Фата Моргана Дестинации

 

The Life Nomadik има вече Patreon

patreon

А сега на къде?

MAP23

Много са тези, които напоследък ни попитаха на къде ще потегляме след Панама, където поставихме рекорд за „най-дълъг престой на котва“ в историята на нашите пътешествия. И въпреки, че плановете ни, подобно на морето, са несигурни и променливи, ето къде ни се иска да отидем в близкото бъдеще, ако Нептун не възрази. Това е нашият сценарий „в най-добрият случай“, „живот и здраве“, а срокове и гаранции няма:

След като плавахме в продължение на две години из почти целият Карибски регион: от Куба до Мексико, Гватемала, Бахамите, Доминиканската Република, надолу по източнокарибската островна верига до Тринидад и Тобаго, Барбадос и обратно до Пуерто Рико, прекосихме до Аруба, от там плавахме до Колумбия, остроите Сан Блас и през Панамския Канал пресякохме „ от другата страна“, вече сме в Тихия Океан и чакаме пролетта, когато времето е най-подходящо и безопасно за прехода от Еквадор до Френска Полинезия. Но преди това, имаме още доста да разглеждаме в Централна и Южна Америка по суша.

Two Years in the Caribbean Sea

Two Years in the Caribbean Sea

В Началото на декември 2015г., когато е краят на дъждовния сезон по тези места, ще оставим Фата Моргана на котва в Панама Сити и ще вземем автобуса до провинция Чирики, наблизо до границата с Коста Рика. Това е най-красивата част на Панама с тропически гори, вулкани каньони и водопади, където е най-добре да се отиде през сухия сезон, между декемри и юли. С палатка и топли дрехи ще изкачим най-високият панамски връх, Вулкан Бару, от където при ясно време рано сутрин се виждат и двата океана: Атлантическия океан на изток и Тихия океан на запад.

Нашата палатка нощем

Нашата палатка нощем

След Чирики, ще вземем автобуса за Коста Рика. Първа спирка- Голфито, където се надяваме да се запознаем с млада двойка от България, в Коста Рика по програма за изследване и опазване на пещерните прилепи, и от там- ще прекараме известно време на къмпинг насред една от най-биоразвитите територии в света- полуостров Оса. След още едно пътешествие с автобус или на стоп, ще пристигнем в подножието на Серо Чирипо– най-високата планина в Коста Рика. Разбира се, че ще я покорим!

.

.

После заминаваме за стлицата Сан Хосе и околните паркове. От там на север до китното градче Либерия, заобиколено от още повече паркове, гори и вулкани. Следват плажовете на тихоокенската страна близо до границата с Никарагуа, където ще видим дали ще има хубав вятър за кайтсърф. Планирали сме кайтсърфинг в Коста Рика и после на голямото езероо в Никарагуа и ако всичко върви по план, по това време вече трябва да сме в компанията на Радо- маняк кайтсърфист, чието семейство живее в Манагуа– столицата на Никарагуа. Те ни поканиха да си опънем палатката в задния двор на къщата им, където ще сме точно за Коледа и Нова Година. Има много неща за разглеждане в Никарагуа и нашият „местен“ приятел Радо ще ни разходи.

Central America Trip

Central America Trip

В началото на януари 2016г. се прибираме в Панама Сити, където се надяваме, че Фата Моргана ще ни очаква непокътната. Ще трябва да я извадим на суша за рутинно пребоядисване на корпусите, преди да потеглим на юг към Еквадор. Би трябвало да пристигнем в Еквадор към края на януари 2016г. и ще ни остане достатъчно време- около 2-3 месеца да разгледаме подробно държавата, да прескочим до Перу и даже до Боливия, отново с автобуси, с палатки и спални чували.

panama-ecuador-peru

Пътуване в Южна Америка

През април 2016г. започва голямото епично морско приключение. Хиляда-милният преход до Галапагос би трябвало да ни отнеме между една и две седмици плаване на запад. Колко време ще останем в Галапагос зависи от това, колко ще струват входните такси и колко ще сме събрали за целта. Уникална и крехка екосистема, както и последна спирка преди големият презокеански преход, Галапагоските острови не са за подминаване. За съжаление, те са също така и една от най-скъпите мореплавателски дестинации в света, като престоят се плаща на ден, но със сигурност си струва.

.

.

Следващите четири хиляди морски мили състоящи се от сини хоризонти във всички посоки в продължение на около месец, ще стартираме през април или май 2016г. от Галапагос към бреговете на едни от най-красивите острови в света- Маркезите и Френска Полинезия. От там нататък, плановете ни са все още неизбистрени. Към ноември 2016г. най-вероятно ще сме вече в Нова Зеландия, но може и да се забавим няколко месеца или даже година, ако ни хареса из островите. Веднъж като пристигнем в Нова Зеландия, смятаме да прекараме доста време там и да обиколим двата острова както подобава по суша. От там ще продължим към Австралия 2017-2018г. И както се досещате, в Австралия също ще поостанем и ще пътешестваме по суша преди да продължим към Индонезия по море, където имаме „среща“ на о.Бали с Андрей Едрев и неговото прекрасно семейство (намерете ги във Фейсбук/ Остров Бали).

Across the Pacific Ocean

Across the Pacific Ocean

После- Азия. Азия ни е на сърцето. Ще минат години да обиколим Виетнам, Камбоджа, Тайланд, Шри Ланка, Индия… От там през Индийския океан, от Малдивите към Сейшелите, към Мадагаскар, Южна Африка, покрай Нос Добра Надежда към Кейп Верде със спирка на Св Елена; Канарските острови, Гибралтар, Испания, Италия, Гърция, Турция…. Ако вичко е наред, живот и здраве, ще сме поне 5-6 години по-стари, с очи пълни с красоти от цял свят, сърца изпълнени с нови приятелства и спомени населени с невероятни истории за споделяне, когато най-сетне достигнем бреговете на Черно море и пуснем котва в пристанище Варна.

В земята, където сме родени, ще спрем, но не за винаги. Има още толкова много пристанища по света, които ще очакват Фата Моргана и толкова много жажда за приключения и далечни хоризонти.

Sailing Fata Morgana

Sailing Fata Morgana

Намерете ни във Facebook@The Life Nomadik

Подкрепете ни в Patreon@The Life Nomadik

 

Share

About lifenomadik

We are a family aboard a boat in search of freedom and adventure.
Bookmark the permalink.

2 Responses to Фата Моргана Дестинации

  1. Юлия says:

    С толкова голям интерес прочетох всичко, пожелавам ви попътен вятър и още мнооого приключения, на които надявам се ще продължим да бъдем читатели. Бъдете здрави и ни радвайте постоянно, както го правите.

  2. Вишан says:

    Браво! За ентусиазма, желанието и приключенския дух. Вдъхновявате много хора, продължавайте все така, а ние ще ви четем и следим пътешествията. Успех и насрещен вятър 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Follow Me