Проект Зелена Палатка

Проект Зелена Палатка

При отлив, плажът в Пунта Чаме (Панама), където Иво кара кайтсърф заедно с Радо, е прелестно място. Широк влажен пейзаж изрисуван с причудливи десени образувани от постоянните ветрове и черно-жълтите пясъци, блестящи на светлината на залезите. Тук-таме грамадни дървени скулптури изхвърлени от вълните разнообразяват монотонната  пясъчна ивица. Малки бекасчета притичват на групи по ръба на водата в търсене на дребни рачета там, където вълните се отдръпват, фрегати бавно се реят като мрачни хвърчила из високите въздушни течения и черни лешояди бродят по брега оглеждайки се за нещо мъртво изхвърлено от морето.

.

.

Изолиран на края на един дълъг тесен полуостров, този плаж съвсем не е популярен сред туристите, нито сред местните жители; само кайтсърфистите го посещават, заради ветровете, които тук са най-силните в района. Един от най-пустите и диви плажове, Пунта Чаме е също така и най-мръсният плаж, който сме виждали. Никой не почиства невероятното количество пластмасови отпадъци, които морето изхвърля тук ежедневно.

Punta Chame (Panama)

Шрек, изплувал от морето на Пунта Чаме (Панама)

Първия път като видяхме колко много боклук има се шокирахме. По ръба на пясъчната ивица, до където стигат вълните и където започва тревистият бряг, по цялата дължина на плажа, има натрупани шишета и туби, всякакви размери чехли и сандали, останки от пластмасови и стериопрени опаковки за еднокртна употреба, детски играчки и какви ли не още неразградими боклуци. Сякаш боклучарски камион си е изсипвал товара тук всеки ден в продължение на месеци. Наоколо има само няколко хотела и няколко вили покрай брега, но никой не почиства и не поддържа плажа.

Dead sea turtle in a pile of trash. Punta Chame (Panama)

Dead sea turtle in a pile of trash. Punta Chame (Panama)

Течението и вълните докарват боклуците от Панамския залив, където стотици кораби чакат на рейд за преминаване на Панамския Канал и най-безотговорно и нелегално си изхвърлят боклуците в морето. Хората от бедните рибарски селища покрай брега също ползват океана за кош за боклук и част от битовите им отпадъци се връщат обратно по пустеещите плажове. Но болшенството от боклуците остават в морето, замърсявайки и унищожавайки безвъзвратно морската околна среда.

Тъй като Мая и аз нямаме кой знае какво да правим докато Иво и Радо кайтсърфират, решаваме да поразчистим плажа. намираме една стара скъсана палатка изхвърлена в един казан край пейките, където кайтсърфистите се преобличат и решаваме да я ползваме за чувал за боклук. Мая е силно ентусиазирана. Тя не просто събира пластмасови шишета и ги пълни в една случайна палатка; тя работи по нов глобален проект за почистване на околната среда на планетата Земя, за намаляване на замърсяването, и помага на световния океан и всички същества в него!

Maya cleaning the beach. Punta Chame (Panama)

Мая почиства планетата

Мая върши едно добро дело, което се състои не само в почистването на няколко квадратни метра от плажа, но също и в научаването и в преподаването на урок: тя дава пример! Освен това, се бори за наградата. Ако напълни палатката догоре с плажни боклуци, може да си избере един голям шоколад за нагрда в края на деня, обещавам. Кое дете не би събирало отпадъци в продължение на час-два за подобна награда?

Работата не е толкова лесна, колкото изглежда. За да почистим този плаж са ни нужни много повече от два часа, една палатка и двама души. Боклуците са се натрупали на няколко пласта под пясъка и ние само обираме тези, които са на повърхността. Ако вземем да изравяме шишетата изпод пясъка, целият плаж може би ще пропадне с няколко метра и може и да изчезна напълно, подобно на сграда, на която и разрушават основите…

.

.

Палатката е пълна до горе, а само малка част от плажа е почистена. И въпреки това, Мая се чуства горда и благородна; постижението е голямо. Няколко следобедни минувачи, разхождащи се по ивицата забелязаха какво правим. А това, че забелязаха е по-важно дори от това, което направихме.

***

Не за първи път поемаме подобни инициативи за почистване на мръсни плажове и Мая решава да продължава и за в бъдеще. Стартирахме нов проект за почистване на планетата- Проект Зелена Палатка

Project Green Tent

Проект Зелена Палатка

Факти за замърсяването на окена:

 • Над 220 милиона тона пластмаса се произвежда всяка година.

 • Средностатистическият американец изхвърля около 100 кила пластмасови отпадъци годишно.

 • В Световния Океан има 5,25 трилиона парчета пластмасови отпадъци.

