, все едно сме с вас и посещаваме заедно местата и природните красоти.
  Интересно беше, да разбера, че сте от Варна и аз съм оттам и също съм завършила френската гимназия. Занимавам се с туризъм професионално и по тази причина пътешествията ви са ми още по-вдъхновяващи и мотивиращи 🙂
  Пожелавам ви успех и попътен вятър в следващите приключения! Поздрави от Каунас, Литва!

 9. Albena Petkova says:

  Здравейте смели хора!
  Сега за първи път прочетох Вашата история на платна, впечатлена е меко казано….от сърце ви пожелавам попътен вятър и много незабравими приключения. Вие ми докоснахте сърцето с онази забравена от мен тръпка, да си смел и да преследващ мечтите си!
  Бъдете здрави и благословени хора!
  С поздрав,
  Една БГ мама в Америка

 10. Анета says:

  Вие разтърсихте целия ми свят!БЛАГОДАРЯ!

 11. Дари says:

  От два дена на работа не работя, чета само блога ви и мислено обикалям света с вас. Завиждам ви за куража и смелостта да се впуснете в това начинание, да захвърлите матрицата и да преобърнете живота си, в името една мечта. Завиждам ви за безгрижните погледи, чистите усмивки и това колко свободни изглеждате. Вие сте родени да сте това, което сте! Дерзайте все така. Ще очаквам новите ви приключения с нетърпение.
  Поздрави от далечна България 🙂

 12. Мария says:

  Здравейте, много одобрявам вашата идея, и това че я реализирате! Успех, много вълнуващи интерсни мигове и дано се засечем някъде по пътешествията. Между другото като сте на котва и не плащате така за пристанище нали? А на какво разстояние сте от брега като сте на котва? Усмивки и безкрайни вълнения. Не спирайте да живеете по-новия си начин! С най-добри чувства и поздрави от Сливен, България!

  • lifenomadik says:

   Здрасти, Мария! Да, на котва е безплатно. Обикновено се паркирваме на няколко метра от брега и даже плуваме до плажа 🙂 Или с каяка се придвижваме до брега. Също така, ако има хотел или ресторант на брега, хващаме интернета от лодката -фриии 🙂

   Поздрави!

 13. Irina says:

  Здравейте и от мен !С голям интерес изчетох всички ваши изживявания …прекрасно е това което правите !И се радвам ,че попаднах на вашия блог.С итерес изчетох всичко до край и за напред ще се радвам да има още и още за изминалия приключенски път който ви предстой!!!
  Поздрави от Бургас…

 14. Svetlio says:

  Dnes nauchix za vas i mnogo, mnogo mi xaresa nachina vi na jivot. Jelaia vi mnogo zdrave i uspexi 🙂

 15. Yohi Vasilev says:

  Zdraveite straxotni Maia, Mira i Ivo,.
  Vie v momenta osa6testviavate edna dalgogodi6na moia me4ta. Ot denia v koito otkrix I zapo4nax da sledia pate6estvieto na tezi vashi srodni dushi (predi 4 godini) http://www.offshoreodysseys.com/wp/2009/09/little-nook-in-the-big-wide-world/ ne sam spiral da si me4taia da uspeia niakoga da propatuvam I da pokaram kite pone na niakoi ot mestata koito sa opisali. Tozi website moje da vi dade niakoi interesni idei za mesta za xodene kakto I za na4ini da pi6ete I izkarate niakoi lev (tova semeistvo izgradi dobar biznes ot prikliu4eniata si) Vsa6tnost sam ubeden 4e idei za mesta imate v izobilie I gi polu4avate ot vseki sre6tnat pate6estvenik. Az i jena mi poobikoloxme dosta plajove po-sveta predi da se rodiat decata, vkliu4itelno Sredizemnomorski, Avstraliiski, Peruanski, Kubinski I dosta Brazilski, no kolkoto pove4e vijda 4ovek tolkova pove4e mu se iska da vidi. Na4ina po koito go pravite tova pate6estvie e unikalen I spored men e nai varxovnoto ne6to koeto 4ovek moje da izpita kato turisti4esko prejiviavane.
  Iskreno se vazxi6tavam na sposobnostta vi da uspeete na napravite me4tata ob6ta I za dvamata partniori, da napravite tolkova tejkata kra4ka kam izpalnenie na zamislenoto vapreki vsi4kite rodninski I priatelski “saveti” I zagrijenostti, da prisaedinite I decata si kam tova prikliu4enie I da prodaljavate da go xaresvate vse o6te sled ve4e edna godina v nego. V mnogo ot slu4aite da jivee6 v me4tata si ne e tolkova krasivo kakto e obiknovenno v me4tite ti. Pojelavam vi nepoklatimo zdrave da uspeete da napravite vsi4ko koeto ste zamislili, bazavariino plavane, popatni vetrove I straxoten kasmet za vsiaka edna ot kriti4nite situacii, koito neizbejno se slu4vat na takav vid pate6estvia. Ne znam koga planuvate da patuvate okolo Avstralia, no kogato doidete nasam za nas 6te bade straxotno udovolstvie da ni gostuvate. S interes 6te sledia pate6estviata vi I 6te vi napomnia za pokanata otnovo.
  Uspex Yohi

