Риболов

Един благочестив набожен човек обяснил на последователите си: „Да отнемeш живот е злина- да спасиш живот е благородство. Аз се заклех да спасявам по 100 живота всеки ден. Хвърлям мрежата си в езерото и вадя 100 риби. Слагам рибите на брега, където те подскачат и се премятат. ‘ Не се страхувайте- им казвам- аз ви спасявам от удавяне.’ Скоро, рибите се успокояват и спират да мърдат. И въпреки това, за съжаление, винаги е твърде късно. Рибите умират. И понеже е злина да се похабява каквото и да било, аз закарвам умрелите риби на пазара, където ги продавам на добра цена. С парите, които получавам купувам още повече мрежи, за да мога да спася още повече риби.“

-Ейми Тан „Да спасяваш риби от удавяне“

Езерото Изабал, Гватемала

Езерото Изабал, Гватемала

Риболовът- този старинен начин за препитание датиращ от праисторически времена и все още широко практикуван навсякъде по света, е изключително важен за нас, на борда на катамарана Фата Моргана. За нас риболовът е начин да се сдобием с ценни протеини и прясна храна, дори когато сме далеч от пазара, в дивата природа. Начин да оцелеем и да се прехранваме, когато сме на море или край някое безлюдно място, където да си напазаруваш храна е невъзможно.

Ivo and Ryan

Ivo and Ryan

Риболовът, както всяко нещо, изисква умения, които се добиват само с много практика, с времето. Същото важи и за готвенето на рибата. Ние още се учим, най-вече от грешките си.

Ivo caught a fish Иво хванал риба

Ivo caught a fish
Иво хванал риба

Иво хваща рибата

По време на плаване Иво използва най-популярната и най-лесна техника за риболов- тролинг: пуска 30-50 метра влакно (в зависимост от времето и морските метеорологични условия) с изкуствена стръв да се влачи зад лодката.

 

.

.

Иво има няколко различни въдици и макари, но обикновено използва двете най-големи, на които има 30-60 сантиметрови метални лидери, които предотвратяват рибите да прегризят кордата.

.

.

На едната макара има 60-паундова корда, на другата- 80. В края имат клеми, така че да може лесно да се сменят предварително приготвените метални лидери и стръв. Кукичките, които Иво използва са 0/2 до 0/5 и изкуствена стръв за дълбок или плитък тролинг, които имитират малки рибки и калмари. Има много начини сами да си направите изкуствена стръв от подръчни материали като празни тубички от паста за зъби или парчета плат, найлон и др., които вършат не по-лоша работа от купените в магазина.

 

.

.

По време на плаване Иво прикрепя по една въдица от двете страни на лодката в едни удобни за целта дръжки и вече започна да ги връзва с въже, след като един нещастен ден огромна баракуда му измъкна и завлече най-скъпите такъми.

.

.

Обикновено риба се хваща, когато скоростта на лодката е над 3 и под 7 възела.

През изминалите месеци Иво хвана доста туни, бонито, скумрия, дорадо, снапър и разбира се хиляди баракуди, които вече спряхме да ядем, въпреки, че са доста вкусни, защото има опасност да причинят натравяне.

Horsejack

Horse-eye jack

Повечето от тези риби Иво хваща в дълбоки води далеч от брега, с изключение на снапъра, който винаги се ваща на 10-20 метра дълбочина.

 

Иво с дорадо

Иво с дорадо

Веднъж Иво хвана акула, но я освободи обратно в морето.

 

reef shark

reef shark

Често акулите прегризват половината или цялата риба преди да е успял Иво да я издърпа от водата.

1/3 kingfish

1/3 kingfish

Най-много риба Иво хвана около източните брегове на Мексико.

 

Mira and her Birthday Gifts

Mira and her Birthday Gifts

Около Пуерто Рико и Куба хвана най-много от нашите любими снапъри.

Mahogany snapper

Mahogany snapper

Когато сме на котва Иво обича да се гмурка и да лови риби из рифовете с харпун или с хавайско копие и хваща групъри, снапъри и лангусти.

Maya with a grooper

Maya with a grooper

След което той почиства рибата. Глава, кости, перки, опашка, черва- всичко заминава във водата. Остава само чисто филе.

.

.

.

.

