Трите столици на Никарагуа

Трите столици

В Никарагуа посещаваме три от най-големите и известни  градове: Манагуа, Леон и Гранада, които в даден мемент от историята са държали титлата на „столицата“.

Cathedral in Granada

Cathedral in Granada

Леон е бил столицата на Никарагуа още от колониално време и когато Никарагуа се отделя от Обединените Провинции на Централна Америка през 1931г., Леон става столицата на новата нация. Но в следващите години, Леон и Гранада се редуват да бъдат „столицата“, като либералните прaвителства предпочитат Леон, а консервативните- Гранада, докато накрая, през 1852г., правят компромис и се съгласяват Манагуа да бъде постоянната столица на Никарагуа. И трите столици на Никарагуа ни очароваха, всяка с уникалния си характер и да ги опознаем беше приятно и красиво изживяване.

Maya, Ivo and Mira in Leon, Nicaragua

Maya, Ivo and Mira in Leon, Nicaragua

Манагуа

Манагуа ни изненада приятно. Според това, което изчетохме и чухме за този град, очаквахме да ни ограбят и да ни убият там незабавно. Вместо това, открихме един спокоен голям град украсен със стотици цветни светлинни скулптури и многобройни грандиозни временни коледни декорации.

Оказа се, че в столицата на Никарагуа почти не съществува организирана престъпност и е много по-безопасно отколкото в столиците на съседните държави- Хондурас, Ел Салвадор и Гватемала, та дори и от столицата на Коста Рика- Сан Хосе, където навръщане от това пътешествие ни се случи една доста страшна случка.

Managua lake promenade

Managua lake promenade

Манагуа е най-големия град в Никарагуа и втория по големина град в Централна Америка след Гватемала Сити, разположен на югозападните брегове на езерото Ксолотан (езерото Манагуа). През 1972г. Силно земетресение срива Манагуа и почти всички колониални сгради и катедрали се превръщат в купчина прах. Гражданската война от 1979г. продължила 11 години,чиято цел е да свали диктатурата на Генерал Сомоса, влошава икономиката на града още повече. Поредица от природни катаклизми по същото време още повече спъват растежа на Манагуа. Едва през средата на 1990-те години отново започват инвестиции и развитие на инфраструктурата. Днес, центъра на Манагуа е частично реконструиран с нови правителствени сгради, галерии, музеи, резиденциални сгради, площади, градини, монументи, ресторанти, нощни заведения и авенюта покрай езерото, които са възвърнали част от предишния живец на града.

Downtown Managua is decorated with hundreds of permanent Light Tree sculptures
Една сграда, която едва устоява земетресения, природни бедствия и граждански войни е старата катедрала Сантиаго, проектирана и внесена от Белгия през 1920г. от белгийския архитект живеещ в Манагуа Пабло Дамбах, вдъхновен от катедралата Ст Сюплис в Париж. Така, Сантиаго се превръща в първата катедралата в западното полукълбо построена изцяло от бетон с метална рамка. По време на земетресението през 1972г., Сантиаго се напуква и поврежда сериозно и до ден днешен още не е реставрирана.

.

.

The earthquake damaged cathedral in Managua

The earthquake damaged cathedral in Managua

Вечерта се разхождаме по алеите край езерото осветени с цветни светлини и по централната плаца, където старта повредена от земетресението катедрала седи тежка, притихнала и напукана в компанията на гигантски светлинни коледни статуи. Лек бриз поклаща върховете на палмите и навсякъде е пълно с хора. Манагуа ни очарова и се чустваме малко виновни, задето имахме лошо мнение за града преди да го опознаем.

Plaza Managua

Plaza Managua

DSC_0259

 

Леон

Леон е вторият по големина град на Никарагуа след Манагуа, разположен край река Чикито на 90 км северозападно от столицата и на 18 км на изток от тихоокеанския бряг. В продължение на дълги години той е бил политическия и интелектуален център на нацията с вторият най-стар университет на Централна Америка, основан тук през 1813г. Леон е също така важен индустриален, агрикултурен и търговски център, където се произвеждат за износ захарна тръстика, месо, фъстъци, банани и др. Градът е прочут и с това, че тук са живяли някои от най-забележителните поети на Никарагуа: Рубен Дарио, Алфонсо Кортес и Саломон де ла Селва.

.

.

Леон е богат на архитектурни и исторически монументи. Символ на града е базиликата на Леон построена в бароков стил между 1747 и 1814г., която е най-голямата катедрала на Централна Америка и една от най-старите. Поради солидната й конструкция, стените й са устояли на многобройните земетресения, изригванията на вулкана Серо Негро и бомбандировките по време на гражданската война. Тук е погребан, наред с други важни фугури, поета и дипломат Рубен Дарио- основател на Модернистичното Поетично Движение от края на 1800 и началото на 1900г., обявен за „принц на испанската литература“.

.

.

.

.

Пазарчето, където ни оставя минибуса от Манагуа в Леон, както всички пазари по света, е шумно, шарено, претъпкано с хора място, оживено от местните звуци, цветове и миризми. Сякаш всички са се събрали тук; сякаш всичко се случва тук. Улиците са пълни с продавачи, купувачи и стоки, малки триколки-таксита (капунери- ние им викахме „сапунерки“) и каруци с коне. Огромни папаи, кожени седла и ботуши, мебели, меса, сладкиши… Странна смесица от несъвместими миризми: риба и портокали, пържено месо и сладолед. Така ни посреща лудницата на Леон, преди да се отправим към по-спокойните площади и тесни улички с разноцветни колониални двуетажни сгради и катедрали на всеки ъгъл.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Гранада

Гранада, с богатото си колониално наследство, забележимо в архитектурата на града, е доста по-популярен и туристически град от Леон, с още по-красиви и прясно боядисани старинни сгради, днес- реномирани ресторанти и луксозни хотели с вътрешни дворове. Една вечер, си организираме сбирка в едно от многобройните улични ресторантчета в Гранада с българите живеещи в Никарагуа. Както навсякъде в латиноамериканския свят, поръчките се бавят цяла вечност. Докато чакаме храната да дойде, пием студена бира, обменяме истории и мъдрости и се опитваме да се отървем от многобройните просяци, уличните продавачи на сувенири и мариачите, които непрестанно спират край нашата маса да ни тормозят.

.

.

Гранада, основана през 1524г., е един от най-важните исторически, политически и икономически градове на Никарагуа, както и един от най-посещаваните туристически обекти на Централна Америка. През колониалния период, Гранада е поддържала процъфтяваща търговска дейност с пристанища от Атлантическия океан, през езерото Никарагуа и река Сан Хуан. Градът е бил свидетел и жертва на многобройните битки и нападения на английски, френски и холандски пирати, които са се опитвали да превзвмат Никарагуа.

Икономиката на Гранада- едва шестия по големина град на Никарагуа- продължава да расте, благодарение на факта, че градът е важен туристически център, запазил някои от най-красивите колониални архитектурни обекта в страната.

Ресторантите на Гранада са световно известни и реномирани, предлагащи традиционни и чуждестранни деликатеси приготвени с продукти от местни фермери. И така, икономиата на Гранада расте благодарение на увеличаващия се брой туристи привлечени тук от колониалната архитектура, красивата природа, а вече и от кулинарните атракции на града.

.

.

.

.

.

.

Share

About lifenomadik

We are a family aboard a boat in search of freedom and adventure.
Bookmark the permalink.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Follow Me