Какво ще правим от тук нататък?

.

Плановете ни се промениха. Отново.

Странно е как крузърите непрекъснато променят плановете си. Често, когато попитаме приятели крузъри къде ще бъдат през февруари или кога ще бъдат на онзи остров във Вануату, отговорът е Нямаме представа. Често тръгваме за едно място, но заради времето или повреда на лодката пристигаме на друго. Обстоятелствата се променят или ние си променяме идеите, а след това и плановете се променят. Както се казва, „Нашите планове са написани в пясъка при отлив“.

Планът ни да плаваме до Соломоновите острови, след това Папуа Нова Гвинея до края на 2017 г., след това Индонезия, Малайзия и Тайланд през 2018 г. се промени, когато решихме да продадем Фата Моргана в Нова Зеландия и да се преместим на по-голяма лодка в Карибите или в средиземноморския регион. Искахме по-голяма лодка с четири каюти за чартърни гости, за да можем по този начин да припечелваме, докато живеем на лодка.

Пуснахме Фата Моргана за продажба през август 2017 г., когато бяхме във Фиджи. Малко след това удариха ураганите.

Сезонът на Атлантическите урагани през 2017 г. бе хиперактивен, смъртоносен и изключително разрушителен, както и най-скъпият сезон в историята. Ураганите Ирма и Мария опустошиха цели острови, унищожиха много яхтинг дестинации и разбиха хиляди лодки.

Въпреки че ураганите не ни засегнаха директно, тъй като бяхме на сигурно място от другата страна на света, те засегнаха пазара на лодките, както и бъдещите ни планове.

Идеята да продадем лодката в Нова Зеландия си остана, но планът да купим друга лодка на Карибите и да прекараме там следващите няколко сезона отпадна.

Решихме да изчакаме. Да отлижим плановете за известно време. да видим как ще се развият нещата и как ще се промени световния климат. След продажбата на Фата Моргана решихме да се върнем и да живеем на земя за няколко години. Колкото повече обмисляхме всичко това, толкова по-логично ни се стори. Намерихме все повече и повече причини и това решение се утвърди. Струва ни се, че сега е момента, след пет години непрестанно плаване и живот на борда на лодката.

Мая вече е на 14 години и ще има възможност да завърши гимназия в Канада и да продължи обучението си, ако иска. Най-после ще може да вземе уроци по пиано и танци, да се запише към канадските кадети, да има постоянни приятели и да прави всичко онова, което не може да прави на лодката.

В Канада отново ще сме с нашия син Виктор, който вече е на 20 години и ни липсват все повече и повече с всеки изминал ден.

Ще имам време най-сетне да седна и да напиша книгата, която планирам вече от няколко години и която вече е оформен проект в главата ми, готов да бъде поставен на хартия. Книга за мечтите и илюзиите на едно семейство.

Ще си намерим работа, къща, кола. Ще се върнем към „нормалния“ живот и няма да ни бъде лесно, но няма и да ни е трудно.

Всъщност никога до сега не сме имали нормален живот и понякога се чудя как ли ще бъде. Напуснахме България, нашите семейства и приятели, когато бяхме едва на 22-годишна възраст, и пристигнахме в Канада, за да започнем нов и по-добър живот. Имахме къща, в която почти не живеехме, тъй като работихме като шофьори на камиони на дълги разстояния, Иво и аз, децата с нас в малката кабина, пътешествахме из пътищата на цяла Канада и САЩ години наред. Мая на практика се роди и порасна в камион, преди да се премести в лодка.

След като разгледаме южния остров на Нова Зеландия и ако можем и част от Австралия през следващите няколко месеца, ще отлетим обратно в Канада и смятаме да живеем в близост до Ванкувър. Какво точно ще правим и как е отново несигурно, но подозирам, че няма да бъде много стандартно завръщането ни към земния живот. След като живяхме на колела и след това на лодка, след като посетихме толкова много места, срещнахме толкова много хора и научихме толкова много неща, ще ни е почти невъзможно просто да се завърнем и включим обратно в системата и внезапно да спрем. Подозирам, че ще продължим да пътешестваме, ще продължим да се учим и да търсим алтернативи дори и без лодка. Имаме разни идеи и ако все още ви е интересно, ще продължим да ги споделяме с вас- нашите последователи и поддръжници, колеги авантюристи, пътешественици и мечтатели. Нашият „номадски живот“ ще продължи по един или друг начин и подозирам, че ще бъде епичен. Не достигнахме до Югоизточна Азия, Индия, Шри Ланка, Филипините, Камбоджа, Виетнам, Африка, Европа и много други дестинации с лодка, така че сега ще трябва да намерим други начини да пътуваме до там (както винаги възможно най-евтино и интересно.) Приемаме идеи и предложения!

Когато преди пет години казахме на нашите приятели и родители, че продаваме къщата и купуваме платноходка, а след това спираме децата от училище, напускаме работа и се местим на лодката, за да плаваме от остров на остров без конкретни планове, те ни изгледаха с поглед, в който се четеше  смес от тревога, недоверие и възмущение. Вие сте луди и безотговорни, казаха те. НЕ ТРЪГВАЙТЕ! Ние знаехме, че сме луди, но тръгнахме така или иначе и не съжаляваме.

Днес се случва обратното… Много от последователите ще бъдат разочаровани от решението ни да продадем лодката и да се върнем на сушата, но това е животът – нещата се променят и е време за промяна.

