Пунта Чаме. Кайтсърфинг в Панама с Радо Барзев

Пунта Чаме. Кайтсърфинг в Панама с Радо Барзев

.

.

В края на един дълъг и тесен безлюден полуостров на не повече от 100км западно от Панама Сити, достигаме плаж образуван от екстремните отливи на Тихия Океан, с черни лешояди и скелети, с виещи ветрове и хвърчащи хора. На около час и половина с кола от града се намира Пунта Чаме- място популярно насред кайтсърфистите, което се намира на Залива Чаме- една от любимите дестинации за търсачите на силни усещания, любители на спорта.

Punta Chame (Panama)

Punta Chame (Panama)

Един такъв търсач на силни усещания и вманиячен кайтсърфист е Радо Барзев от София, когото срещнахме още първата седмица от пристигането ни в Панама Сити.

Rado Barzev

Rado Barzev

Семейството на Радо се преместили да живеят в Никарагуа през 80-те години (където баща му е бил представител на българските мотокари), когато Радо бил тинейджър. През 90-те той завършва икономика в Чили, прави докторат в Холандия и днес работи като Икономист по природните средства и консултант за международни организми по проекти свързани с природната среда в цяла Централна Америка, Карибско Море и в някой страни от Южна Америка. Благодарение на работата му, която е свързана с много пътувания, Радо прекарва голяма част от времето си в Панама- стратегическо място за движение в района. Работата му се състои от две части: първо посещава мястото, за което трябва да изготви доклад, после сяда на компютъра в къщи и пише естимации. Радо- винаги спокоен, позитивен и заразително весел оптимист, е един от малкото хора в света, които истински си обичат работата, наслаждавайки се на свободата да си избира следващия проект, да работи с хората и с темпото, което на него му допада, а и от собствения си дом, и да пътешества благодарение на работата си. Така е успял да посети някои от най-красивите и интересни природни, исторически и културни дестинации в Латинска Америка и Карибите.

.

.

Природата и пътешествията са двете големи тръпки на Радо. И той винаги се старае да има достатъчно свободно време, което прекарва с красивата си приятелка от Никарагуа, Кения, пътешествайки заедно из планините и край морето. Радо също така обича да чете, да плува, да играе тенис и най-вече- да кара кайт в Никарагуа или в Панама или където и да се намира в момента.

Rado Barzev

Rado Barzev

Ако питате мен, основното занимание на Радо е кайтсърфа, а работата си върши в свободното време; така изглежда отстрани. Непрекъснато наблюдава и дебне прогнозата за вятъра и в момента, в който излезе полъх достатъчно силен за да му напълни кайта, той скача в колата и след час и половина е на Пунта Чаме.

Rado Barzev at Punta Chame (Panama)

Rado Barzev at Punta Chame (Panama)

„Утре дават хубав вятър! Отивам на Пунта, вие идвате ли?“- ни праща съобщения един-два пъти в седмицата и повечето пъти грабваме кайта на Иво, банските на Мая и мойте, няколко бири и потегляме с Радо към Пунта Чаме.

Иво и Радо

Иво и Радо

Веднъж се субидихме в 7 сутринта и гледаме съобщение от Радо получено в 3 през нощта: „В 5 сутринта ще има хубав вятър, аз отивам! Искате ли да дойдете?“ Пропуснахме тази покана, защото ние, за разлика от Радо, спим нощем. Мисля, че той има някакво устройство, което активира специална аларма, независимо по кое време на денонощието, щом се появи вятър. Истински маниак.

Rado Barzev at Punta Chame (Panama)

Rado Barzev at Punta Chame (Panama)

Първият път, когато Радо дойде да ни вземе от булевард Амадор беше доста комичен. Радо е към два метра, голям човек и очаквахме, че съответно кара голяма кола, може би джип. Появи се една малка количка Chevrolet Spark с една дъска на покрива и от нея, като от дядовата ръкавичка, се показа Радо нахилен до уши. „Икономична е и не замърсява много природата.“- обясни той с усмивка. „Като порасна, искам да имам точно такава кола“- обяви Мая. „Аз пък искам да стана като Радо, като порасна…“- добави Иво вдъхновен. Невероятно, но всички се събрахме удобно в количката, заедно с екипировката, дъските, една малка хладилна чанта пълна с бири и даже приятелката на Мая- Ное от съседната лодка.

