С канадски паспорти в Колумбия

.

.

Да пристигнеш в Колумбия по море може да се окаже доста солено изживяване, особено за хора пътуващи с канадски паспорти, като нас. Всъщност, канадските ни паспорти, които изтичат след 3 месеца, бяха повод да спрем в Санта Марта и веднага да летим до Богота, където се намира едно от трите канадски посолства ивършващи паспортни услуги в карибският регион (другите две са в Панама и на остров Барбадос), за да подадем фолрмулярите за подновяването им. Но освен таксата за подновяването, кято платихме в посолството, канадските ни паспорти бяха причината и за неочаквани разходи при влизането ни в страната.

Освен 90-те долара, които всички крузъри с яхи плащат за временно разрешително за плаване в колумбийски води (валидно за 60 дена), на нас ни сервираха и сочната сметка от 80 долара на човек (общо 240 $ за тримата) имиграционна такса. Оказа се, че от няколко месеца насам е влязал в сила нов закон специално за канадски граждани. Всички останали граждани влизат в Колумбия безплатно. Този нов колумбийски закон е в отговор на новият канадски закон, според който всички колумбийци пристигащи в Канда трябва да платят такса от 80$… Как съжалихме в този момент, че са ни изтекли българските паспорти… За първи път българските ни паспорти се оказаха по-ценни от канадските и биха ни свършили много добра работа тук, в Колумбия, но уви- бяха изтекли…

И за капак, в единствената марина в Санта Марта, където трябваше да си оставим лодката за една седмица, докато отсъстваме, ни съобщиха, че катамараните плащат почти двойно, тъй като били по-широки от еднокорпусните лодки и заемали две места… Въпреки, че вече не е толкова опасно да пътешестваш из Колумбия, в сравнение с периода отпреди няколко години, не е добра идея да си оставиш лодката закотвена и без надзор и да заминеш за няколко дни и нощи, защото не се знае, дали като се завърнеш тя все още ще си е на мястото, непокътната. Голяма част от населението тук са бедни хора, които не биха устояли на изкушението да ограбят една самотна яхта, изостваена без хора на борда, на котва в заливчето край малко градче. Единстената алтернатива е марината, която се охранява денем и нощем и за да влезе човек трябва да мине през пропусквателен пункт с две заключени железни врати.

Santa Marta Anchorage

Santa Marta Anchorage

И така, сметката за една седммица на марината за нас беше 250 $, вместо 150 $ за същата дължина еднокорпусна лодка. Общо, разходите ни по влизането и престоят ни в марината в Колумбия бе 580$. Но ето как трябва да разсъждава един позитивно настроен екипаж: От две години насам за втори път влизаме в марина (първият път беше през юли 2013 в Хавана, където да се пуска котва е забранено и единствената опция е Марина Хемингуей, 20$ на ден), така че разходите ни за марина са незначитлни, ако ги смятаме на година. Освен това, от няколко месеца насам не сме плащали митнически и имиграционни такси и нямахме абсолютно никакви входни или изходни разходи в последните няколко държави, които посетихме: в Ст Мартен е безплатно за яхти, в Пуерто Рико е безплатно и безвизово за канадци, в Аруба се оказа също напълно безплатно. Така че от 5 месеца насам нямахме разходи по влизане и стоене на котва в държавите, които посетихме. Накратко, големите разходи по влизането ни в Колумбия се компенсират от никаквите разходи през изминалите 5 месеца. Така, за да се успокоим, разсъждавахме ние.

Marina Santa Marta

Marina Santa Marta

И не на последно място- малко преди да пристигнем в Колумбия получихме няколко дарения от щедри почитатели в блога, които ни помогнаха значително точно в този момент. Най-вероятно не знаете и няма как да разберете, освен ако не ви спомена тук, колоко оценихме вашите дарения, които покриха разходите ни за марината: П. Вачков, Б. Павлов, Й. Русев, А. Григоров, Х. Христов, С. Апостолов и К. Мирчев- благодарим ви!

И така, веднага след като пристигнахме в Санта Марта проучихме кой е най-евтиният вариант да се придвижим до Богота, на 1000 км във вътрешността на Колумбия. Кола под наем на ден е 50-60$, бензинът е скъп –около 1$ на литър и магистралите са платени. Кола под наем за 4 дена би ни излязла над 400$ и бихме загубили 2 дена в пътуване. Автобус до Богота е 50$ на човек в едната посока и придвижването е 20 часа. Тръгва се в ранният следобед и се пристига на другия ден в късният предиобед. За трима души автобусът би ни струвал 300$ и бихме загубили 2 дена, пътувайки нощем. Оказа се, че самолетът е най-евтиният, най-бързият и най-оптималният вариант. Има няколко авиокомпании, които продават страхотно етини самолетни билети, една от които е Viva Colombia. В зависимост от това колко дена предварително и ако носиш само една чанта до 6 кг багаж можеш да си купиш самолетен билет отиване-връщане от Санта Марта до Богота и обратно за 40-60$! Нашите излязоха по 90$ на човек, тъй като ги купихме един ден преди полета, но пак бяха по-евтини от всички останали варианти.

След час и половина във въздуха, под нас- планини, гори, полета, селца, реки и езера, кацнхме в Богота- столицата на Колумбия, както и един от най-големите градове в Южна Америка, който ни плени с умопомрачителният си мащаб и уникалните си архитектурни, исторически и културни дестинации: многобройни музеи от световен мащаб, старинни катедрали, площади и колониални сгради не само в стария град, но и из кварталите.

Bogota

Bogota

Share

About lifenomadik

We are a family aboard a boat in search of freedom and adventure.
Tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Follow Me