Наска, Кахамарка и Чачапояс- 2000 години назад във времето

.

Иво, Мира и Мая в Перу „Прозорците н Отуско“

След плаващите Уру острови и о.Такиле на езерото Титикака, след Куско и Мачу Пикчу, продължаваме да пътешестваме и  да разглеждаме чудесата на Перу. Очаровани сме от богатата екзотична култура на тази необятна южноамериканска държава и от многбройните неразгадани загадки оставени тук от цивилизации много по-древни от Инките. Отправяме се към мистериозните археологически и исторически обекти и геоглифите на Наска, Кахамарка и Чачапояс, места за които днешните учени все още нямат пълно обяснение.

.

Геоглиф в Наска

Линиите в Наска

Линиите в Наска представляват поредица от древни геоглифи в пустинята Наска в южната част на Перу, създадени от културата Наска преди повече от 2000 години- много преди Инките. Разпръснати в сухата пустуш на територия 500 квардатни километра, са стотици прави линии и сложни фигури на хора, животни и растения с гигантски пропорции- най-голямата е 270 метра. Най-добре те могат да бъдат набюдавани от високо- от околните хълмове или още по-добре- от небето. Ще трява да летим.

.

Номадите летят със самолетче

.

Карта на линиите Наска

Пристигаме в гр. Наска рано сутринта и още на гарата ни посреща един сънлив чичко, който предлага самолетни екскурзии над пустинята. Придружаваме го до офиса му и се пазарим за цената. Прави ни намаление „последен момент“, тъй като самолетчето излита след 20 минути и плащаме по 80$ на човек вместо по 100$. Един микробус ни отвежда до летището и след кратко чакане там, отлитаме. Всичко се случва доса набързо. Самолетчето ни е миниатюрно. Една двойка французи, ние тримата и двамата пилоти едвам се побираме. Отлитаме и се отправяме към набръчканата червена пустиня. Усещането е на безтегловност, вие ни се свят и леко ни прилошава, но сме също така и безкрайно развълнувани и щастливи, че имаме тази възможност да кръжим над световно-известните линии Наска. Имаме специални слушалки, в които слушаме гласа на пилота, който ни показва и обяснява рисунките.

.

.

.

Мая- щастлива, че ще види линиите Наска

Колибри, паяк, маймуна, акула, гущер, ягуар, кондор, мъж, жена, дърво, цвете- огромни и много прецизни рисунки издълбани в кожата на пустинята от хората Наска. С прости инструменти, те методично отривали горния слой червеникави камъчета, откривайки по-светлата сивкава земя отдолу, създавйки тези стилизирани фигури на същества и растения, както и прости прави линии.

.

Маймуна

.

Паяк

 

Погледнати от високо- от боговете или от съществата живеещи в небето, посещаващи нашата планета от други светове- линиите Наска сигурно наподобяват енциклопедия с картинки за живота на планетата Земя. Защо ли древните хора Наска са ринали камъни ден след ден години наред в горещата безводна пустуш, създавайки гигантски рисунки видими само от небето? Дали са се опитвали да направят архив за живота на Земята или да комуникират и информират владетелите на слънцето- тези, които контролират вятъра и дъжда, съдбата им и живота на планетата ни? Археолози, историци и математици все още се опитват да разгадаят предназначението на мистериозните линии Наска, но безуспешно.

.

.

.

Колибри

Може би странните фигури са опит за комуникация с извънземните, които може би са посетили в миналото народа Наска. Един от най-известните Наска геоглифи представлява космонавт, който маха приятелски с ръка към небето.

.

Космонавт

Кахамарка

Друго странно място, което посетихме в Перу е наблизо до историческия град Кахамарка. То е доста скромно и не особено известно архиеологическо местенце до село Отуско и се нарича „Вентанияс де Отуско“- прозорчетата на Отуско. Представлява гробница с много малки „прозорчета“, служещи за урни, издълбани в каменистите хълмове, наподобяващи кошери.