Rado's car

Rado’s car

Така подредени, потегляме по основната магистрала свързваща Южна със Северна Америка- Inter-American Highway, посока запад. След 70 км свиваме по един тесен сенчест и много красив път насред гората, криволичещ насред хълмове и малки ранчота, движейки се покрай широк залив още 25 км докато стигнем до плажа.

Punta Chame (Panama)

Punta Chame (Panama)

Има отлив и плажът е огромен, влажен, с миниатюрни вулканчета обрзували се по жълто-черния пясък от въздушните балончета при отдръпването на водата. Красива и странна гледка.

Punta Chame (Panama)

Punta Chame (Panama)

Вятърът тук не е за вярване. Река тече между високите хълмове и се влива в залива, образувайки голяма делта и нещо като фуния, по която се спускат силни ветрове, така че дори когато е тотално безветрие в Панама Сити, на Пунта Чаме може да духа с 20 възела. За кайтсърфистите това е рай.

Punta Chame (Panama)

Punta Chame (Panama)

На отсрещната страна на залива виждаме сините силуети на няколко острова, позиращи за прекрасни снимки по залез слънце. Един от тези острови е бил собственост на актьора Джон Уейн.

Punta Chame (Panama)

Punta Chame (Panama)

Иво и Радо разопаковат кайтовете и изчезват за няколко часа, летейки наляво-надясно из морето, успоредно на плажната ивица, в компанията на още няколко ентусиаста и две жълти кучета. Това сигурно са най-щастливите кучета на света, които часове наред скачат в морето и радостно тичат след кайтсърфистите с изплезени езици. Голяма игра пада.

.

.

Докато Иво и Радо кръстосват залива, Мая и приятелката и от съседната лодка Ное си играят в морето, на пясъка и даже се промъкват незабелязани в луксозния басейн на близкия хотел, наслаждавайки се на всяка минута от тези незабравими следобеди на Пунта Чаме.

Maya and Noee

Maya and Noee

А през това време, аз обикалям крайбрежната ивица въоръжена с фото-апарат. Пунта Чаме ми стана любимото, най-фотогеничното място в Панама с пустинния си плаж и изхвърлените от морето дънери с причудливи форми; където в небето се реят стотици черни лешояди и птици фрегати.

Punta Chame (Panama)

Punta Chame (Panama)

При отлив, отдръпващата се вода, вятърът и дребните раковини рисуват картини с абстрактни форми и цветове върху жълто-черния пясък. Всеки път повърхността на плажа е различна.

.

.

В южния край на плажа има цяла общност от малки рибарски лодки, изоставени и неподвижни, закотвени в пясъка, без море. При отлив, водата под тях изчезва и те остават на сухо в очакване на прилива.

.

.

Следобедите прекарани на Пунта Чаме с Радо се превърнаха в най-хубавите ни моменти прекарани в Панама Сити, където все още стоим и чакаме края на дъждовния сезон, преди да потеглим по суша към планините и вулканите на Коста Рика и Никарагуа.

Ivo and Rado at Punta Chame (Panama)

Ivo and Rado at Punta Chame (Panama)

Ако смятате да карате кайтсърф на Пунта Чаме (Панама), ето няколко полезни информации за мястото:

• По пътя между Панама Сити и Пунта Чаме, на главната магистрала, има няколко големи бензиностанции с чисти тоалетни, магазинчета и ресторанти, където можете да си купите напитки и храна.

• Сутрин в посока Панама Сити и следобед посока Пунта Чаме стават огромни задръствания на магистралата.

• След отбивката за Пунта Чаме има полицейски патрул, който спира и проверява паспортите на всички. Винаги си носете паспортите със себе си!

