Чао Пуерто Рико

Пуерто Рико беше добро място за нас.

Тук срещнахме отново някои от нашите стари приятели крузъри и се запознахме с много нови приятели.

Момичетата от

Момичетата от Salty Kisses

Един от най-паметните моменти беше посещението ни в Гуавате, където прекарахме един следобед в компанията на Грег и Мишел от катамарана Semper Fi, ядохме печено прасе и танцувахме с местните.

Мира и Мишел на дансинга

Мира и Мишел на дансинга

Във Фахардо ни се случи нещо прекрасно- сдобихме се с нов каяк, когото нарекохме Младши, благодарение на нашият нов спонсор KaykShop.bg. Веднага пробвахме новият каяк на кратка експедиция по река Фахардо. Останахме много доволни от Младши.

Нагоре по река Фахардо

Нагоре по река Фахардо

Любимото ни място на острова си остава старият град Сан Хуан с масивните си крепости и колониални сгради, тесни улички и сини павета.

Сан Хуан

Крепост в Сан Хуан

Най-неочакваното и не туристическо място, което посетихме този път беше Островът на Маймуните, където срещнахме населението от вносни макаци, използвани за научни изследвания.

.

.

Напускаме Пуерто Рико с дълбоко чуство на благодарност към този тропически остров, който ни беше дом през изминалите 6-7 седмици и неговите хора, които ни третираха като приятели и винаги ни караха да се чустваме добре дошли.

.

.

Чуствахме се в безопастност, когато плавахме из водите на острова, знаейки, че американският брегови патрул бди над нас.

Митничарите във Фахардо и в Понсе бяха любезни и усмихнати, когато отидохме да представим едногодишното ни разрешително за плаване в американски води. Като канадски граждани и крузъри ние нямаме нужда от виза, за да посетим която и да е американска територия, а само от едногодишно разрешително за плаване, което струва 19$ и е за многократно влизане в страната. И няма никакви други такси. Нашето си го направихме преди няколко месеца, когато минахме през Пуерто Рико на път към източните кариби.

.

фата Моргана на котва във Фахардо

Благодарни сме на управителят в пощенски клон Фахардо, който ни даде да ползваме телефона и адреса на пощата безплатно, за да си поръчаме неща по пощата, както и на управителят на пощенският клон в Понсе, който ни асистира с една пратка, която беше задържана повече от 3 седмици в митницата в Ню Йорк и заради която се наложи да си удължим престоя в Пуерто Рико.

Благодарни сме на оператора на малкото корабче между Ислета Марина и пристанището във Фахардо, който ни докара до Фата Моргана, когато си заключихме каяка с катинар на рибарския мостик и забравихме ключа на лодката… И на момчетата, които ни докараха нас и нашите провизии с тяхната моторна лодка в Понсе.

.

.

Благодарни сме на Марина Пуерто дел Рей за това, че незабавно ни извадиха с кран за ремонт, когато Иво без да иска проби дупка в лодката и ни дадоха отстъпка в цената за дневен престой.

.

.

Благодарни сме на всички тези мъже и жени, които спряха и ни качиха на авто-стоп, когато вървяхме километри между котвените пристанища и магазините във Фахардо и в Понсе. И на двете места магазините са на 5-6 километра от заливчетата. Хората, които ни спряха на авто-стоп ни закараха където им кажем като такси, само че безплатно, въпреки че те не винаги бяха тръгнали точно в тази посока.

Благодарни сме на външното джимче близо до Ла Гуанча, съвсем до котвеното в Понсе, където Мая често обичаше да прави упражнения в компанията на няколко шумни зелени папагалчета, които си строяха гнезда в околните палми.

Мая в парка

Мая в парка

Благодарни сме на жената, която продава пица в Самс Клуб, която винаги ни взимаше поръчката с усмивка и учеше Иво нови думи на испански и която- така ни се стори- винаги ни слагаше повече кашкавал на пиците (всеки път, като ходихме до Самс Клуб, където пазарувахме провизии- около 10 пъти, си поделяхме една голяма 10-доларова пица).

Благодарни сме на водите на морето около Пуерто Рико за това, че бяха така щедри към нас и споделиха доста вкусни риби с нас.

Ivo the fisherman Иво е голям рибач...

Ivo the fisherman
Иво е голям рибач…

И така, вече сме заредени с всевъзможни възможно най-евтини провизии за месеци наред, готови да продължим пътешествието към следващите незабравими дестинации- Аруба, Колумбия, Панама и нататък.

провизии

провизии

Facebook/The Life Nomadik

Share

About lifenomadik

We are a family aboard a boat in search of freedom and adventure.
Tagged , , , . Bookmark the permalink.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Follow Me