 

Мира приготвя рибата

Когато Иво издърпа 10-тина киограмова туна, се налага Мира да я готви поне 10 пъти по най-различни начини в продължение на 1 седмица.

 

Tuna chops

Tuna chops

Първото нещо, което Мира прави с туните и другите риби с червено месо е суши. Един стар приятел- Красимир Иванов- професинален готвач в Италия, я научи как да прави хубаво суши. Жив и здрав, Краси!

 

.

.

Рулцата „маки“ са лесни за правене и изключително вкусни, ако използвате правилните продукти. Можете и да импровизирате и да заменяте продукти, както Мира често прави (например- да използвате обикновен ориз, вместо специален за суши), но резултатът няма да е същия.

Продукти за суши

Продукти за суши

За да приготви перфектни суши рулца, Мира използва специален суши ориз, листа от водорасли, 2 супени лъжици оцет в ориза, а за плънката- сурова туна, авокадо, крема (филаделфия) и печен сусам.

 

.

.

Друга любима на Мира рецепта с туна е рецептата, на която я научи друг приятел- Рафаел Дора от Ст Мартен- суши с къри. Той обясни как да се нареже месото на ленти, които да се овалят с къри на прах и да се изпържат само за няколко секунди в масло, така, че месото отвътре да остане сурово. После лентите се нарязват на тънки филийки и е готово за ядене.

Туна с къри

Туна с къри

Друга вкусна манджичка е туна с доматен сос и чесън. Месото се запържва леко и после се оставя да къкри десетина минути с консерва доматен сос, подправки и много чесън. Сервира се с бял ориз.

туна с доматен сос и ориз

туна с доматен сос и ориз

Рибите с бяло месо Мира готви или на барбекюто- пържолки намазани с лимон и пипер и печени съвсем кратко, за да не изсъхват, или панирани с яйца и брашно.

Рибешки пържоли

Рибешки пържоли на барбекю

Панираните филета са любими на Мая, която по принцип не обича риба, но тези ги яде, защото приличат на пилешко.

Панирано филе от снапър

Панирано филе от снапър

За да панирате рибата само трябва да я нарежете на тънки пържолки и да я оваляте в смес от 2-3 яйза и брашно с малко сол. Пържите в масло или олио до златисто и сервирате с бял ориз.

.

.

По-малките риби, които Иво вади от рифовете с харпуна Мира ги пържи цели, с кожата и костите- само люспите и червата се махат. А лангустите се варят няколко минути, така че да не стават прекалено твърди, като гума.

 

Иво лови лангусти с харпун

Иво лови лангусти с харпун

Въпреки, че казват, че баракудите може да са отровни, ние хапнахме доста от тях в Бахамите- пържени, печени и панирани без да имаме проблеми.

.

.

По-голяма опасност от натравяне има, ако ядете риба уловена от Иво и сготвена от Мира, без да я придружите с ледено студена бира.

.

.

Наздраве!

∼∼∼

Любопитни факти:

Най-голямата риба, която Иво хвана беше двайсетина килограмова туна

Иво с риба тон

Иво с риба тон

Най-малката и симпатична риба, която намерихме умряла в каяка ни една сутрин е ballyhoo (чудесна за стръв)

Ballyhoo

Ballyhoo

Най-грозната риба, която Иво закачи един ден на въдицата и която дори акулите не я ядат е Remora (sucker fish)

Remora

Remora

Най-красивата риба, която Иво хвана в рифовете и изядохме, но не беше вкусна бе Angelfish

Иво с Angelfish

Иво с Angelfish

Най-опасната риба, която ядохме с приятели във Флорида (доста вкусна) е риба лъв- със силно отровни шипове  на перките

.

Риба Лъв

Една от първите големи риби, които хванахме и изядохме беше акула

The shark we caught

The shark we caught

Най-вкусните малки рибки, които издават звуци подобно на грухтене извън водата са grunts

Mira with fishes

Mira with fishes

 Facebook/The Life Nomadik

 

Share

About lifenomadik

We are a family aboard a boat in search of freedom and adventure.
Tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Риболов

  1. Kamen says:

    знаете ли че за сурово суши рибата трябва да постои замразена преди това? има го по филмите и като изискване на ес с цел безопасна консумация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Follow Me