Фата Моргана: нашият плаващ дом

За тези от вас които се чудят как така е възможно да живеем на лодка и какво ли представлява тя, от какво е направена, колко е голяма, колко стаи има и т.н., написах следната статия.

Когато започнете да си търсите лодка ще забележите, че процесът много наподобява на ухажване и избиране на бъдещата ви съпруга. Понякога е любов от пръв поглед, понякога си е чиста пресметливост. Но винаги бъдете готови за огромни разхди по поддръжката, особено в началото, особено ако е някоя голяма красавица. С времето нещата се уталожват.

Щом си купите лодката започва вашият сложен съвместен живот, докато Нептун не ви раздели. Понякога чуствата се засилват след като се опознаете, понякога се разочаровате и се разделяте завинаги; намирате си друга, по-добра. Често, след години съвместен живот, има много неща които ви дразнят, но и много неща които все още ви свързват: заедно сте преживели толкова много щастливи и толкова много неприятни мигове. На моменти я мразите, на моменти я обичате, но в трудни ситуации винаги разчитате на нея. Така е с лодките.

Мира и Фата Моргана

Мира и Фата Моргана

В началото незнаехме нищо за яхти и още по-малко за катамарани (двукорпусни лодки), нямахме никакъв опит в мореплаването и ветроходството и ни беше страх да не купим някой неадекватен боклук, който на втория ден да се разпадне. Започнахме да четем всичко каквото ни попадне за лодки и да говорим с хора, които знаят повече от нас и постепенно научихме доста и си изградихме някаква представа за това какво бихме искали да представлява нашият плаващ дом.

Ivo

Ivo

На първо място искахме да е здрава, сигурна и устойчива на лошо време, способна да прекосява океани. На второ място искахме да е достатъчно голяма и комфортна за нашето четиричленно семейство, за да не се чустваме притеснени или мизерни. На трето място, искахме лодката ни да е способна да се движии само на платна, без да ползваме мотора, тъй като се оказа, че много яхти са направени да се движат на мотор повечето време. Наричат ги „моторни ветроходи“.
В крайна сметка купихме 12 метров катамаран „леопард“ построен през 2001 година в Южна Африка, защото решихме че отговаря на всички наши изисквания. Фата Моргана е тежка, стабилна и сигурна лодка, изглежда малка отвън, но е е обширна и комфортна отвътре и въпреки че има не един ами два мотора по 44 конски сили всеки, не ни се налага да ги ползваме често.

Фата Моргана

Фата Моргана

Направена е от фибростъкло, материала от който се произвеждат повечето яхти в днешно време. Фибростъклото е лека и изключително здрава сплав която не ръждясва за разлика от метала и не изгнива за разлика от дървото. Също така е лесна за почистване и поддръжка. Но различните модели и видове лодки в зависимост от предназначението им са построени с различни видове и количество фибростъкло.
Някои яхти са направени със съвсем малко материал и са много леки, със стени тънки като хартийки, френските Бенето и Жано например. Те изглеждат луксозни отвътре, с бели кожени дивани, но не са пригодени за прекосяване на океани и за лошо време, а само за няколко-часови екскурзийки край френската ривиера. Тези са така наречените „яхти за удоволствие“ и са сравнително евтини. Лодките които участват в състезания и регати също са леки, защото колкото са по-леки толкова са и по-бързи, но са много по-качествени от ефирните яхти за удоволствие. Презокеанските яхти са направени с повече и с по-здрав материал и са доста по-тежки, пригодени за големи вълни, но са и по-скъпи. Те са по-сигурни, но често (не винаги) са и по-бавни. Наричат ги „тухли“. Нашата Фата Моргана е от тухлите.

Иво

Иво

Също така държавата в която е построена лодката има значение. Около Южна Африка са едни от най-турболентните опасни води в света с безмилостни ветрове, огромни вълни и силни течения. Кой не е чувал за Нос Добра Надежда и неговата репутация? Затова, яхтите построени там са направени с цел да устоят на лоши метеорологични условия.

Фата Моргана

Фата Моргана

На второ място в списъка ни с изисквания беше пространството и разположението вътре в лодката. Не сме тръгнали на къмпинг за 1-2 месеца, нито на състезание. Смятаме да живеем на вода години наред. Затова лодката ни прилича на къща отвътре, а не на палатка, с всички удобства и комфорт. Имаме 3 идентични големи кабини всяка с двуместно легло и много място за дрехи, книги, играчки и т.н. Имаме си бели чаршафи и възглавници, също като в къща, само дето матраците са направени от специален бързо-съхнещ дунапрен за лодки.

Фата Моргана-Разположение

Фата Моргана-Разположение

1.-Кабина (склад)

2-Кабината на Мая

3-Кабината на Иво и Мира

4-Салон

5-кухня

6-тоалетна

7-тоалетна

8-баня

9-рулево

Кабината на Иво и Мира

Кабината на Иво и Мира

Кабината на Мая (вечен безпорядък)

Кабината на Мая (вечен безпорядък)

Стълбите от кухнята към левият корпус

Стълбите от кухнята към левият корпус

В левият корпус се намират двете кабини на Мая и на Виктор, с тесен коридор и тоалетна посредата. Сега когато Виктор вече не живее с нас на лодката, ползваме неговата кабина за склад. В десният корпус се намира нашата кабина, малка тоалетна и голяма баня с душ. По средата между двата корпуса има издигнато помещение разделено на две пространства. По-голямото е салона с 4-5-местен диван около трапезарна маса, която може да слиза надолу с механизъм и се превръща в думестно легло за гости, а по-малкото е кухнята където си имам мивка с две ванички, електрически хладилник и фризер с хоризонтално затваряне, фурна с двоен котлон на газ и няколко шкафчета и долапчета.

