Долината на Антон

Ivo, Mira and Maya hiking La India Dormida, Valle de Anton, Panama

Ivo, Mira and Maya hiking La India Dormida, Valle de Anton, Panama

Ако обичатете природата и сте на посещение в големият забързан град Панама Сити, има едно място, където можете да избягате от шумотевицата и жегата на столицата, едно прекрасно планинско градче. Разположено в долина насред планини, високо над морето, в центъра на вторият по големина кратер на вулкан в света, се е сгушило малко живописно градче наречено Долината на Антон, което предлага на посетителите много повече от усамотение и почивка насред красивата планинска природа.

Thermal Spring, Valle de Anton, Panama

Thermal Spring, Valle de Anton, Panama

За първи път посещаваме „Ел Вайе“ заедно с нашите нови приятели от Панама: Милен, Майлен, Ян и Кристо- едно смесено българо-панамско семейство, и една млада двойка- Ана от Коста Рика и Самуел от Панама. Милен Божинов от Враца, който днес живее и работи в Панама, е опитен моряк и историята за това как е прекосил Атлантическия Океан заедно неговия приятел Васил Беязов, на борда на малка стара ремонтирана лодчица Петерсън 25 (8 метра) от България до Карибите преди повече от десет години е описана в книгата на Васил Беязов „Чуството за свобода“. Срещнахме Милен скоро след пристигането ни в Панама Сити и от тогава често сме заедно. Той и Майлен ни помогнаха с буфера за преминаването на Панамаския Канал, заведоха ни до пазара за плодове и зеленчуци и ни показаха най-добрите и евтини места за пазаруване в града, съдействаха ни с набавянето на газ пропан, няколко пъти ни каниха в тях, заедно се разходихме до един хълм, от който се вижда цяла Панама и дойдоха да плаваме на борда на Фата Моргана един следобед. А вчера, 11 ноември 2015г. на Милен и Майлен им се роди малко момиченце тук, в болницата в Панама Сити- Милена. Да им е жива и здрава чисто новата принцеса и нека живота й бъде изпълнен с щастие!

Maylen, Ian and Milen, Valle de Anton, Panama

Maylen, Ian and Milen, Valle de Anton, Panama

И така, една неделя рано сутринта, се натоварваме на две коли- в едната семейството на Милен, в другата- Ана и Самуел и нашето семейство и потегляме към провинцията по магистралата Интер-Американ. След час и половина хващаме една отбивка и продължаваме още около половин час по тесен кривуличещ планински път, заобиколен от странна смесица борови гори и палми. Колкото по-високо в планините се качваме, толкова по-прохладно става. Климатът горе е доста по-различен от задушната жега на града до морето. В Долината на Антон е свежа пролет- прекрасен слънчев ден. Градчето е очарователно- любима уикенд дестинация за всички от столицата, със симпатични вили и разкошни имения с Тусканска архитектура, собственост на някои от най-богатите Панамци, с градини отрупани със зеленина, цветя и екзотична раститеност, шардавани и изкуствени езера. Освен местни, това място привлича и туристите, предлагащо както евтини хостели, така и скъпи луксозни бутикови хотелчета и еко-хижи с реномирани ресторанти насред тропическа растителност и поразително крсиви планински пейзажи.

Vacation home, Valle de Anton, Panama

Vacation home, Valle de Anton, Panama

Тъй като от доста време не сме ходили на поход в планината, първото място, където ни завеждат нашите приятели е „Спящата Индианка“- три часов поход, лесен и приятен. Минаваме покрай една влажна канара изрисувана със старинни петроглифи, после пътеката ни извежда до водопад и малко естествено речно басейнче, където се плицикат група младежи. Продължаваме нагоре, любувайки се на зашеметяващите гледки към долината.

Ana, Samuel and Kristo on their way to the India Dormida

Ana, Samuel and Kristo on their way to the India Dormida

Петроглифите на „Изрисуваната канара“ са от времето преди Колумб и все още няма никакво архиологическо обяснение или легенда, обясняваща значението на рисунките, така че всеки, който минава може да ги интерпретира и да си съчини собствен мит с помощта на въображението си.

Maya and the petroglyphs, Valle de Anton, Panama

Maya and the petroglyphs, Valle de Anton, Panama

В началото пътеката се провира насред гъста гора. Към края, само каменисти хълмове обрасли с тънка трева, обгърнати в мъгла ни заобикалят. При ясно време, погледнати откъм градчето в ниското долу, тези голи хълмове наподобяват контурите на полегнала жена. Иво, разбира се, вика „Айлариииипиии“ от върха на гърдите й…

.

Иво и Мая танцуват на върха

.

.

Ivo and Maya

Ivo and Maya

.

.

