Пума Пунку. Най-голямата загадка на всички времена

Посещението ни в Пума Пунку е посветено на сина ни Виктор, който е върл поддръжник на теорията за „древните извънземни“

.

.

 Ла Пас

Столицата на Боливия Ла Пас не е онова „пренаселено, мръсно и бедно място в средата на нищото“, което очаквахме да намерим. За наша най-голяма изненада, се озоваваме в шумен модерен град с високи сгради, задръствания и забързани хора, както навсякъде по света. Наемаме си стая в един нов чист хостел Ла Перла Негра („Черната перла“) близо до автобусния терминал в центъра на град, тишина след 21ч00, с невероятен изглед от терасата на най-горния етаж, където Иво и Мая могат д играят на билярд и мини-футбол колкото си искат. Струва 20$ на вечер с включена закуска. Мястото страхотно много ни хареса и го препоръчваме.

La Paz, Bolivia

La Paz, Bolivia

Дъждовно и студено е през по-голямата част от времето. Освен това, Иво страда от сериозна височинна болет с висока температура (Ла Пас е на около 4000м надморска височина), така че се отказваме от идеята да се спускаме с колелета по известния „Камино де ла муерте“ (Пътя на смъртта) и го оставяме за следващия път като сме в района.

Посещаваме „Лунната долина“, като се придвижваме до покрайнините на града с автобус, а на връщане спираме на стоп и минаваме през някакъв богаташки квартал с милионерски вили, каквито изобщо не сме си представяли да видим в Боливия.

Лунната долина

Лунната долина се намира на около 10км от центъра на Ла Пас. Мястото е покрито с ерозирали варовични формации, причудливи и невероятно красиви.

Valle de la Luna

Valle de la Luna

.

.

Прекарваме три дена в Ла Пас. Гледаме карнавала, разхождаме се из пазара и се возим на лифта, който тук е публичния транспорт, подобно на автобусите и метрото в други градове по света. Билетчетата са евтини, а гледките от кабинките, минаващи директно над покривите и задните дворове на хората, са шеметни.

Пума Пунку

Не далеч от ла Пас се намира известния археологически обект, който сме решии да не пропускаме за нищо на света- Пума Пунку. Заслужава си де се посети, особено ако сте любители на древни цивилизации и техните загадки.

.

.

Едно мини-бусче пълно с още няколко туристи и няколко местни ни закарва на 72км на запад от Ла Пас до град Тиуанаку- типичен боливийски град с прашни улици и тухлени къщурки насред голите кафяви хълмове и зелените пасища на сухото боливийско плато.

.

.

Между 600 и 800 г. местната Тиуанаку общност се разраства до 20 000 обитатели, които обаче изчезват напълно към 950г. най-вероятно в следствие на климатични промени и драстично засушаване в района на езерото Титикака. Когато през 1546г. испанските конкистадори открили руините, местните хора им казали, че „високи гиганти“ ги били построили, тъй като хората от онова време не разполагали с необходимите технологии за пренасяне и оформяне на подобни огромни монолити и перфектно пасващи си гранитни скали с остри ръбове и неясно предназначение, които на нас ни изглеждат като части от някаква сложна машина.

.

.

.

.

Руините на Пума Пунку са един от четирите древни сайта в района на Тиуанако. Другите три са пирамидата Акапана, платформата Каласасая и подземния храм.

.

.

Пума Пунку е все още загадка. Кой е построил тези структури? Какво представляват? Как са ги построили? И какво им е предназначението?

.

.

.

.

Тези са най-старите и най-странните руини в света. Каменните блокове използвани в Пума Пунку са направени от гранит и дорит, някои тежат стотици тонове и са донесени от десетки километри. Единствено биха могли да бъдат рязани с диамант, което означава, че древните обитатели по тези места, използващи традиционните техники за обработване на камъни, не биха могли да построят тези непонятни структури. Дори днес, с модерни технологии, би било изключително трудно и дори невъзможно да се постигне такава прецизност в изработката на блоковете с изключително остри ръбове и перфектно пасващи си отделни части, наподобяващи пъзел.

 

.

.

Тогава кой е построил това място? Вероятно ужасен катаклизъм, като например жестоко апокалиптично наводнение, е станал причината за тоталното унищожение на някаква древна силно развита цивилизация заедно с нейните неизвестни за нас технологии, както и каквито и да било описания, които евентуално са съществували. Всичко, което се е запазило са купчина камъни и статуи на странни същества и странни черепи. Но според друга теория, която съвпада са разказите за „високите гиганти“, само извънземни посетили нашата планета преди много векове биха могли да построят Пума Пунку.

И до ден днешен не се знае каква е истината….

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Намерете ни във Facebook @ The Life Nomadik

Подкрепете ни в Patreon @ The Life Nomadik

Share

About lifenomadik

We are a family aboard a boat in search of freedom and adventure.
Bookmark the permalink.

One Response to Пума Пунку. Най-голямата загадка на всички времена

  1. Нева says:

    Все сте най-хубавото семейство в целия свят! Страхотни сте, живи и здрави! <3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Follow Me