Леглото на Иво и Мира

Леглото на Иво и Мира (с прозерец към звездите)

кухнята

кухнята и хола

Печката, машината за хляб и др.

Печката, машината за хляб и др.

Всеки сантиметър на лодката е максимално уползотворен, няма нито едно неизползваемо място. В предната тясна част на корпусите, под леглата и под дивана има големи пространства за багажи и провизии. Двете тоалетнички са доста тесни, и ако си един много дебел човек няма да можеш да се събереш вътре. Дори „голямата баня с душа“ най-вероятно би ви се сторила малка, ако не сте живяли на лодка преди и ако я сравнявате с банята в къщи. Но имайте в предвид, че много лодки изобщо нямат нито бани нито тоалетни. Само една кофа с въже на дръжката…

Тоалетната до спалняата на Иво и Мира

Тоалетната до спалняата на Иво и Мира (електрическа, работи с копче, което помпа морска вода)

"Голямата" баня с душ

„Голямата“ баня с душ

Но най-обширното пространство на нашата яхта, където си прекарваме най-много време е „верандата“ в задната част където е руля. Там имаме втора маса с място за 6 човека и още 2 места срещу масата. В сравнение с повечето 12-метрови лодки, еднокарпусни и катамарани, нашата веранда е огромна. Когато имаме гости спокойно се събираме десетина човека. Тук се храним и гледаме филми вечерно време на ротиращ се телевизор, който Иво монтира и можем да гледаме в салона или на верандата.

Верандичката. В Гватемала на гости ни дойде цялото село индианци от племето Кекчи.

Верандичката. В Гватемала на гости ни дойде цялото село индианци от племето Кекчи.

Когато бяхме в Гватемала платихме да ни ушият от специален прозрачен материал заграждение, нещо като „опаковка“ на верандата. Прилича малко на оранжерия или на остъклен балкон, само че има ципове и може да се отваря напълно от всички страни за да не се запарваме вътре като доматчета в горещините на тропиците. Но ако стане студено, по време на дъжд или когато плаваме и вода хвърчи от всякъде, затваряме „оранжерията“ и така нищо вътре не се мокри.

The cockpit with its new enclosure

The cockpit with its new enclosure

Много от нещата на нашата лодка построихме и променихме след като я купихме. Например, Иво напълно промени механизма за вдигане на дингито от водата, който преграждаше достъпа към задната част на лодката и сега там спокойно си минаваме и даже си монтирахме барбекю на парапетчето. Често си печем рибка, пилешки крилца, пържолки, каквото изпадне. Освен това, махнахме мекия покрив над верандичката и построихме твърд покрив от фибростъкло върху който монтирахме поле от слънчеви батерии. Произвеждаме повече ток от колкото имаме нужда и захранваме всички електронни уреди на борда: хладилника, компютрите, телевизора, лампите, машината за превръщане на морска вода в сладка и т.н. Колегите-мореплаватели навсякъде ни завиждат за слънчевите батерии и литиумните акумулатори, а ние по цели вечери светим като коледна елхичка, правим си лед, аз даже си ползвам машината за правене на хляб и изобщо не пестим ток, имаме прекалено много.

Най-задната част на Фата Моргана

Най-задната част на Фата Моргана

Иво и Виктор монтират слънчевите батерии

Иво и Виктор монтират слънчевите батерии

Повечето хора имат дизелови или бензинови генератори и периодично ги пускат да си зареждат акумулатроните батерии, които им зареждат електрониките. Ако нямат генератор, направо пускат двигтеля на лодката който върши същата работа, но харчи още повече гориво. Често това им е оправданието защо не плават на платна дори когато имат благоприятен вятър, ами се придвижват на мотори. Да заредим батериите, казват. Ние сме едни от малкото, които нямат генератор и нямат нужда от генератор, нито ни се налага да включваме двигателите за да зареждаме акумулаторите. Слънчевите батерии са ни предостатъчни, с 1500 вата зареждащи литиумни акумулатори, които Иво след дълго четене в интернет намери много евтини, купи и инсталира сам. Всъщност, до сега не сме срещнали нито сме чували за друга лодка с литиумни акумулаторни батерии, произвеждаща подобно количство слънчева енергия, която няма нужда да купува гориво за правене на ток. Нито ни трябва гориво да се придвижваме, защото използваме изключително само платната и вятъра.

Поле от слънчеви батерии (снимка от мачтата)

Поле от слънчеви батерии (снимка от мачтата)

И както споменах, с безплатната слънчева енергия си произвеждаме безплатна питейна вода с помощта на десалинаторна машина, която инсталирахме още в началото. Машината има капацитет да прави 50 литра вода на час и харчи 11-12 ампера ток на час. За да поддържаме пълни до дупка водните резервоари на лодката които побират 800 литра вода, пускаме десалинаторната машина за по 1-2 часа на всеки 2-3 дена. Тя работи на принципа на обратната осмоза, или прекарване на морската вода чрез много високо налягане през филтри. Резултата е прясна вода лишена от всякакви соли и минерали, чиста течност, напълно годна за пиене и не по-малко „вкусна“ от обикновенната сладка вода, само че без хлор и без минерали. Чиста Н2О която ползваме не само за пиене, но и за миене, за къпане и за пране, без да пестим много. Къпем се всеки ден по 1-2 пъти и перем на ръка в кофи само със сладка вода. Когато е облачно и дъждовно, правим по-малко ток, но и харчим по-малко защото не се налага да пускаме машината за вода, ами събираме дъждовна вода посредством маркучи, които се спускат от двете страни на големият твърд покрив към кофи или директоно към резервоарите за вода.