 • Всяка година , 8 милиона тона пластмаса се вливат в морето.

 • Всяка година 26 милиона паунда пластмаса пътува стотици мили от крайбрежията навътре в океана, присъединявайки се към плаващите „боклучени петна“, убивайки един милион морски птици и 100 хиляди морски бозайници.

 • Нивото на боклук в океана вече е достигнало критичната точка.

 • Пластмасата се разпада на малки парченца, които наподобяват планктон и биват поглъщани, подобно на отровни хапчета, от всички мосрки обитатели, от най-дребните рибки до китовете.

 • 80% от боклуците влизат в океана откъм земята.

 • Голямото Тихоокеанско боклучено петно, също известно като Тихоокеански боклучен водовъртеж, е струпване на отпадъци в средата на Тихия Океан, което е трудно да се наблюдава, тъй като се състои от микроскопични парченца, почти невидими за човешкото око.

 • 46% от пластмасата се носи по повърхността на морето години наред преди да се разпадне и присъедини към боклучените петна.

 • За разлика от органичните отпадъци, желязото, стъклото и хартията, които се усвояват напълно от природата, фото-деградиралата пластмаса се разлага на малки парченца, но си остава полимер. Тези малки парчена на повърхността на морето биват поглъщани от риби, птици и морски бозайници и навлизат в хранителната верига, както и в хората, посредством консумирането на риба.

 • Пластмасата попада в стомасите на морски костенурки и албатроси, а родителите албатроси редовно хранят по погрешка малките си с пластмаса и голяма част от тях измират.

 • Ако се подобри начина, по който се събират боклуците и се запушат местата, където сметищата се изливат директно в морето, замърсяването на океаните с пластмаса може да се намали до 50% до 2020г.

За да превърнем инициативата на Мая в успех, има няколко неща, които вие можете да направите, за да помогнете:

 1. Прочетете по-горните факти и научете повече за замърсяването на океана.

 2. Опитайте се да купувате, да ползвате и да хвърляте по-малко пластмаси. Рециклирайте.

 3. Харесайте и споделете тази статия във Фейсбук. Не са много хората, които обичат да четата истории за боклуци и да гледат снимки на мъртви морски костенурки, така че за съжаление тази статия най-вероятно ще остане незабелзана, освен, ако не ни помогнете да я разпространим.

 4. Почистете плажа.

Maya and the Green Tent

Мая и Зелената палатка

Намерете ни във Фейсбук @ The Life Nomadik

Share

About lifenomadik

We are a family aboard a boat in search of freedom and adventure.
Tagged , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Проект Зелена Палатка

 1. ани says:

  Страхотна инициатива! Поздравявам ви най-сърдечно, давате прекрасен пример! Моля ви само като пишете статия, направете го без правописни и граматически грешки, това лишава статията от силата и звученето, които трябва да има. Два примера – бозайник се пише с О, пласт е с Т накрая…другите ще ги откриете сами.

  • lifenomadik says:

   Ани, тъй като нямам автоматичен или какъвто и да е друг редактор, често се случва да направя грешка, да пропусна знак, да изям буква и т.н. Мерси за корекциите!

  • Милена says:

   аз пък не мисля че статията е лишена от звучене и сила, на мен ми хареса много, толкова че изобщо не забелязах грешките-явно Вие просто сте ги търсили, между другото ви се пише с главно В

 2. Юлия says:

  Не е толкова важно че някъде сте сбъркали буквичка, ние всички които четем трябва да сме Ви безкрайно благодарни, че имаме възможността благодарение на Вас да обикаляме света и да се радваме на прекрасните снимки и хубавите постове. Лично аз Ви чета от както съм попаднала на сайта и с нетърпение очаквам всяка нова статия. Бъдете живи и здрави и попътен вятър!!!!!

 3. Поли says:

  Хора, възхищавам се на смелостта ви и завиждам на свободата ви и живота, който водите! Страхотни сте!

 4. Яна says:

  Наистина много хубаво начинание. Тъжното в случая е,че дори и събрана, тази пластмаса си остава на планетата Земя. Скоро чух в някакво предаване по радиото,че абсолютно всяка пластмаса, която е била произведена на Земята, все още съществува, макар и в преработен вид!

  • lifenomadik says:

   И аз точно това си мислех през цялото време…Какъв е смисълът да местим пластмасата от едно място на друго? Единственото спасение е да спрем (като човечество) да произвеждаме, ползваме и изхвърляме толкова много боклуци.

 5. Яна says:

  Ако се изнамери начин това да се случи, аз съм с две ръце ЗА. Ненавиждам всички пластмасови опаковки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Follow Me