Извън мрежата

Извън мрежата

от Мира Ненчева

Един ден решихме да си вземем лодка и да обикаляме света. Напуснахме работа, напуснахме училище, продадохме си колата, продадохме си къщата в Канада и всичко в нея и през април 2013 си купихме 12-метров катамаран Leopard 2001, който нарекохме Фата Моргана- нашият нов дом и превозно средство.

 

Fata Morgana

Fata Morgana

От всички начини за пътуване на дълги разстояния ветроходството е единственото, което не изисква гориво, само вятър и не замърсява околната среда. Помислихме си: „Идеята да пътешестваш между континенти, да прекосяваш океани, да видиш света разчитайки само на природните елементи е страхотна!“ И въпреки, че нашата лодка има не един а два двигателя, решихме още в самото начало да ги включвме само в извънредни спешни ситуации. От тогава се научихме да плаваме в зиг-заг срещу вятъра, да пускаме и вдигаме котва на платна, а щом вятърът утихне, пускаме каяка във водата, впрягаме го и дърпаме лодката с 0,5 възела в час. Но не включваме моторите.

.

.

Да пестим гориво и да не ползваме моторите се превърна в принцип и закон. Последно зареждахме гориво във Флорида преди 14 месеца, през ноември 2013г. От тогава пропътувахме много морски мили на юг до Бахамите, Доминикански Републики, Пуерто Рико и всички карибски острови до Тринидад и Тобаго и обратно до Пуерто Рико без да зареждаме и с пълни резервоари.

.

.

И не само пътешестваме безплатно, но и живеем доста комфортно без да плащаме никакви месечни сметки. Преди да потеглим от Флорида превърнахме Фата Моргана в уникална независима от горива лодка.

.

.

Два от основните проблеми на крузърите са добиването на електричество и добиването на сладка вода на лодката. Ние си решихме тези проблеми като инсталирахме слънчеви панели и машина за десалиниране на морска вода. Панелите произвеждат 1500 вата слънчева енергия, която складираме в 700 ампера литиумни акумулатори. До към 9 часа сутринта акумулаторите са вече пълни и обикновено имаме повече ток, отколкото ни трябва.

.

.

Слънчевите панели захранват всички уреди и системи на борда– хладилника, който черпи най-много ток, навигационните уреди, лампите, електрическите тоалетни и машината за вода, която работи само по няколко часа 1-2 пъти в седмицата и поддържа резервоарите на лодката винаги пълни със сладка питейна вода. Имаме и доста ефикасна ситема за улавяне на дъждовна вода, която събираме в кофи и ползваме за пране и миене. Перем си дрехите на ръка в кофите. Добрата новина е, че в тропиците не се налага да носим много дрехи…

Мая простира прането

Мая простира прането

И така, можем да пуснем котва край някой безлюден остров и да прекараме там седмица, месец или година без да ни се налага да зареждаме гориво или сладка вода.

Fata Morgana в Барбуда

Fata Morgana в Барбуда

Никога не ходим в марините, защото да стоим на котва в заливчетата навсякъде е безплатно. Имаме шевна машина и сами си шием платната, както и най-различни инструменти за най-различни поправки и ремонти. Когато посещаваме някое място на брега, често ни се налага да вървим големи разстояния, тъй като за съжаление нямаме място на лодката за колелета. Понякога спираме коли на авто стоп или взимаме автобуса. Ловим и ядем доста риба, готвим си и си месим хляб. Най-много пари харчим когато нещо се счупи на лодката и трява да се купят нови части, когато се скъса въже или корпусите трябва да се пребоядисат. Но освен тези, нямаме много други разходи.

Ivo the fisherman Иво е голям рибач...

Ivo the fisherman
Иво е голям рибач…

След почти две години, вече свикнахме с този начин на живот. Но ни отне време да се нагодим. Трябваше да се научим да живеем без съдомиялна, перална машина, климатик, телевизор, а интернет имаме само от време на време тук и там. Хладилникът ни представлява един сандък, който се отваря вертикално и за да изкараш нещата, които са на дъното, трябва първо да извадиш всички неща до горе. Ледът е лукс, както и топлата вода. Взимаме си доста бърз душ със студена вода или си топлим вода на слънце в една черна найлонова чанта. Консумираме от всичко много по-малко от преди и скъсахме почти всички връзки с матрицата. Нямаме даже телефон, нито постоянен адрес. Веднъж един служител в някаква институция, след като неуспешно се опита да попълни формуляр с данните ни, обяви: „Изглежда, че вие не съществувате…“

Ivo in Tobago

Ivo in Tobago

Но на нас така ни харесва и не бихме заменили този начин на живот за нищо.