Пране на лодката

Пране на лодката

И така, оборудвахме лодката и я превърнахме в напълно независим от всякакви горива кораб. Повечето хора ходят да зареждат дизел или бензин поне 1-2 пъти в месеца: за лодката, за дингито или за генератора. Ние изобщо не зареждаме. Това ни спестява не само огромно количество пари, но и ни позволява да пуснем котва в някой безлюден залив, където наблизо няма жива душа, и да си стоим там неограничено време, без да имаме нужда да зареждаме бензин, дизел или сладка вода. Освен това по този начин съвестта ни е чиста спрямо природата. Фата Моргана е напълно екологична и не замърсяаваме нито водата нито въздуха. Също така си имаме триместен каяк и само него си го ползваме да ходим до брега и навсякъде, дори на места където дингитата немогат да ходят. Каяка ни се казва Агент Оранжев (кръстен на химичното оръжие използвано от американската армия по време на войната във Виетнам) и си го обичаме като член от семейството. Подариха ни го едни приятели от флорида. Старичък и очукан е, ама ни върши неоценима работа.

Ivo pulling the boat with the kayak in deadcalm. The engines remained turned off...

Ivo pulling the boat with the kayak in deadcalm. The engines remained turned off…

Катамараните имат няколко много големи предимства пред еднокарпусните лодки и няколко много големи недостатъка.

С Иво не претендираме да сме експерти по въпроса, но ето какво сме научили:

Предимства:

1. катамараните газят по-плитко,
2. са по-бързи,
3. имат повече пространство вътре,
4. могат да излизат на плажа без да се килват на една страна,
5. когато са закотвени и има вълни не се клатушкат,
6. не се накланят по време на преходи,
7. ако случайно се преобърнат не потъват.

Недостатъци:

1. вероятноста да се преобърнат е по-голяма,
2. веднъж като се обърнат е почти невъзможно да се изправят с мачтата нагоре,
3. минималният ъгъл срещу вятъра е по-голям (това само хора с лодки могат да го разберат)
4. по време на преходи вълните се удрят в „коремчето“ им,
5. и са по-скъпи.

Фата Моргана, Антигуа

Фата Моргана, Антигуа

Катамараните газят плитко

Еднокорпусните лодки имат дълбоки тежки килове, които им дават стабилност. Катамараните нямат нужда от килове, защото тяхната сабилност идва от факта, че имат два корпуса, все едно са широко разкрачени на два крака, а не балансират на един. Разликата в дълбочината на газене между катамараните и еднокорпусните лодки е не повече от метър-метър и половина, но е от голямо значение. На много места по света, на Бахамите например, около рифовете и малките островчета, само плитко газещи лодки имат достъп. Веднъж ни се наложи да минаваме през едно много плитко местенце между два острова и десният ни корпус леко опря пясъка. Но минахме и си спестихме огромна заобиколка. Ако бяхме с еднокорпусна лодка, нямаше да успеем, щяхме да се забием в пясъка и да се килнем на една страна. Също така, факта че газим плитко ни позволява да пуснем котва на две крачки от брега и да си плуваме до плажа. Еднокорпусните винаги са по-назад, в по-дълбокото.

На котва, Форт д' Франс, Мартиника

На котва, Форт д’ Франс, Мартиника

Катамараните са по-бързи

Защото нямат дълбоки килове а стоят на повърхността, катамараните и тримараните са принципно доста по-бързи от еднокорпусните лодки. Скоростта на всяка еднокорпусна яхта зависи от дължината на корпуса. Колкото са по-дълги, толкова са по-бързи. Има си математическа формула по която може да се изчисли колко е максималната скорост на дадена лодка спрямо дължината и тежестта и, независимо от скоростта на вятъра. Цяла наука е. Скоростта на катамараните е теоритически неограничена и зависи от тежестта на лодката и скоростта на вятъра.

.

.

Катамараните имат повече пространство

12-метров катамаран има почти двойно повече пространство вътре от 12-метрова еднокорпусна лодка. Квадраурата на нашата 12-метрова (38 фута) лодка: количеството каюти, тоалетни, бани, размера на „верандата“, салона и кухнята, се равнява на повече от 18-метрова (50 фута)еднокорпусна лодка. Ние искахме да купим просторна яхта с място за четири човека вътре но не много голяма, защото колкото е по-дълга лодката, толкова е по-трудна за управляване, има нужда от по-голям екипаж и е с по-скъпа поддръжка. Пристанищните такси или таксите за ремонт се изчисляват спрямо дължина на лодката, не квадратура. Това означава, че нашата Фата Моргана, въпреки че вътре има пространство като за 18-метрова лодка, плаща почти навсякъде цената за 12-метрова лодка. Някои по-луксозни пристанища в Европа таксуват катамараните двойно, но в повечето места по света все още ги таксуват според линейна дължина, независимо дали са еднокорпусни или дву-корпусни.

Кухня и салон, Фата Моргана

Кухня и салон, Фата Моргана

 

 

Катамараните могат да излизат на сушата

Еднокорпусните лодки не могат да се засилят и да излязат на плажа без това да има фатални последствия. Катамараните могат, защото имат два корпуса и нямат килове.

