Най-скъпото „на пряко“ в света

Колко струва да се прекоси Панамаския Канал?

Norwegian Pearl

Norwegian Pearl

Много хора ни попитаха колко платихме, за да прекосим Панамския Канал.

Доста!

Панамския Канал е най-страхотната пряка отсечка в света и над 40 кораба дневно я прекосяват. Вместо да пътуват 20 000 км минавайки през Нос Хорн- най-опасното място в океана, хиляди кораби предпочитат да си платят и да минат през 77-километровия канал. Таксата е различна за всеки плавателен съд, в зависимост от вида и размера му, както и от това какъв вид товар превозва.

Containership in Panama Canal. The little thing next to it is S/V Anka

Контейнеровоз в Панамския Канал. Лодчицата до него е яхта Анка

Яхти и други малки лодки плащат въз основа на дължина и ширина между 900 и 2 500 долара.

Натоварени контейнеровози и други товарни кораби плащат въз основа на тежестта, обема и водоизместимостта между 50 000 и 250 000 долара.

Големите круизни кораби плащат на койка (около 100$ на легло, независимо дали е заето или свободно) между 80 000 и 300 000 долара.

Norwegian Pearl

Norwegian Pearl

Световният рекорд за най-скъпа платена такса за прекосяването на канала първо е принадлежал на круиза Norwegian Pearl през 2007, счупен от круиза Disney Magic, който е платил 331 200$ през 2008г. Това е информацията, която намерих в интернет, но за съжаление не открих по-нови данни от последните години.

От нашата стратегическа позиция в котвената стоянка La Playita, която се намира на входа на канала, виждаме всеки кораб който влиза или излиза от шлюзовете Мирафлорес. Станахме нещо като „каналните надзиратели“. Вчера, 14 октомври 2015г., гледахме как круиза Norwegian Pearl  бавно се отправи към шлюзовете за пореден път. Дали не счупи рекорда за „най-скъпата такса за преминаването на Панамския Канал“ пред очите ни?

Watching Norwegian Pearl from La Playita anchorage, October 14, 2015

Watching Norwegian Pearl from La Playita anchorage, October 14, 2015

С дължина 300 метра, ширина 30 метра и с тегло 93 530 тона, Norwegian Pearl е съвсем малко по-къса от Disney Magic, но има повече легла за пасажери и екипаж- 2394 за пасажери и 1100 екипаж. Масивна, тя е построена според стандартите Panamax с възможно най-големите размери, които се побират в шлюзовете. Предлага круизи до Бахамите, Аляска, както и през Панамския Канал.

За сравнение, нашият катамаран Фата Моргана е малка ветроходна яхта с дължина едва 11 метра и платихме минималната такса от 982$. За нас това беше най-голямата сума, която сме плащали в историята на нашите пътешествия.

Отделно платихме още около 500$ за агента, в която сума са включени неговата такса, трима помощници за въжетата и наема на 10 гуми и 4 въжета. По-голямата част от тези 500$ може да бъде спестена, ако се избегнат услугите на агент и се намерят доброволни помощници за въжетата- бакпакъри или други крузъри, които с готовност биха помогнали безплатно, само и само да минат по канала и шлюзовете- уникално незабравимо преживяване.

Fata Morgana at La Playita anchorage

Fata Morgana at La Playita anchorage

За повече подробности за това как прекосихме Панамския Канал, исторически и интересни факти, прочетете статията Прекосяването на Панамския Канал.

За авторката: Мира Ненчева заедно с мъжа си Иво и 11-годишната им дъщеря Мая живеят на 11-метровия катамаран Фата Моргана и обикалят света. Можете да следите пътешетвията и приключенията им в блога www.thelifenomadik.com или на страницата им във Фейсбук:  Facebook/The Life Nomadik

 

 

Share

About lifenomadik

We are a family aboard a boat in search of freedom and adventure.
Bookmark the permalink.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Follow Me