.

Има 337 правоъгълни и квадратни ниши, издълбани с невероятна прецизност преди 2000 години, в които са слагали умрелите. Този „град на мъртвите“ построен от древните Кахамарка хора много преди империята на Инките е още едно архиеологическо чудо, за което се знае много малко.

.

.

.

.

Очаровани сме от „прозорчетата на Отуско, от банята на Инките- древен комплекс от термални басейни използван за курорт от Инка императорите, намиращ се  в района и от самия град Кахамарка.

.

Термални басейни в комплекса „Банята на Инките“

.

.

.

Басейн с термални води в комплекса

.

Глинени Кахамарка статуетки в музея на комплекса

Всъщност, Кахамарка се превърна в любимата ни перуанска дестинация, със смайваща колониална архитектура, прохладен планински климат, прекрасна природа наоколо, с многобройни реки и езера и дружелюбни приветливи хора. Съжаляваме само, че не останахме там по-дълго.

.

Жена с традиционна Кахамарка шапка

.

Съботно пране на реката

.

.

По времето на империята на Инките, Кахамарка е било важно планинско селище управлявано от бащата на Тупак Инка- Пачакути. Мястото се превръща в сцена на една известна битка през 1532г., когато конквистадорите Франциско Писаро и Ернандо де Сото покоряват армията на Инките и пленват техния лидер- Атахуалпа- последният Инка император. Затварят го в една стая в основния храм и обещават да го освободят срещу откуп- стаяата, в която бил зетворника, трябвало да бъде напълнена до горе със злато. За два месеца, стаята била изпълнена със златни дарения, но въпреки това Писаро не удържал на думата си и убил Атахуалпа. Този акт маркира кря на империята на Инките и началото на колониалното испанско владетелство.

.

Катедрала в Кахамарка

.

.

.

Улица в Кахамарка

Благодарение на CouchSurfing, се запознаваме с Джон Алкалде, който ни приютяв в неговата разкошна средновековна къща в Кахамарка и там си прекарваме два дена. Къщата е стара, в колониален стил, огромна. Нашата стая е на втория етаж. Джон ни развежда из града и ни разказва подробности за архитектурата, за многобройните катедрали, за фестивалите, хората и природата. Заедно посещаваме прочутата „стая на откупа“, където Атахуалпа е прекарал последните дни от живота си. В една стара празна църква превърната в музей с чудесна акустика, Джон ни запява една тъжна ария от известна опера. Вечерта гледаме филм край голямата камина в къщата на нашия хазяин, всеки с по едно одялце и с бира в ръка.

.

На обиколка из Кахамарка с Джон Алкалде

.

Килията на Атахуалпа или „стаята за откупа“

Чачапояс

Пътуваме до Чачапояс в амазонските Анди- район в северната част на Перу покрит с гъсти тропически гори и доста отдалечен от останалите райони на страната. Тук посещаваме един друг монументален археологически обект, който се равнява по пропорции и внушителност на Мачу Пикчу, но е значително по-безизвестен и трудно достъпен.

.

Крепост Куелап

Крепостният град Куелап („Мачу Пикчу на Севера“) е огромно древно селище заградено със стена- 600м на 100м, построено през 6 век, съдържащо руините на 400 постройки и масивни външни стени. Построено е на 3000м надморска височина над долината на река Уткубамба. Да стигнем до там си беше цяло приключение.

.

.

Вместо да се записваме за организирана скъпа екскурзия с гид, която води туристи с едни малки микробусчета от Чачапояс почти до стените на крепостта, ние решаваме да вървим пеша. Първо хващаме едно междуселско микробусче до Ел Тинго, което ни довежда до 1800м надморска височина и от там поемаме пеша по конската пътека покрай левия бряг на река Тинго. Преходът не е труден, но е дълъг, стръмен, изморителен, с кални участъци и минава през едно планинско селце не далеч от крепостта, до което се стига само пеша или с кон. Катерим се нагоре 4 часа преди да достигнем върха на планината, където ни посрещат тежките стени на Куелап, разположили се авторитетно на един оголен хълм.