Fata Morgana at anchor in Barbuda

Fata Morgana at anchor in Barbuda

Катамараните не се клатушкат

Не само докато плават, но и в някои пристанища където се образуват вълни, катамараните, разкрачени и стабилни, нито се накланят нито се клатушкат, докато еднокорпусните танцуват наяво-надясно, чаши и чинии падат по земята и хората се оплакват от морска болест.

Катамарани в Мартиника

Катамарани в Мартиника

Катамараните не се накланят

Ако сте на еднокорпусна лодка, преди да тръгнете на плаване, трябва да приберете всичко което евентуално може да падне, защото ви предстоят часове или дни наклонени на ляво или на дясно, под ъгъл между 10 и 45 градуса. Леглото ви е под 45 градуса, масата ви е под 45 градуса, тоалетната ви е под 45 градуса. Защото вятъра винаги напъва от едната страна и еднокорпусната яхта се накланя на другата. Не и катамарана. Катамарана си стои вертикално изправен стъпал на двата си корпуса и можете да си готвите, спите, и вървите без да балансирате по наклонени повърхности. Аз често правя палачинки докато плаваме. Ако сте на еднокорпусна лодка, забравете за палачинки.

Фата Моргана плава покрай Мартиника, Диамантената Скала

Фата Моргана плава покрай Мартиника, Диамантената Скала

Катамараните не потъват

Всички лодки потъват, дори и катамараните, ако се натрошат на малки парченца. Но ако само се преобърнат при буря например, няма да потънат ами ще си останат на повърхността, защото в конструкцията им има много въздушни пространства, като термуси са. Еднокорпусните лодки, ако се преобърнат, се пълнят с вода и потъват за няколко часа или за няколко минути…

.

Фата Моргана, Бахамите

Катамараните се преобръщат по-често

Поради липсата на тежък кил който да ги дърпа надолу, опасността да се превъртят е по-голяма при катамараните. За това трябва много да се внимава, особено при силни внезапни странични пориви на вятъра. Но ако капитана знае какво прави и внимава, ако не се състезава с други лодки и намаля повърхността на платната, не ги държи натегнати и ги наглася правилно спрямо силата и посоката на вятъра, вероятността да се преобърне катамаран намаля значително. Най-често това се случва при състезания.

.

Регата, Джордж Таун, Бахамите

Катамараните не могат да се изправят ако се преобърнат

Понякога, по време на буря, се е случвало еднокорпусни лодки да се преобърнат и да се изправят отново с мачтата нагоре. Казва се „поворот овърборд“ ако не се лъжа. Първата вълна ги събаря, следващата ги завърта още повече и те се изправят, благодарение на кила. Катамараните, ако се катурнат, така си остават, освен ако не дойде специален кран да ги вдигне… Дано не се случва, нито на катамараните, нито на еднокорпусните…Не ми се иска да попадаме в нито една от двете ситуации…

 

Мая

Мая

Катамараните се движат с по-голям ъгъл срещу вятъра

Нито една платноходка не може да се движи срещу вятъра на платна, физически е невъзможно. Затова, когато вятърът духа точно от посоката в която искаме да отидем, се налага да караме в зиг-заг, така че вятърът да идва под минималния възможен ъгъл. Този ъгъл е по-малък при еднокорпусните лодки и е по-голям при катамараните. Колкото е по-малък ъгълът, толкова по-добре, защото отклонението е по-малко. И така, катамараните имамт по-голям ъгъл, но пък са по-бързи, така че загубата откъм ъгъла се компенсира откъм скоростта.

.

.

Катамараните имат „коремчета“ в които се блъскат вълните

По време на преход, когато вълните са насрещни и по-големи, се удрят от време на време в средната повдигната част на катамараните между двата корпуса и не е приятно. Бум-бум, но не е опасно и се свиква, а и не се случва много често, само при определени условия.

Fata Morgana, Barbuda

Fata Morgana, Barbuda

Катамараните са по-скъпи

Цените на яхтите, за разлика от цените на дрехите и обувките които често са нелогични, са почти без изключение пропрционални с качеството. Колкото е по-скъпа една лодка, толквоа е по-добра. Ако намерите евтина, нова, здрава, луксозна яхта, значи сънувате. Или е евтина или е качествена. Ако е качествена и евтина, значи е много стара и най-вероятно има нужда от огромен ремонт, който може да ви излезе още по-солен. Катамараните са новото поколение лодки направени с по-добри материали и технологии и предлагат много повече пространство и комфорт, по време на преход и на котва. Затова са и принципно по-скъпи. Един катамаран като Фата Моргана струва колкото къщата ни в Канада, а често може и да е по-скъп.

Mira suntanning and enjoying the view on board Fata Morgana

Mira suntanning and enjoying the view on board Fata Morgana

 

Като цяло сме много доволни от нашият избор на лодка. Беше любов от пръв поглед, която се засилва с времето. Разчитаме много на Фата Моргана и се надяваме връзката ни да е дълготрайна.

.

Надявам се, че от този изчерпателен доклад сте добили по-ясна представа за нашата лодка и за лодките по принцип. Може би дори вече знаете какъв бихте искали да е вашият бъдещ плаващ дом? Така както за всеки влак, така и за всяка лодка си има пътници. Отговорите на следните въпроси ще ви помогнат да определите коя е идеалната лодка за вас: с колко пари разполагате, къде смятате да плавате, как смятате да плавате (платна?мотори?), колко време, с колко човека на борда, с какво сте готови да правите компромиси и с каво не сте(пространство, лукс, мизерия, естетика).
Успех!

Фата Моргана, Мартиника

Фата Моргана, Мартиника

.

