Приключения в Баньос

.

.

Най- екстремно-приключенската дестинация в Еквадор е без съмнение Баньос- град в централната част на страната. „Врата към Амазонка“, Баньос е последният голям планински град точно на ръба на амазонската джунгла и основен туристически център.

Banos

Banos

.

.

paintings of local disasters and accidents are found inside the church

paintings of local disasters and accidents are found inside the church

Ecuadorian woman in traditional clothing in Banos

Ecuadorian woman in traditional clothing in Banos

Guinea pigs for lunch!

Guinea pigs for lunch!

Туристи, бакпакъри и търсачи на силни усещания и екстрамни спортове от цял свят прииждат тук ежедневно привлечени от приказната красота на зелените планини, реки и водопади, както и от всички екстремни спортове и приключения, които този терен предоставя. Планинско колоездене, рафтинг, бънджи скокове, туризъм, конна езда, каякинг, каньонинг, експедиции в джунглата, термални извори и зип линии- всичко това в полите на активния вулкан Тангурахуа и на най-евтините възможни цени. Ние определено сме там!

.

.

Ден преди пристигането ни в Баньос, 27 февруари 2016, Тангурахуа изригна изстрелвайки висока колона от сива пепел на 5 километра в небето. Фина пепел, като небесна прах, започна да се посипва върху нас още в Риобамба- град на около 80 км от вулкана. Тангурахуа продължи да изригва, пухтейки като стар пушач на всеки няколко часа, през цялото време докато бяхме в района. Когато за първи път видяхме странния тънък облак стърчащ над планината в далечината, попитахме случаен минувач на улицата: „Вулкан ли изригва в момента???“ Той просто ни погледна без да спира, усмихна се и каза: „Bienvenidos en Ecuador“ (Добре дошли в Еквадор). След втория ден спряхме да обръщаме внимание на пушеците и лавата, които Тангурахуа продължи да бълва, подобно на всички местни хора, които отдавна са спрели да обръщат внимание на вулкана.

.

.

Тангурахуа- „огненото гърло“ е активен стратовулкан в Еквадор, който навлиза в еруптивна фаза през 2000 г., с масивни изригвания през 2006 г., 2010 г., 2012 г., 2013 г., 2014 г. и сега, причинявайки няколко евакуации, редица разрушени пътища и къщи и няколко жертви.

Fire on the mountain: Tungurahua on February 27, 2016. PHOTOGRAPH BY JUAN CEVALLOS, AFP, GETTY IMAGES  http://news.nationalgeographic.com/2016/03/160304-ecuador-volcano-tungurahua-erupts-lava-ash-pictures/#/01_tungurahua.ngsversion.1457104257445.jpg

Fire on the mountain: Tungurahua on February 27, 2016.
PHOTOGRAPH BY JUAN CEVALLOS, AFP, GETTY IMAGES
http://news.nationalgeographic.com/2016/03/160304-ecuador-volcano-tungurahua-erupts-lava-ash-pictures/#/01_tungurahua.ngsversion.1457104257445.jpg

Пристигаме в това изключително красиво изключително екстремно място, готови за екшън. Нашият CouchSurfing домакин Хуан-Карлос или „Хуанка“ е най-страхотния човек в Баньос, може би в Еквадор, вероятно в света, а ние сме най-щастливото семейството за това, че имаме удоволствието да се настаним в неговия дом и да му станем приятели.

Juanka teaching Maya to play the guitar

Juanka teaching Maya to play the guitar

Къщата му е огромна, чиста и красива, и за нас има голяма стая с две легла на втория етаж. Хуанка има богат опит в областта на туризма. Организира безплатни екскурзии с колелета – няколко часа или цял ден, из различни планински терени, с гид. За повече подробности, вижте му страницата Free Biking Tours Ecuador. Но той също така е собственик на един местен бар в града и по времето на няколкодневния ни престой в къщата му той бе доста зает с бара, така че за съжаление нямахме шанс да караме колелета с него.

With Juanka at his house

With Juanka at his house

Вместо това, си наемаме велосипеди за 10 $ на ден, и караме без гид. Дадоха ни карта на 18–километровия „път на водопадите“- с 12 водопада по трасето покрай една река, предимно нанадолнище, и предимно по главния път с колите задминаващи ни през цялото време; през мостове, тунели, села и странични пътища. Трасето е дълго, но лесно, а пейзажът е грандиозен. Каньони със зип-линии, водопади, мостове над реката, където за 20 $ можете да скачате с бънджи. Спираме периодично да се любуваме на природата и да гледаме зип-линиите.

Maya

Maya

Достигаме един от последните водопади и спраме да хапнем вкусен обяд в малък персийски ресторант в селото. После взимаме „автобуса“ за навръщане. Тъй като на обратно са 18 км нанагорнище, 99% от туристите, включително ние, се прибират в Баньос возейки се заедно с колелетата в ремаркето на малки камиони за по 2 $ на човек.

.

.

На следващия ден вали. Така или иначе ще се намокрим! Записваме се за рафтинг в една от няколкото агенции в града. Заедно с група туристи и водачи, се качваме на кикробусче с надуваем рафт на ремарке и караме надолу по пътя до едно място на река Пастаза, където, след кратки инструкции, се мятаме в лодките и започваме да се спускаме по клас 3 и 4 бързеи.

instructions

instructions

going downriver!

going downriver!

С други думи: откачена центрофуга, лодчицата изчезва напълно, след това скача във въздуха, всички крещят задружно, хора падат извън рафта в реката- абсолютна лудост!

.

.

На Мая толкова много й харесва, че решава да се премести в центъра, в предната част на рафта и първа посреща плисъците.

Maya is in the front

Maya is in the front

Изгубваме я и трябва да я ловим от водата на няколко пъти.

Mira

Mira

Спираме след почти час. Ако не бяхме спрели на това място, казва гида, щяхме да отплуваме надолу, да се влеем в река Амазонка и да стигнем до Бразилия!

The raft crew

The raft crew

По пътя на обратно се отбиваме за обяд в едно ресторантче (включен в цената на речната експедиция) и Мая заявява, че като порастне иска да работи като рафтинг инструктор…

.

.

Гледайте краткото ни YouTube видео за двумесечното ни скитосване из Андите
Намерете ни във Facebook @The Life Nomadik
Подкрепете ни в Patreon @The Life Nomadik
Гледайте ни в You Tube @Fata Morgana

Share

About lifenomadik

We are a family aboard a boat in search of freedom and adventure.
Bookmark the permalink.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Follow Me