Ежедневно научаваме нови неща. Да живеем на лодка, да виждаме света и да пътешестваме с помощта на вятъра, да си произвеждаме слънчева енергия и сладка вода, са най-ценните уроци за нашата 11 годишна дъщеря Мая, която не ходи на училище. Тя знае какво е чиста енергия от възобновяеми източници и какви са ефектите от замърсяването на въздуха и водата, знае за значението на опазването на природните ресурси и околната среда. Колкото повече връзки с цивилизованият свят скъсваме, толкова повече се приближаваме до природата, при това без да се лишаваме от голяма част от комфортите на 21 век благодарение на някои от последните природосъобразни технологически изобретения.

 

Мая

Мая

Можете да намерите предишните статии на български и пътеписите от нашите пътешествия в долната част на следната страница: Екипажът

.

Ако имате въпроси или коментари можете да ни пишете в кометарите тук или да ни намерите във Фейсбук: Facebook/The Life Nomadik .

Не забравяйте да ни харесте във Фейсбук и да споделите тази страница с вашите приятели!

Мерси от екипажа на Фата Моргана!

 

Share

About lifenomadik

We are a family aboard a boat in search of freedom and adventure.
Bookmark the permalink.

11 Responses to Извън мрежата

 1. Мартин says:

  Много ви харесвам.

 2. Георги Димитров says:

  Здравейте пак!
  Адски ми хареса това:
  „Веднъж един служител в някаква институция, след като неуспешно се опита да попълни формуляр с данните ни, обяви: „Изглежда, че вие не съществувате…“
  Застраховка,регистрация,данъци,местостоянка на лодката,съществуват ли при вас?
  Проучвам нещата как стоят при нас ….и е доста стегнат режима и съответно финансово натоварен.Вие сигурно сте проучили кои кътчета на света са възможно най-free.Бихте ли ги споделили?

  • lifenomadik says:

   Георги, застраховките не са задължителни и съответно ние нямаме такава, регистрацията се прави веднъж в държавата, където си гражданин (Канада в нашият случай) и е безплатна. Данъци не се плащат, освен ако лодката физически не влезе на територията на Канада. Тогава трябва да платим 10% от стойността и. Но ние никога няма да ходим с лодката в Канада, разбира се. Местостоянка. Ние пускаме котва и е безплатно на котва. Ако ходим в марина се плаща, за това не ходим. Ако решим да оставим лодката в марина за да я пазят, а ние да пътуваме по земя (както смятаме да правим в Южна Амеркиа) се плаща на месец и зависи къде цените са различни. От 100, 200, 300$ на месец, може и повече. Ние ще търсим най-евтиното.

 3. Георги Димитров says:

  Мира,познавте ли, и има ли около вас крузъри, които да живеят по този начин 10…15…20…. години?
  И ако има как се чувстват?Как са със здравето без помощта на системата?Настъпват ли някакви промени в поведението им…..все пак са години някаква самота, не може да не оказва влияние.

  • lifenomadik says:

   Георги, има доста крузъри, има и такива, които живеят на лодки близо до брега и не пътешестват, имат си работа и си живеят нормален живот, просто вместо в апартамент живеят на лодки, защото им е по-евтино. А тези, които пътешестват дълго, не бързат за никъде и обикнвено прекрват дълго време в един район. Така се образуват цели общности на крузъри, които се познават и си общуват и са като съседи в заливчетата. Ние за 1 година само в момента където и да спрем в Карибите срещаме стари познати, с които сме се срещнали преди месеци някъде другаде. Хората често си представят, че да живееш на лодка означава да си сам насред морето, но това съвсем не е така. Плаването е около 5-10% от времето. През останалото време си висиш край някой остров или държава и си комуникираш, с който ти е приятно. Повечето крузъри са в пенсионна възраст, имат си застраховки и съвсем не са извън системата. Те си имат приходи и ако нещо стане ходят на доктор. Промените в поведението им са, че обичат да пият по плажовете и да се веселят, доста общителни са и имат да разказват невероятни истории.

 4. Борис says:

  Здравейте! Поздравления за решителността и целенасочеността ви в преследване на мечтите. Впечатлен съм от способностите ви сами да си поправите и конструирате много от нещата, както и от енерго независимата система, която сте си изградили. Имам няколко въпроса, които са ми интересни: 1. Колко време ви трябваха от решението за това пътешествие до осъществяването му. В смисъл, колко дълго трябваше да го подготвите? 2. През това време една цел ли следвахте или плановете се променяха в хода на подготовката? 3. Маршрутите и местата, които да посетите в движение ли ги решавате? 4. За колко време си представяте да продължите този начин на живот? 5. Ветроходството е най-екологичният и независим начин на пътуване. Но жена ми не е очарована от идеята за живот на яхта, клатене и т.н., а и нямаме никакъв опит в мореплаването, въпреки че сме от Варна. Ако сте проучвали и други начини на пътешествие бихте ли ми дали съвет за алтернатива. В момента съм в такава ситуация, че след 1-2 години лесно бихме могли да се откъснем поне временно от „мрежата“ и да обиколим света. Ние сме семейство с 2 деца сега на 2 и 4г., тогава живот и здраве на около 4 и 6. Заради възрастта им за сега не планираме нещо екстремно, но вече идеята ми се е оформила почти сигурно в главата и мисля да започнем с планирането. За момента идеята е за 1-2г. Дали ще можем да продължим повече ще се реши в последствие. Според мен не е възможно тотално да избягаме от „мрежата“. Колкото и да обвиняваме „системата“ тя има и своите плюсове, най-малкото защото е създала благата, които ползвате/ме. Най-добре да успеем да си изградим ценностна система и да степенуваме по важност нуждите си и да не се подаваме на консуматорското мислене. Не е нужно да „работим, за да си купуваме ненужни неща“, човек може и да намери някакъв баланс между работа и свободата, а още по-добре ако работата ти носи удовлетворение.

  • lifenomadik says:

   Здравей Борис, чудесни въпроси, направо цяло интервю! Ще отговоря набързо.

   1. 6 години се подготвяхме, спестявахме, проучвахме и четохме за лодки и ветроходство и мореплаване.
   2. Малко се промени планът, но като цяло щом решихме какво ще правим, следвахме идеята и го направихме.
   3. Имаме обща идея в каква посока да ходим, но понякога се променя маршрута и графика, в зависимост от вятъра и сезоните.
   4. Колкото ни се иска или колкото можем. Години наред. 5-10-30 години…
   5. Този начин на живот на лодка не е за всеки и ако не ти е в кръвта, по-добре търсете алтернативи. Щом на жената не и харесва идеята, тя би била безкрайно нещастна на лодка. Алтернативата е каравана и можете да обиколите цяла Европа и Азия по суша. После можете да се преместите в Америка или Австралия и да обикаляте там с караваната. Има страхотни огромни каравани, като апартаменти със всички удобства, на които на покрива можете да сложите слънчеви панели и когато сте спрели няма да имате нуда от генератор. Но ще ви трябва бюджет за бензин.

   Успех ви желаем и пиши пак като решите какво ще правите.

   • Борко says:

    Здравей Мира, благодаря за отговорите! За мен най-големият ви успех, е че сте толкова постоянни и тези 6 г. не сте се отказали от мечтата си. Ако ще е интервю имам и още въпроси. 🙂 6. По колко време горе-долу се задържате на едно място? 1-2 седмици или месеци? Имате ли възможност да се запознавате с местните хора или повече общувате с други круизъри? 7. Навлизате ли във вътрешността на островите за повече дни като оставяте яхтата? Ако я оставяте има ли опасност за яхтата? 8. По колко дена са ви плаванията между две дестинации приблизително? Бих се радвал и ако имаш време някога да напишеш нещо по-подробно за подготовката и предишния ви живот.
    Относно предните въпроси, и аз единствено за каравана се сещам. Но ме притеснява , че ще е трудно или невъзможно да се пренесе караваната от континент на континент или остров. Т.е ще трябва да се продава и купува нова каравана. Другият вариант е да пътуваме с обществен транспорт, но тогава трябва постоянно да опаковаме и разопаковаме багаж, което е досадно, особено като си с малки деца. Покрай вашите пътешествия и срещи с хора попадали ли сте на сайт или друга полезна информация за пътуване с деца, но не само за яхта? (относно дистанционното обучение темата Ви ще ни е много полезна)
    Аз пък ще споделя една моя любима тема относно мореплаване и риболов. Може да ви е полезна, като решите да прекосите океана. http://forum.fishing-mania.com/viewtopic.php?f=14&t=3337

 5. Борко says:

  Днес прочетох „Интервюто“ и до голяма степен там си отговорила на повечето ми въпроси. 🙂

 6. Тихомир says:

  Ако сложите електрически винт 2000Вата и още панели – към 2500 вата ще правите 2-2.5 knots, но само през деня 🙂
  Ел. винт може да се ползва и за генератор. Така докато сте на платна може да правите ток.
  Заради такива като вас, хората не могат да спят, и приятелите им ги мислят за ненормални, като им кажат, че искат да обиколят света на лодка. Поздрави!

  • lifenomadik says:

   хаха- и ние сме го мислили това, но за сега сме ОК с панелите и батериите, които имаме.
   Поздрави и лек сън! Дано се сбъднат и най-лудите ти мечти и планове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Follow Me