В следващият епизод ще ви разкажа за това как си купихме яйца в Куба и други преживелици.

Предишни статии на български език можете да намерите тук.

.

Ако имате въпроси или коментари можете да ни пишете в кометарите тук или да ни намерите във Фейсбук: Facebook/The Life Nomadik .

Не забравяйте да ни харесте във Фейсбук и да споделите тази страница с вашите приятели!

Мерси от екипажа на Фата Моргана!

Share

About lifenomadik

We are a family aboard a boat in search of freedom and adventure.
Tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

46 Responses to Фата Моргана: нашият плаващ дом

 1. Раковски says:

  Много изчерпателна и полезна статия. Благодаря.

  Някъде бях чел, че не е добре да се пие „гола“ вода каквото е тази получена от обратна осмоза или дистилираната, защото изчерпва минералите от човешкото тяло, за да се „облече“, преносно казано. Вие сигурно сте го проучили този въпрос, но е добре ако пак се позаинтересувате, като се има предвид, че достъпа ви до пресни зеленчуци е ограничен.

  • lifenomadik says:

   Да, така е, водата получета чрез обратна осмоза е течност лишена от всякакви минерали и някои хора взимат добавки (хапчета). Но за сега имаме достъп до плодове и зеленчуци из карибските островите и няма опасност да се разболеем от липса на витамини. Освен това, ние пием повече бира отколкото вода и от там си набавяме всички необходими за организма витамини, минерали и ценни вещества 🙂
   (Мая компенсира с големи количества сладолед)

 2. Благодаря за разказа! Интересен и хубаво илюстриран.
  Преди двадесет години, производител на яхти ми предлагаше лодка на специална, приятелска, цена с агрумента, че ще имам свой дом (тогава в Дубай не даваха на чужденци да притежават недвижимост, а както (н)е е известно в тази страна нямаш право на гражданство, даже да си роден тук в семейство на чужденци. Както и да е, четейки разказа на Мира и гледайки снимките, съжалявам, че не го направих. Дал съм стотици хиляди за наем и продължавам да плащам. Изчисленията тогава бяха, че да живееш на собствена яхта в марината, е много по-изгодно от плащане на наем. Не се реших. Ако имам още един живот и имайки вашия разказ за ръководна звезда, бих ви последвал
  Весело и спокойно плаване! Бъдете здрави!

  • lifenomadik says:

   Пламен, доста хора по вички крайбрежия на света живеят на лодки, без дори да плават никъде, на пристанището, просто защото е по-евтино. Не плащат такси, наем, и т.н. Но лодките имат нужда от поддръжка и са уязвими от бурии… И все пак, аз си мисля че е добър вариант.

   А и „специална приятелска цена“ звучи доста примамливо 🙂 Но понякога хората само се опитват да се отърват от стари лодки. Все пак трябва да се плаща на пристанището наем и да се поддържа лодката…Може би не си сгрешил толкова колкото си мислиш 🙂

 3. Viggen says:

  Щом има свободна стая :=)) Взимам шортите и идвам при вас!

 4. Емо says:

  Благодаря Ви за информацията, изключително систематизирана и полезна. Много ме впечатли фото-волтаичната ви система.
  Имам няколко въпроса: Колко и какъв капацитет са ви акумулатори и каква е мощността на инвертора който използвате?

  Безаварийно плаване и много положителни емоции ви желая 🙂

 5. Стоян says:

  Браво на вас! Направо ме връщате в младостта, когато исках такъв живот! За съжаление живях доста дълго в „социализъма“.Май е късно за мен, но Ви желая много здраве и продължавайте все така!

 6. Явор says:

  Мечтая си за такъв живот от както се качих преди 10 години за първи път на яхта. Вие ми показвате че е напълно възможно и точно толкова прекрасно колкото си го представям. Това ми дава сили да следвам пътя си за да го постигна. БЛАГОДАРЯ ВИ. Ще ви следя тук и във Фейсбук и когато ми наближи момента ще ви досаждам с въпроси. Желая ви тихо море и мног здраве и приключения.

 7. Maria says:

  Прекрасно семейство, вие сте истинско вдъхновение и доказателство, че пред красивия и свободен дух няма никакви прегради. Пожелавам ви на първо място здраве, леко плаване и да ни радвате с още много пътеписи и положителни емоции.

 8. Калоян и Полина says:

  Здравейте, това което сте предприели е невероятно. Поздравления! И ние винаги сме си мечтали затова и сега виждаме че не е толкова неизпълнимо. Страшно интересни разкази….и живот 🙂 Ще ви следим с интерес 🙂
  Имаме няколко въпроса:
  Откъде имате интернет? С клетка на самата лодка ли?
  Ще правите ли презокеанско плаване?
  Какво става когато сте закотвени на плитко до остров, и вятъра започва да ви бута в посока брега?
  Скъпа ли е навигационната система и радиостанция, ако имате?
  Пожелаваме ви спокойно море и още по приказен и спокоен живот! Поздрави от Варна 🙂

  • lifenomadik says:

   Здравейте и вие, мечтатели! Всичко е възможно!