Обратно долу в градчето, следва посещение до Ел Серпентарио (змиярника). В края на една кална пътека, намираме малка сграда съдържаща колекция от 10-15 местни змиии, които обаче не са затворници в клетки, а са ранени екземпляри или бивши домашни любимци, като повечето са тук врменно и щом се рехабилитират ги пускат на свобода. Младият панамец, който работи с влечугите е учил биология в САЩ и е работил за една програма за опазване на фауната във Флорида. Днес, той е един от най-големите природозащитници и известен херпетолог, с огромни познания и страст към влечугите, решен не само да работи за опазването на местните змии и жаби, но също така да образова населението за важността им за екосистемата, а също така да разсее неверните митове и страхове от змиите, които холивудските филми са насели у хората.

Mira at the serpentario

Mira at the serpentario

Ние се страхуваме от нещата, които не познаваме. Ако опознаете змиите и научите за техните навици, ако ги уважавате и разбирате нуждите и държанието им, ако знаете какво да правите и какво да не правите в тяхно присъствие, ще разберете, че змиите не са ви врагове и че нещата, които си мислите, че знаете за змиите от филмите и телевизията са погрешни.

Samuel at the serpentarium

Samuel at the serpentarium

Иво цял живот се е ужасявал от змии. Откакто гледал като малък „Индиана Джоунс и храмът на обречените“, змиите са най-големият му кошмар. Но само някоко минути в змиярника и неговата нова най-добра приятелка е една симпатична поспалива боа. Нежелан домашен любимец, тя е един от постоянните обитатели в серпентариума и не възразява хората да я пипат, свикнала да си играят с нея. Иво на майтап я слага на прясно избръснатата си главата, а тя се навива в стегнат тюрбан, наглася се удобно и се приготвя за следобедна дрямка.

Ivo....

Ivo….

След месец, отново се завръщаме в Долината на Антон с нашите приятели от Аруба, които дойдоха да ни посетят в Панама. Този път отиваме до топлите извори и калните бани.

Maya at the Hot Springs Batsh

Maya at the Hot Springs Batsh

Mira and Patrizia putting therapeutic mud on their faces

Mira and Patrizia putting therapeutic mud on their faces

Хайдут Иво

Хайдут Иво

Насред богата тропическа растителност има няколко малки басейнчета с жълта вулканична вода идваща от подземни термални извори. Това място можеше да се превърне в най-любимото ни от всички атракции в Ел Вайе, ако не беше един дребен нервен чичко, който ни следи непрекъснато и ни казва какво да правим и какво да не правим, като надзирател в затвора. Той забрани на Мая, която още с влизането скочи в детския басейн, да си намаже лието с терапевтична вулканична кал, защото според правилата, трябва първо да си сложиш кал, после да я отмиеш и накрая да влезеш в басейна. Щом веднъж влезеш в басейна, вече нямаш право да излезеш, да се намажеш с кал, да я отмиеш и да влезеш пак в басейна.

.

.

– Защо?- искам да знам. Каква е логиката на това странно правило? И ако Мая е направила неволна грешка и е избързала да влезе в басейна, защо да не може да излезе, да се подсуши с хавлията и да се намаже с кал?
– Не може!- малкия чичко е категоричен и е готов да ни арестува, ако нарушим правилата.
– Тогава, ще излезем от това място, след десет минути ще се върнем, ще платим отново входната такса (3$), все едно сега пристигаме и ще направим цялата процедура, този път по правилния начин. Може ли?
– Не може, не може, не може! Тя (Мая) вече няма право да се намаже с кал и толкоз!

Аз се побърквам и започвам да крещя и от този момент нататък настроението на всички е провалено. Иво вместо да ме защити казва да не се разпраям повече, а Мая е толкова изплашена, че не ме слуша като й казвам да дойде и да се намаже с кал и да видим какво ще направи дребосъкът.

По принцип мразя голяма част от правилата, но безсмислените и нелогични правила и идиотите ме вбесяват. За съжаление, светът е пълен с идиоти, които създават и следват тъпи правила.

*****

.

.

Освен походи в планината, змиярника, топлите извори и калните бани, в Долината на Антон можете да посетите и тропическа зоологическа градина, зип-линията, да си наемете колело или кон, да си купите сувенири от местния индиански пазар или просто да релаксирате и да се наслаждавате на спокойствието и птиците. Един ден на това прекрасно място не е достатъчен и ако веднъж го посетите, ще искате да се завърнете там отново.

Ivo and Mira (Maya could have been in the picture too...)

Ivo and Mira (Maya could have been in the picture too…)

Ivo and MIra (Maya could have been in the picture too...)

Ivo and MIra (Maya could have been in the picture too…)

Ivo

Ivo

Ivo

Ivo

Ivo and Mira

Ivo and Mira

Намерете ни във Фейсбук @ The Life Nomadik

Share

About lifenomadik

We are a family aboard a boat in search of freedom and adventure.
Bookmark the permalink.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Follow Me