  • lifenomadik says:

   Йохи, мерси за всичко написано и за сайта на тези други пътешественици, ще го погледнем! А иначе сме се запътили към Австралия и след 1-2 години сме там! надявам се да поддържаме връзка тук и да се видим, живот и здраве през 2016! Поздрави-Морските Номади

 16. Димитър says:

  Искрено ви се възхищавам, чрез вас се пренасям до места, който искрено копнея да посетя! Пожелавам ви Господ да бъде винаги с вас и да ви закриля!!! Благодаря ви, че ви има

 17. Димитър says:

  Мерси 🙂

 18. Bob says:

  Здравейте, тъй като днес е Никулден – празник на морето и моряците, а и не съм сигурен че имате църковен календар 😉 реших да ви честитя празника, да ви пожелая попътен вятър, безпрепяствено навигиране, НАЗДРАВЕ и да ви е сладка рибата !!!

  My name is Bob … KGBob 🙂

 19. Boromir says:

  Здравейте, интересно ми е на какъв език си говорите с Мая, когато сте сами – на английски или на български? Защото ми се струва от интервюто, че тя не говори добре нашия език… което е доста тъжно… Успехи, попътен вятър и никога не забравяйте родината си.

  • lifenomadik says:

   Здравей! Мая владее добре английски и френски, а с българския също се справя, но понякога ги мисли думите и прави граматически грешки като говори. Може да чете на български, но учим на английски. В момента усърдно изучава испански. Тя е родена в Канада и никога до сега не е била в България. Няма българско гражданство…Но пък говори езика, което е похвално, според мен. Може би като дойдем в България и като постои там, ще го говори още по-добре. Но в къщи (на лодката) ние говорим на български, така че няма страшно да го изгуби като език.

 20. Боби Фатахи says:

  Запленен съм от вашите истории и приключения! поздравявам Ви, изисква се счмелост за да живеете в мечтите си, самият аз правя това по своят начин, и се възхищавам на хора като мен. Очаквам с нетърпение всяка ваша нова глава от приключенията Ви! Прочетох всичките 16 за един ден- по подобен начим съм чел само „Ромео и Жулиета“… Мая Вие имате талант, да пишете и да бъдете щастливи. прекланям се!

 21. Вовка says:

  Пичове дано не правите това, което си мисля че правите и дано не сте направили онова, което мисля, че сте направили! Дано ама надали…

 22. Огнян Гугутков says:

  Да сте живи и здрави !

 23. Martin Simeonov says:

  Привет моряци! 🙂
  Впечатлен съм от историята ви и от това, че създавате прекрасни истории, пълни със спомени и снимки, които ние читателите на този блог имаме възможност да научим.
  От публикуваното видео в бълграските медии симтатизирам на Мая и се надявам да запази приключенският си дух винаги. 🙂 (Мая – сладоледът и усмивките са задължителни. Не спирай с тях.) 😛
  Иво и Мира, супер сте и продължавайте напред.
  Истината на живота е в това да се изживее и да грабим с пълни, а чрез вас аз лично се докосвам до места, които винаги съм искал да видя. (Дано успея някой ден)

  Поздави от София и попътен вятър.

  • lifenomadik says:

   Здравей, Мартин! Страхотно се радваме, че успяваме да те пренесем до местата от мечтите ти чрез нашите разкази и снимки, че „пътешестваш“ с нас чрез този блог и филмчетата на Мая, че те вдъхновяваме с нашия по-различен начин на живот! Пожелаваме ти от все сърце много сбъднати мечти, пътешествия и приключения в най-близко бъдеще! Попътен вятър и на теб! Благодарим ти!

 24. Константина Ангелова says:

  Здравейте, мило семейство!
  Следя този блог от самото начало и Ви се възхищавам. На куража да изберете свободата. Оказа се, че сме малко нещо роднини, макар и не кръвни. Първа братовчедка съм на съпругата на Краси – Севдалина, която е сестра на майка Ви. Скоро се видяхме трите и майка Ви пророни сълзи, като разбра, че ви чета редовно. Няма търпение да Ви прегърне. Обичам Ви и аз като майка! Бъдете здрави!
  Константина

 25. Nur says:

  👋👋👋Бъдете Щастливи 🍀!!! Любов♥ и Светлина☀ Ви желая!!! ⚓Весело посрещане на празниците!!! 🎅🎄🎇 Привет от Испания!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Follow Me