   На въпросите:
   От къде имаме интернет?– В момента от един ресторант на брега. Друг път ходя половин час с компютъра в раницата и седя на улицата пред някой бар, който не си е заключил интернета…На лодката нямаме интернет и понякога със седмици немога да си проверя мейла и да пиша за блога… Устройството, за което говорите е доста скъпо и ако някой изяви желание да ни спонсорира за такова устройство, тогава ще си го вземем, но иначе така ще сме си…по улиците с компютъра…
   Ще правите ли презокеанско плаване?– Да разбира се! След няколко месеца. Най-вероятно ще прекосим Тихия океан през пролетта на 2015 , а ако не успеем да разгледаме сичко от тази страна на света до тогава, ще го отложим за пролетта на 2016.
   Какво става когато сте закотвени на плитко до остров, и вятъра започва да ви бута в посока брега?– Винаги трябва да предвиждаме 360 градуса около котвата и веригата за въртене на лодката. Но повечето острови и места си имат постоянен вятър, тук в Карибите е източен и рядко се сменя от друга посока. Когато се промени става неприятно, излизат вълни, защото заливчетата са разположени от западната прикита страна на островите. Но след ден-два се връща нормалният вятър и всичко се оправя. Така че, за ден-два се клатушкаме на лодката…
   Скъпа ли е навигационната система и радиостанция, ако имате?– Да тези неща са скъпи, хиляди долари. Ние имаме почти всичко необходимо и преди прехода на океана ще си вземем сателитно устройство. Аз писах, че да обикаляш света с лодка е евтино, но едва след като си си продал къщата и вложил парите в лодката и всички необходими системи. Без първоначални вложения не става…

   Много хубави въпроси! Беше ни приятно да отговорим!

   Късмет на вас и много здраве!

   Номадите

   • Silviya says:

    Nie chesto si kupuvahme sim karti na razlichnite ostrovi, sim karta s i-net. Ne ni struvashe skupo, no vie sami shte si precenite. pochti na vseki karibski ostrov e vuzmojno da se nameri, razlikata v operatorite e goljama, zatova e dobre da se sravnjat ofertite. Za da imate i-net ne samo na edin telefon, a i na komputara i eventualno vtori telefon ima edno malko ustroistvo,koeto se prodava ako jelaete sus sim kartata, kojato se vkarva v nego i to vi preprashta i-net chez wifi. Ne vinagi raboti dobre, zavisi ot mestata, v Tobago beshe super dobra vruzkata i dosta evtino, po na sever njakak si cenite narastvat a obhvata namaljava 🙂 Tova bi bilo reshenie, za da imate malko i-net vseki den, a za bloga i za publikuvaneto na statii i snimki nai dobre v yahtbara na po birichka 🙂
    Poputen vjatur

 9. Румен says:

  Попътен вятър и седем фута вода под кила !

 10. Lyudmil Genov says:

  От вчера, момента в който прочетох във Фейса статията за вас, животът ми се преобърна 🙂 Направо мечтите ми се промениха. Ние живеем със семейството ми (също като вас дъщеря 11 и син само че на 7) от 5 месеца в САЩ, така че е рано да постигнем вашите нива за да тръгнем в такава посока. Но искрено се надявам някога да можем да си позволим подобен живот, дори и да е поне за 1 година. Да знаете, че вече сме с вас….
  П.П. пийте по едно за наше здраве 🙂 Когато можем ще „донейтваме“ пак.

 11. Георги Георгиев says:

  Поздрави, късмет и попътен вятър!

 12. Angel Simeonov says:

  Относно интернета мога да бъда полезен. Мога да ви изпратя софтуер с който да дешифрирате ключовете на безжичните мрежи (трябват ви около 4-5 часа на мрежа ако сте с приличен компютър 4 ядрен i7 примерно ) и можете да си закупите антена на 2,4 гигахерца(колкото повече децибела толкова по добре) за предпочитане антената да е тип grid понеже около вас обикновено е ветровито ако е плътна при по силен вятър ще е като платно и ще трябва да и мислите сериозен крепеж. По този начин ще си имате интернет на лодката и то с доста добри параметри. Ако искате мога да ви пратя линкове на конкретни продукти които ще ви свършат работа имате ми мейла пишете. Мога да дам идеи за интернета и комуникациите с това си вадя хляба. Иначе браво за смелостта! Малко хора се решават да си последват мечтите. Поздрави и безаварийно плаване!

  • lifenomadik says:

   Здравей, Ангел, всичко това е страхотно, мерси много ! Ние наскоро си инсталирахме една анатена на върха на мачтата и хващаме интернет от доста далеч, много сме доволни. Антената е БадБой. Но би било супер, ако можеш да ни пратиш този софтуер за дешифриране на ключове.

 13. Kamen says:

  щом има ток за по лесно може да вземете малка машина за пране … за по дълго плаване може да помислите за резервен генератор(за всеки случай)

  • lifenomadik says:

   Камен, за съжаление нямаме никакво местенце на лодката за машина за пране, колкото и малка да е тя… А гнератор не ни трябва за дълги разстояния. След няколко дни нетрайните храни свършват и ако се наложи можем спокойно да спрем хладилника, който консумира най-много ток, но за сега не се е налагало.

   • Kamen says:

    ами сигурно ток ви трябва и за други машинки и генератора може да е резервен вариант ако има проблем със слънчеви панели и акумулатори, гледах някъде из нета че за плаване през тихия океан се приготвили с различни резервни варианти и това им помогнало когато имало проблеми,
    казано по друг начин има много машинки дето работят добре но понякога отказват и е добре да помислите за резервни варианти

    • lifenomadik says:

     Да, за през океана човек трябва да е добре подготвен. Но когато живееш на лодка имаш доста ограничено пространство и трябва да прецениш какво да вземеш и какво не. Ние имаме нужда от резервни въжета, платна, котва и резервни части. Имаме 4 литийни акумулатора, 3 контролера и 7 слънчеви панела, така че не би трябвало всички да се развалят едновременно. На слънчевите панели няма какво да им се развали и без това, а един генератор се чупи доста по-лесно. Генераторите замърсчват, правят шум и имат нужда от гориво. На нас за резерва са ни самите двигатели на лодката, които вършат по-добра работа от генератор, ако се наложи. Но повечето крузъри нямат достатъчно слънчеви панели и те със сигурност имат нужда от генератори, за това на много места можеш да прочетеш, как генератораът е важно нещо. Не и за нас.