.

Кал по конската пътека

.

Мая намери смешна бубулечка

.

Мая намери вкусни капини

Следобед е и всички останали туристи вече са си тръгнали. Ние сме единствените посетители в този „късен“ час и мястото е пусто.

.

Крепостен град Куелап

Масивните външни стени на голямата крепост достигат 20м височина и най-вероятно са служели за защита от нападения. Вътре има 400 цилиндрични каменни къщи и няколко приповдигнати платформи по склоновете.

.

Нмадите в Куелап

Цивилизацията Чачапояс, също наричани „облачните войници“ е народ от Андите, живеещ в облачните гори на района на Амазония. Инките ги покоряват малко преди пристигането на испанските колонизатори. Когато испанците дошли през 16 век, народа Чачапояс бил един от многото народи поробени от империята на Инките. Много от това, което се знае днес за тях, е базирано на археологическите находки от руини, глинени съдове, гробници и други артефакти. Но само 5% от обектите на Чачапояс са екскавирани, според документален филм на БиБиСи от 2013г.

.

Иво и Мая насред руините Куелап

Опасните пътувания с автобуси по черни планински пътища и бъхтането 4 часа нагоре и 3 часа надолу по планината си струват. Също си струва да се запишете на организирана екскурзия от града, колкото и да е скъпо, тъй като Куелап е едно от местата в Перу, което не е за пропускане. Освен Куелап, около град Чачапояс има още няколко интересни места (втория по височина водопад в света и саркофазите на Карахия), така че си заслужава отбивката до този трудно достъпен отдалечен район за поне няколко дни.

.

Град Чачапояс

Саркофазите на Карахия е друг археологически обект в долината на Уткубамба, на 48 км североизточно от гр. Чачапояс, където са открити няколко чачапояски мумии върху една скала. Местните ги наричат „древните мъдреци“.

.

Саркофазите Карахия

Датиращи от 15 век, саркофазите и техните мумии все още непокътнати вътре в тях, са кацнали изправени на една вертикална висока скала с лице към изгрева. Зад гърба им има недостъпна и неизследвана пещера. Високи са 2.5м и са направени от глина, пръчки и треви, с уголемени челюсти и с по един човешки череп прикрепен над главите, което ги прави уникални. Недостъпното им разположение високо над речната пропаст ги е предпазило от разруха.

.

Скалата на Карахия

Този път се записваме към една организирана екскурзия, тъй като няма публичен транспорт до мястото и не съжаляваме нито за миг. В автобусчето се запознаваме с млади пътешественици от Швеция, а гида ни се оказва един много начетен и каризматичен перуанец, който също е привърженик на теорията за „древните извънземни“ и ни разказва интересни подробности- факти, слухове и предположения за древните Чачапояс хора и техните странни злокобни саркофази.

.

Шведските ни приятели и гида

Чустваме се като Индиана Джоунс. Благодарни сме и бекрайно доволни, че успяхме да се докоснем до толкова много от древните мистериозни загадки на Перу: линиите Наска, видими само от небето, 2000-годишния некрополис на Отуско в близост до красивия колониален град Кахамарка, масивната крапост Куелап с многобройните си кръгли къщички и страховитите саркофази на Карахия с техните мумии, застанаи прави в нишата на висока недостъпна скала не далеч от Чачапояс.

Гледайте краткото ни YouTube видео за двумесечното ни скитосване из Андите

Намерете ни във Facebook @The Life Nomadik
Подкрепете ни в Patreon @The Life Nomadik
Гледайте ни в You Tube @Fata Morgana

Share

About lifenomadik

We are a family aboard a boat in search of freedom and adventure.
Bookmark the permalink.

Comments are closed.