Приключението на Мая. В търсене на китове

Пример за „училището на лодката“ на Мая е следният проект за китовете.

Humpback whales Mother and Baby, by Maya

Humpback whales Mother and Baby, by Maya

След като посетихме Архипелага на Перлите в Панама, където срещнахме и наблюдавахме гърбати китове в естествената им среда, Мая направи проект, като част от образованието й. Трябваше да напише текст, използвайки научни данни и лични наблюдения. За целта, гледахме документалния филм от 1998г. Whales An Unforgettable Journey, като натискахме пауза постоянно, за да може Мая да взима записки. След това, тя имаше за задача да намери статия в интернет и от нея да извлече още информация специфична за гърбатите китове. Последната стъпка от този проект се състоеше да напише текст, съдържащ факти за китовете, описание, държание, миграция, размножаване, както и лични наблюдения и опит с животните, придружен с рисунка.

Maya on a whale watching expedition

Maya on a whale watching expedition

Проект за китовете

Китовете са най-големите същества в света. По-големи са от динозаври. Синият кит е най-огромният от всички китове с размери 30 метра и 200 тона. Главата му е по-голяма от малка кола и едно дете би могло да пълзи в нчй-големите му артерии. Сърцебиенето му е толкова силно, че може да бъде чуто от една миля разстояние. Бялата твърда кожа по главата на китовете се нарича „callosity“ и е различна за всеки индивид, като отпечатъците на пръстите. Китовете изглеждат сякаш са намусени. Само мъжките гърбати пеят. Техните песни пътуват хиляди мили през морето.

Photo by Maya

Photo by Maya

Китовете мигрират на огромни разстояния всяка година. Пътуват между студените води на Севера до топлите води на екватора. В студените води се хранят с планктон, като го филтрират през зъбите си наречени „балeни“. Планктонът е масивен източник на протеин и така китовете натрупват китова мас, която им помагат да преживеят без да ядат изобщо по време на миграцията и раждането на малките им в продължение на няколко месеца. Изминават 3000 мили и губят една трета от теглото си по време на пътешествието, като се движат по същите древни пътища използвани от техните пра-родители.

Photo by Maya

Photo by Maya

Щом пристигнат в топлите води на Хаваи и на Архипелага на Перлите, те раждат. Гърбатите китове-майки са бременни по една година на всеки четири години и раждат бебе, което тежи 2-3 тона. Като хората, китовете дишат въздух и бебетата имат нужда да си поемат въздух над водата на всеки няколко минути. Малките пият мляко през първите няколко месеца. Докато сучат, те наддават по 50 кг на ден през първите седмици. Майките защитават малките си. Физическият контакт между майка и бебе е много важен. Младите китове обичат да си играят и понякога нарочно запушват носовете на майките си, за да привлекат внимание.

Photo by Maya

Photo by Maya

Тази година, отидох в една малка моторна лодка за гледане на китове заедно с родителите ми и с една двойка руснаци, които срещнахме на Архипелага на Перлите. Търсехме гърбати китове, но един час не намерихме нито следа от тях. После внезапно видяхме майка с бебе, които скачаха над водата и размахваха опашки с голяма радост. И двете имаха бели калосити на главите. Майката беше огромна! Беше хубаво. И после видяхме около 12 фонтана в далечината да се задават откъм океана. Китове! Доближаваха ни, скачаха във въздуха и пляскаха с опашки. Беше страхотно; направихме цял куп снимки. Беше хубаво приключение в търсене на китове. Хареса ми.

Мая, яхта Фата Моргана

Превод от английски: Мира

.

.

Killer Whale tribal design

Killer Whale tribal design

Срещата ни с гърбатите китове беше ценен дълготраен урок не само за Мая, но за всички нас. Уроците, които получваме от природата и от непосредствени преживявания, обогатени с научна информация от статии и от документални филми, се оказаха най-сполучливата учебна стратегия, а освен това са лесни, интересни и незабравими.

Можете да немерите Мая в Instagram/Theyoungtraveler

Намерете ни във Facebook/The Life Nomadik

Подкрепете ни в Patreon/The Life Nomadik

Share

About lifenomadik

We are a family aboard a boat in search of freedom and adventure.
Bookmark the permalink.

One Response to Приключението на Мая. В търсене на китове

  1. Спирo says:

    БРАВО Мая !!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Follow Me