     • Kamen says:

      звучи много добре щом имате по няколко слънчеви панели/контролери/литиеви акумулатори, а и щом двигателите може да ги ползвате за генератор

 14. Георги Димитров says:

  Поздрави от дъждовна България.
  Имам един въпрос към вас…какви лодки изпозват повечето крузъри, катамарани или обикновени ветроходи?Какви са наблюденията ви?
  А има ли и други като вас живеещи постоянно на лодка, и какви лодки използват?
  Много ви се радвам и чета с интерес всичко ново!

  • lifenomadik says:

   Здравей, Георги и мерси много за този хубав въпрос! Има много, стотици и хиляди крузъри, които живеят на лодки перманентно. Някои плават из света, други плават от време на време само в определени райони, като Карибите или Бахамите например, а трети изобщо не плават, а само си живеят на лодките паркирани край някой град, защото им е по-евтино, отколкото да живеят под наем в апартамент. Тези, които плават из света и искат да ходят навсякъде имат еднокорпусни лодки, тъй като с еднокорпусна лодка може да се ходи и на места, където е по-опасно за катамараните, като южната страна на Африка и Южна Америка- Нос Хорн и Хос Добра Надежда. Тези, които живеят и обикалят предимно тропиците като нас имат катамарани, защото катамараните са по-комфортни за живеене и дори за плаване, но не са предназначени за бури и силни ветрове. Но катамараните са по-скъпи и това също определя избора на лодката. Всичко зависи от това 1. къде ще плаваш, 2. колко време ще плаваш и колко време ще си на котва, 3. колко човека на борда и 4. с какъв бюджет разполагаш като си избираш лодка. Накратко- 50/50. Има и от двата вида лодки по много.

 15. Георги Димитров says:

  Благодаря за отговора.
  Следващото което ме интересува е: как стои въпроса с „капитанското право“,трябва ли да има на борда пълноправен капитан?Правят ли се проверки от Брегова охрана,Портполиция и други подобни служби в страните където плавате?
  Поздрави.

  • lifenomadik says:

   От тази страна на света не се иска никакво право или разрешително или кетап да си купиш лодка и да си я караш. Ако искаш да чартваш лодка (да даваш под наем) или да превозваш чужди лодки или да работиш на чужда лодка като капитан, тогава имаш нужда от капитанско право. Иначе не си длъжен да имаш нищо, дори и застраховка. Купуваш си днес лодката и потегляш. Но в Европа е различно и незнам там как стоят нещата.

   Има проверки на лодката като пристигнем някъде, но не навсякъде, а понякога и изненадващи проверки в заливите. качват се военните и тършуват за наркотици и оръжия. Но когато всичко ти е наред и не превозваш нелегални неща няма страшно.

 16. Venman says:

  Здравейте,граждани на света. Имам няколко въпросчета.
  Вие имате канадски паспорти,а как стоят нещата ако аз тръгна с БГ паспорт по маршрута който Вие се движите? Ще имам ли проблеми с властите в Куба или Мексико например?
  Ако не е тайна,колко би ми струвал катамаран като вашия,плюс ремонтите и екстрите които сте му пригодили? Това е най-щурата и откачена идея за начин на живот,адски много ми допада,бравооооооо 🙂
  Пожелавам Ви ALL THE BEST. :))))))

  • lifenomadik says:

   Определено с канадски паспорти е различно. Канада е една от малкото държави в света, която няма нужда от визи почти никъде, включително и в САЩ (Австралийсци и Европейски Съюз имат нужда от визи за САЩ) С българският паспорт ще ти е доста сложно и ще трябва да си изкарваш визи за навсякъде. Но като имаш маршрут предполагам ще може предварително да си оформиш визите. Най-добре е да се поинтересуваш за това в някой от БГ форумите или да говориш с българин-мореплавател, който пътешества с български паспорт.

   Иначе катамаран като нашият, след ремонт и след инсталиране на всичко може да ти струва между 100 и 300 000 долара… Както писах, ние се отказахме от къща, кола и всичко останало, за да си го позволим и спестявахме в продължение на години. Има и милионери, които си пазят къщите и вещите и отделно си взимат и яхта. Но има и лодки за по 10-20 000$ . Те са еднокорпусни и често имат нужда от доста работа по тях и доста подобрения, така че в крайна сметка пак излиза по-скъпо, но не колкото един катамаран. (А има и еднокорпусни, които са по-скъпи от катамаранит, всичко е относително). Предполагам за БГ стандартите е по-трудно човек от средната класа да си купи лодка за няколко стотин хиляди. Но в Канада за няколко години работа като шофьори на камиони на дълги разстояния е възможно яовек да си го постави за цел, да спести и да си купи лодка! Но не става за 1 ден…Минаха няколко години яко работа за да си осъществим мечтата.

   Мерси за подкрепата и приятелските думи!

   Пожелаваме ти да се осъществи мечтата ти!