• Освен няколко хотела и ресторанта и няколко вили, няма почти нищо в Пунта Чаме.

• Сезона за кайтсърф е от средата на ноември до края на април, но дори и през останалите месеци излиза подходящ вятър един-два пъти в седмицата (поне тази година беше така, може би заради феномена Ел Ниньо)

• По време на сезона тук има училище по кайтсърф, където се предлагат уроци за начинаещи и напреднали. Извън сезона училището е затворено.
• Наоколо има няколко приятни и безопасни места, където може да паркирате караваната си безплатно и да постоите известно време необезпокоявани от никого.

• Морето на Пунта Чаме е често със силни вълни и силни течения, а при отлив в плитчините има страшно много скатове, така че плуването тук не е препоръчително.

• Плажът е с жълто-черен пясък и е покрит с шишета и боклуци изхвърлени от морето. Никой не го почиства и не го поддържа; мястото е напълно изоставено.

• При прилив плажът е потопен във вода и става опасно за кайтване поради близостта на скалите в южната част. Тогава е и почти невъзможно да вдигнете или свалите кайта.

• Тъй като районът е почти безлюден и освен няколкото хотела и скъпи ресторанта наоколо няма нищо, е добра идея да си донесете нещо за пиене и ядене.

• Малкото градче Чаме се намира малко преди отбивката на гланата магистрала и там има банка и няколко малки магазинчета за хранителни стоки.

• Не далеч от Пунта Чаме се намират няколко доста популярни и хубави туристически плажа: Плая Коронадо и Плая Фарайон са луксозни дестинации, където богаташите имат вили, Плая Ел Палмар е с големи вълни и там ходят сърфистите, а Плая Санта Клара привлича туристите с хубавия си бял пясък.

Кайтсърфинг на Пунта Чаме. Фото галерия

Punta Chame (Panama)

Punta Chame (Panama)

Vultures and skeletons, Punta Chame (Panama)

Vultures and skeletons, Punta Chame (Panama)

Rado Barzev at Punta Chame (Panama)

Rado Barzev at Punta Chame (Panama)

Ivo kitesurfing in Punta Chame (Panama)

Ivo kitesurfing in Punta Chame (Panama)

Maya at Punta Chame (Panama)

Maya at Punta Chame (Panama)

.

„Носи се с днешния вятър, защото вчерашният никъде няма да те отведе, а утрешният може и никога да не дойде“

Ivo, Punta Chame (Panama)

Ivo, Punta Chame (Panama)

Ivo, Punta Chame (Panama)

Ivo, Punta Chame (Panama)

Mira

Mira

.

.

.

.

.

.

Mira, Punta Chame (Panama)

Mira, Punta Chame (Panama)

.

.

DSC_2784

.

.

Ivo

Ivo

Punta Chame (Panama)

Punta Chame (Panama)

Punta Chame (Panama)

Punta Chame (Panama)

.

.

Punta Chame (Panama)

Punta Chame (Panama)

.

.

Punta Chame (Panama)

Punta Chame (Panama)

Maya and Noee

Maya and Noee

Ivo and Rado

Ivo and Rado

.

.

Ivo...

Ivo…

Maya and Noee

Maya and Noee

Punta Chame (Panama)

Punta Chame (Panama)

Punta Chame (Panama)

Punta Chame (Panama)

DSC_2376

.

.

.

.

Други статии по темата за кайтсърф от блога:

Кайтсърф в Аруба

Кайтсърф в Сан Блас

Rado, Ivo and Shrek

Rado, Ivo and Shrek

Мира Ненчева заедно с мъжа си Иво и 11-годишната им дъщеря Мая живеят на 11-метровия катамаран Фата Моргана и обикалят света. Можете да следите пътешетвията и приключенията им в блога www.thelifenomadik.com или на страницата им във Фейсбук:  Facebook/The Life Nomadik

Share

About lifenomadik

We are a family aboard a boat in search of freedom and adventure.
Tagged , , . Bookmark the permalink.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Follow Me