В компанията на китове

.

.

Любимото ни занимание на о.Контадора са разходките из многобройните стръмни криволичещи улици насред джунглата, някои от които свършват внезапно в нечий заден двор или на някой плаж, или неочаквано ни извеждат на същото място, от където сме тръгнали. По време на една рзходка засичаме млада двойка с пазарски торбички и ги питаме от къде са си купили неща за ядене. Мъжът обяснява как да стигнем до малкото магазинче с доста ограничен избор от хранителни стоки и аз засичам познат акцент.

Pearl Islands, Panama

Pearl Islands, Panama

– Вьй говорите по рукий?- го питам и двамата се нахилват доволни и учудени, че срещат хора, които говорят руски на такова малко островче в Панама.

По-късно, отново срещаме Алекс и Наташа от Москва на нашето плажче, бързо се сприятеляваме и ги каним да ни посетят на лодката. Разказват, че са на ваканция за няколко дни и че всеки път като имат свободно време от работа пътешестват из света и вече са посетили десетки държави на почти всички континенти и нямат намерение да спрат. След като ни дойдоха на гости на Фата Моргана, те ни поканиха да ги придружим на експедиция за китове.

Whale Watching tour with our Russian friends

Whale Watching tour with our Russian friends

Син островен свят, Архипелагът на Перлите е едно от няколкото места в света, където хиляди гърбати китове пристигт всяко лято. От юли до октомври, голямата островна група е дом на 900 до 2000 гърбати кита, които пропътуват над 6000 морски мили от студените води на Арктика и Антарктика, където се хранят, до плитките топли лагуни на Коста Рика и Панамския залив, където раждат и отглеждат малките си. Пътешествието им покрай бреговете на Южна и Северна Америка е най-голямата миграция на бозайници в света.

Pearl Islands

Pearl Islands

Потегляме от о.Контадора късно следобед натоварени в една рибарска лодица пригодена за туристи, обзаведена с няколко дървени пейки. Само ние и руснаците сме. Нашият гид е местно момче, което знае къде да намери китовете и как да се доближи до тях. Правим обиколка на няколко необитаеми острова. Минава цял час, а от китовете няма и помен. Става късно, лодката почти е без гориво и започваме да се тревожим, че за съжаление няма да ги намерим изобщо.

Ivo and our whale watching guide

Ivo and our whale watching guide

И тъкмо се отказваме и решаваме да се връщаме наобратно, когато виждаме едно миниатюрно черно островче стърчащо от морето в далечината, от което излиза малък блестящ на светлината на залеза фонтан. До него се подава още едно островче и прави фонтан, и още едно и още едно! Стадо китове бавно се движат към нас откъм западния хоризонт. В крайна сметка, те намериха нас, а не ние тях. Тревогата и разочарованието бързо се превръщат във възбуда и върховно необяснимо щастие. Всички, освен гида и Иво вадим фото-апаратите и снимаме всеки път, щом китовете се покажат на повърхността за въздух с бавни величествени движения.

Humpback whales, Panama

Humpback whales, Panama

Потапят се. Преставаме да дишаме и се взираме в морето в очакване. Чакаме. Ето ги още по-близо и фото-апаратите щракат ли щракат. Иво ни е нещо като разузнавач и винаги пръв забелязва китовете щом изплуват. Веднага ги посочва с протегната ръка и започва да вика команди със силен руски акцент: „Стреляй! Фор Мадър Раша!“ или „За Сталину! За родину! Впериод!“ или някакви други подобни военни заповеди, докато ние щракаме с апаратите в посоката на фонтаните, като щастливи снайперисти.

A display of the tail was always a joyous moment.

A display of the tail was always a joyous moment.

Доближаваме майка с бебе. Внезапно, колосалното живото изскача от водата вертикално нагоре с фантастично забавено движение демонстрирайки мощ и елегантност, с разперени бели перки като крила на пеперуда. Великанското й 15-метрово 36-тонно тяло разбива водата с невероятен плисък. Ние гледаме с възхта, очите ни пълни с неизмерима любов и благодарност. Незабравим момент.