 17. Ивайло says:

  Здравейте,попаднах случайно на тази страница и с интерес изчетох всичко написано 🙂 аз самият ще купувам малка ветроходна лодка,около 10-12м и искам от България да стигна до карибите 🙂

  • lifenomadik says:

   Здравей, Ивайло, извинявай, че чак сега отговаря,, но чак сега виздам този коментар. Понякога ми убягват… Пожелаваме ти успех с лодката и 10-12 метра не е много малка, става за прекосяване от БГ до Карибите!

 18. Nikolay Djambazov says:

  Z dravelte priqteli,
  Vijdm’ che veche ste pridobili polezen opit. …IVapreki slanchevite baterii I kachestvenite akomulatori, ne zabravqite’ch noshtite sagalgi’ponqkoga oblacite s dniokrivat nebeto. Pochti 15 chsa v denonoshieto ili nqma nikakvo zarejgane, ili e savsem slabo. Nikakvi akumulatoi ne mogat, da izdarjat na avtopilot’ frizer, hladilnik, navigaciq,navigacionno osvetlenie i dr. Za sega ste dovolno,zastoto ne plavate denonoshtno….Problemat shte se reshi kogato montirate i edin vretrogenerator, koito she bade polezen prez noshtite…

  • lifenomadik says:

   Здравей, Коко, всеки път се вълнуваме много като ни пишеш!

   Прав си, ние още не сме правили преход по-дълъг от 1 седмица… Няколко пъти бяхме аха да си вземем ветрогенератор, ама много пари и все нещо по-наложително за момента излизаше…знаеш как е…Но ни предстои Тихия океан през април 2016 и тогава дано да имаме само слънчеви дни. Пък и хладилника след седмица в океана ще се изпразни и ще го спрем, а той дърпа много.

   Но май ще трябва да си взимаме нови платна на първо място и за ветрогенератор май пак няма да останат пари. Сега сме с оригиналните платна от 2001г. и нямаме резервни. Тия вече са на кръпки и ги кърпим почти след всеки 100-200 мили преход, издупени са. Но- това е участа на мореплавателя- разправии със скъпи поправки по лодката.

   Жив и здрав и мерси за съвета! Ще се ослушваме, ако излезе нещо по-изгодно!

 19. Nikolay Djambazov says:

  ..trqbvat Vi: vetrovi avtopilot, koito raboti perfektno v shtormovo vreme. Elektronniqt harch v shtorm 5 pati poveche Elektroenergiq I ne e barz, koeto postavq v risk qhtta sledd, kato „zabie“…t….blokirva. Togava e nai opasno: iahtata zastava na bord na valnite I…se obrashta. Tova vetroviqt avtopilot ne dopyska, zashtoto e mnogo barz I vinagi sledwa kursa na vqtara…trqbva Vi dalgo vaje s prishti funiiki prez metar za plavashta kotva. Tazi kotva se hvasjta za dvata korpusa I pri nespasqemo pokojenie se bqga nadolu po vqtara, a szhvanata plavashta kotva Kam karmata poddarja stabilen kurs nadolu po vqtara, a za mnogokorpusnicite garantira I da ne se obarnat overshtag. Tazi tema e neizcherpaema. V Balgariq she sreshnete mnogo specialisti na kniga, no no te ne mogat da Vi dadat neobhodimite znania. Za sajalenie veche sam v naprednala vazrast I moqt bogat opit I poznaniq she si otidat s mn. …Radvam Vi se ot vse sarce I vinagi sam nasresha za savet, ako imate nuvda

  • lifenomadik says:

   да, котвата-въже с конусите ще го вземем (или направим) непременно преди да потеглим през океана, а за ветрови автопилот…мислехме, че на катамарани не може да се сложи??? Не е ли ефикасен само за еднокорпусни? При гадни вълни и вятър зад гърба ни не оставяме лодката на автопилот, а караме на ръка, но след време става изтощително… Пак ще проучим въпроса за ветрови автопило и ако има начин да инсталираме на катамарана ще гледаме да го направим! Твоите съвети са безценни! Оценяваме много тази твоя помощ и богатия ти опит в мореплаването.

 20. Nikolay Djambazov says:

  …slaga se na ediniq korpus. Shte raboti malko po-loshichko na beigevint’ no na ostanalite kursove she e dobre. Pak I pri losho vreme koj kara na beidevint !?

 21. Nikolay Djambazov says:

  Sigurno ne znaete, ch predi45 gog. S priqteli postroihme v moq ta kashta 10.30 m. Katamaran. Osven tova sam karal v okeanite I malki I golem mnogokorpusnici….nikiga ne sam bil spokoen. Pri tozi vid qhti ne movesh da ostavish upravlenieto bez nadzor….Badete zdravi i se radvaite na istinskata si svoboda. Mnogo mechtaqt, no malko uspqvat kato Vas da dostignat mechtite si.

 22. Васко Грудев says:

  Какво му трябва на човек? ,,Парче хляб,бутилка старо уиски и една яхта“! Цитат.

 23. Васил Василев says:

  Радвам се за Вас, попътен вятър и винаги достатъчно вода под лодката!

 24. Петър Генчев says:

  Здравейте!
  Случайно ми казаха за Вас. Впечатлен съм! Ще следя с голям интерес и удоволствие Вашият начин на живот.
  Пожелавам ВИ МНОГО КЪСМЕТ МНОГО ЗДРАВЕ МНОГО ЩАСТИЕ и ЛЮБОВ!!!

 25. julian says:

  Dobre 4e vi ima-osastestvihte me4tata mi…Veliki ste!

 26. julian nei4ev says:

  Tova be6e moata me4ta…Weliki ste!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Follow Me