През последните пет години посетихме повече места и преживяхме повече приключения, отколкото повечето хора някога ще преживеят в живота си. Едно дълго пътешествие и преоткриване на света и на себе си. За нас бе привилегия да можем да го споделим с толкова много хора чрез блога и кратките видеоклипове, които направихме. Ще продължим да правим филмчета и да пишем истории през следващите месеци, тъй като най-интересните ни приключения все още не са разказани. Имаме невероятни кадри от Фиджи, Вануату и Нова Каледония и ще публикуваме още много епизоди в близко бъдеще, както и писмени истории. Планираме експедиция по сушата до Южния Остров на Нова Зеландия и вероятно до Австралия през февруари и март, така че ще имаме още повече материали и кадри за филми и статии. А след това- кой знае! Продължете да ни следвате, за да разберете!

Мая ми каза преди няколко дни, че не се страхува от смъртта и ако сега умре, животът й е бил пълноценен, защото вече са й се случили толкова много страхотни неща . Ужасих се! Не, животът ти не е пълен, едва сега започва и ти предстоят още много неща! Не е нужно да се сравняваш с мнозинството и да се задоволяваш с това, което вече си постигнала, само защото е повече от човека до теб. Трябва да се стремиш към повече и по-добри постижения и знания, да развиваш потенциала и таланта си, да продължиш да търсиш щастието и да се стремиш да се усъвършенстваш, себе си и света около теб. Животът е приключение, със или без лодка и твоя живот ще бъде по-интересен, отколкото можеш да си представиш. Можеш да станеш морски биолог или артист, можеш да отидеш до Антарктида или да посетиш Луната! Пет години на лодка из света не е чак такова постижение! Продължавай напред!

Искаме да благодарим на нашите Патрони – 56 човека, които ни подкрепят и ни помогнаха невероятно, особено през последните няколко месеца, които за нас бяха малко трудни финансово. Тези от вас, които ни изпращат по 1 или 2 долара всеки месец, ни помогнаха да покрием нашите интернет разходи, за да можем да поддържаме публикуването и качването на истории, снимки и видеоклипове. Тези от вас, които ни изпращат по 5 долара всеки месец, ни помогнаха да се придвижваме, за гориво за лодки или за транспорт по суша. Нашите 10-доларови Патрони гарантираха, че входните такси за различните страни, визите и другите формалности бяха изрядни. И благодарение на нашите 20 и 50 долара и повече Патрони си покрихме разходите за храна на месец и дори успяхме да дарим разни неща на приятелските островитяни във Вануату. Ето как благодарение на вас успяхме да продължим напред, нещо, което никога няма да забравим и се надяваме, че някой ден ще можем да направим същото за вас и за други.

Някои от вас, колеги мореплаватели или мечтатели, планиращи да плават по света някой ден, ни подкрепяха, главно защото плавахме и живеехме на лодка. Напълно разбираме, ако от сега нататък не намерите причина да продължавате да ни подкрепяте, тъй като вече няма да живеем на лодка и се местим на сушата, и няма да се обидим, ако решите да прекратите месечния си абонамент. Благодарни сме ви и се надяваме някой ден да можем да върнем добрината ви по същия или по друг начин.

Ще продължим да правим филмчета и да пишем истории през следващите месеци, тъй като имаме много кадри и още повече кадри ще се натрупат, докато посещаваме още от чудесата на Нова Зеландия. Също така ще продължим и специалните месечни статии „Зад кулисите“ и „ветроходство и мореплаване“, с допълнителна информация за нашите 5 и 10 доларови патрони, споделяйки това, което сме научили.

На тези от вас, които решат да запазят абонамента си през следващите месеца, докато продължаваме да публикуваме филмчета – безкрайно сме ви благодарни и трогнати!

Благодарим на всички!

Share

About lifenomadik

We are a family aboard a boat in search of freedom and adventure.
Bookmark the permalink.

5 Responses to Какво ще правим от тук нататък?

 1. Десислава Георгиева says:

  Здравейте приятели!
  Ние сме семейство с две дъщери. Моника скоро ще навърши 22 години, а Гергана е на 10 години. Импулсивно предприемаме пътувания по суша, въпреки че имаме лодка от около година. Искрено ще се радваме, ако решите да посетите Скандинавия и ни бъдете гости в Швеция (където живеем от близо 8 години). Ето имейл за връзка с мен : gerdemon1@gmail.com
  Весели празници 🎅!

 2. Yotko says:

  Zdraveite pateshestvenici. Logikata vi e fantastichna-naistina s kakvoto i da se zaxvanete 6te si go napravite priatno i interesno kogato ste xora s takava naglasa. Pateshestvieto vi e neveroiatno, no o6te po-neveroiaten e nei4erpaemia vi entusiazam za novi prejiviavania. Az i semeistvoto mi jiveem v Melbourne i za nas 6te bade istinsko udovolstvie da spodelim ka6tata si s vas ako imate pat nasam v sledva6tite niakolko meseca. Tuk moje bi ne e tolkova ekzoti4no miasto, no sas sigurnost e razlichno i interesno s vazmojnosti za drug vid priatni prejiviavania.
  Pojelavame vi veseli koledni praznici i edna fantasti4na i uspeshna nova 2018 godina za vsi4ki v semeistvoto vi..:).

 3. Димка Иванова says:

  Чудесни сте!Живот извън Матрицата!
  Поклон…

 4. Красимира says:

  Бъди ,Иво и Мая,с каквото и да се захванете ,сигурна съм ,че винаги ще се справите.Смело напред с новите ви планове и идеи.Ще ви следвам където и да сте.Обичам ви и прегръдки от мен!

 5. Kolini says:

  Прекрасни, свежи и вдъхновяващи сте! Поздравявам ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Follow Me