Humpback whale breaching, Pearl Islands, Panama

Humpback whale breaching, Pearl Islands, Panama

След тази екскурзия, виждаме китове всеки ден. Идват в заливчето ни, съвсем до плажа и минават толкова близо до лодката, че всеки път чуваме тяхното лениво дълбоко Пуууууффффф и тичаме на палубата да ги гледаме как преминават. Понякога даже скачаме в каяка и ги преследваме, за да ги видим още по-отблизо. Да преследващ китове с каяк е доста вълнуващо и малко стршно изживяване. Ами ако мама-кит не ни види, скочи от водата и се бухне върху нас? Или ако реши да преобърне каяка с леко плясване на огромната си опашка? Но знаем, че това е изключено. Имаме им тотално доверие. Гърбатите китове може да са големи и мощни, но почти не се случва да нападнат хора, каяци или лодки. Всеизвестни са като „нежните морски гиганти“.

Humpback whales

Humpback whales

Вечерта на лунното затъмнение, небето е дълбоко и безоблачно, въздухът е топъл, няма вятър и морето спи. Затъмнението, обявено за 20ч00, започва точно навреме. Приготвяме си пуканки за шоуто и се нагласяме да гледаме яркият лунен изгрев, последван от бавният страховит ритуал на луноядният дракон. Наблюдаваме най-перфектното лунно затъмнение заобиколени от благоуханни сенки на тропически острови, в компанията на китове.

Интересни факти за гърбатите китове

  • Гърбатият кит (Megaptera novaeangliae) е вид беззъб кит

  • Един от най-големите китове, възрастните достигатдължина 12-16 м и тежат приблизително 48 тона.

  • Гърбатият кит има отличителна форма на тялото, с необичайно големи гръдни перки и безформена глава.

  • Той е акробатично животно, което често скача над водата.

  • Мъжките индивиди изпълняват сложни песни, които траят от 10 до 20 минути и се повтарят в продължение на часове. Целта на песните им все още не е ясна, въпреки че изглежда да има роля в чифтосването.

  • Гърбатите китове мигрират до 25 000 км всяка година.

  • Гърбатите китове се хранят само през половината от годината, в полярните води, а през останалото време мигрират към тропичните или субтропичните води, за да се чифтосват и раждат, през който период гърбатите китове не ядат няколко месеца, а живеят за сметка на мастните си резерви. Храната им се състои предимно от крил и малки рибки. Гърбатите китове имат разнообразен репертоар от начини на хранене, включително балонна техника на хранене.

  • Новородени китчета имат дължина от около 6 м и тежат 2 тона. Те сучат за около шест месеца, след което за около още шест месеца малките са на кърма и „твърда“ храна. Млякото на гърбатия кит има 50% мазнини и е розово на цвят.

  • Подобно на другите големи китове и гърбатият е бил обект за китоловната индустрия. Поради свръхулов, популацията му пада с около 90% преди да бъде въведен китоловен мораториум през 1966 г. Оттогава видът частично се е възстановил, обаче, заплитането в риболовни съоръжения, сблъсъците с кораби и шумовото замърсяване, остават значими опасности пред вида.

  • Днес има най-малко 80 000 гърбатите китове в световен мащаб.

  • Японците все още ловят нелегално с харпуни китове за месо, като една от тактиките е да ги подгонят нарочно към рибарските мрежи и да ги чакат да се омотаят и задушат, след което ги обявяват за „случайно загинали“. По пазарите в Мексико и други държави също може да се намери месо от китове убити напълно незаконно.

.

.

Намерете ни във фейсбук/ The Life Nomadik

Share

About lifenomadik

We are a family aboard a boat in search of freedom and adventure.
Bookmark the permalink.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Follow Me