Нашите приятели спасиха едно умиращо момиченце

Днешната статия не е за нас. Днес искам да ви разкажа за нашите приятели – германското семейство, което срещнахме преди няколко години във Френска Полинезия на борда на катамаран „Инвиктус“.

Станахме много добри приятели с Тоби и Никол и двете им малки момиченца Марлена (6г.) и Джулиана (5г.). Плавахме заедно из Полинезийските острови, до Тонга, Нова Зеландия, Фиджи и Нова Каледония, споделяйки едни от най-незабравимите моменти от пътешествието. Вероятно ги помните от нашитее истории и филмчета, откакто прекосихме Тихия океан?

Марлен и Джули посрещат Мая от своя катамаран „Инвиктус“, докато  Фата Моргана пуска котва в залива.

Приятелството ни с екипажа на „Инвиктус“ се превърна в едно от най-трайните ни приятелства през последните години. Плавахме заедно в продължение на много месеци, помагахме си взаимно, забавлявахме се заедно, и споделихме прекрасни моменти в някои от най-зашеметяващите места на планетата. Създадохме силна и трайна връзка помежду ни и се опознахме добре взаимно. Тоби и Никол са честни, забавни приключенци, много организирани, грижовни, приветливи и щедри и винаги готови да помагат на хората, които се нуждаят от помощ. Винаги ще сме благодарни на Тоби и Никол, за това че по всяко време и във всяка ситуация можехме да разчитаме на тях.

На пикник в Нова Зеландия – Иво, Мира, Тоби и Никол.

Но едва наскоро напълно осъзнах колко благородни, състрадателни и себепожертвувателни са Тоби и Никол. Плаках, изпитвайки чуство на огромна благодарност. Те направиха нещо, което не всеки би имал куража, силата и решителността да направи.

Спасиха живота на едно умиращо дете и все още се борят за оцеляването й.

Тоби с Мишелин в болницата на Порт Вила.

Преди няколко седмици Иво се обади на Тоби. Чуваме се с тях от време на време, поддържаме връзка, планираме ски ваканция заедно в Канада. „Как сте, приятели, как са всички? – попита Иво, както винаги. Тоби отвърна: „Не съм сигурен дали искаш да чуеш как сме …“ И разказа на Иво най-сърцераздирателната, шокираща, тъжна история.

Миналото лято семейството отлаваха отново до Вануату. Когато пуснали котва близо до красивия остров Петдесетница, ги доближил местен човек и поискал помощ. Ето какво се случило по-нататък, както го описва Никол:

„Един местен човек се приближи до нас и ни попита дали имаме лекарства на борда, за да помогнем на болната му внучка. Нямахме представа какво да очакваме и, разбира се, се съгласихме да дойдем в селото, за да видим какво можем да направим. Намерихме малко момиче в тежко физическо състояние, което лежеше в безсъзнание.

Това беше най-ужасното състояние, в което сме виждали друго човешко същество, особено дете, и дълбок момент в нашия живот, който ни повлия толкова силно и ни промени завинаги.

Трябваше веднага да я закараме в болница. Транспортирахме я със самолет до Порт Вила веднага, като преместването и транспортирането бяха невероятно болезнено преживяване за нея и е чудо, че оцеля.

Мишелин бе недохранена (19.5 кг!), дехидратирана, кръвните й тестове показаха, че е късмет, че все още е жива. Намерихме я навреме. Нямаше да оцелее още дълго.

Повече от половината от тялото й бе покрито с кожни рани, а също и изгаряния, които не сме сигурни как е придобила. Раните й бяха покрити с мръсотия и мухи. Почти не реагираше.

Организирахме изпращането на кръвни и кожни изследвания в Австралия (Вануату няма лаборатории за тези видове тестове) и така разбрахме, че Мишелин страда от много рядко автоимунно заболяване на кожата Pemphigus Vulgaris. https://en.wikipedia.org/wiki/Pemphigus_vulgaris

Това заболяване причинява кожни рани и мехури, а ако не се лекува, води до смърт. За съжаление научихме, че майка й е починала от същата болест преди 5 години. Не са я лекували. Това е трагично, защото въпреки че това заболяване не може да бъде излекувано напълно, то е лечимо и не е смъртоносно, стига да му се обърне внимание навреме.

В културата на Мишелин черната магия е обичай, който често се практикува и семейството се надявао, че културните й ритуали ще й помогнат. http://dailypost.vu/opinion/letters_to_editor/black-magic-and-witchcraft/article_24111eed-9878-5974-ab66-a723de07afc7.html

Мишелин била оставена без лечение в продължение на 4 месеца от появата на симптомите й за първи път и здравето й се влошило бързо. През това време тя е понасяла невероятна болка, физически и психически, но никога не се е предала, вкопчена за младия си живот.

Можете да си представите как това ни подейства на нас и решихме да помогнем на това човешко същество да оцелее и да живее достоен живот. Не можем да си тръгнем и да я оставим на съдбата й, което ще доведе до смъртта й.

Мишелин в момента е в болницата на Порт Вила. Там незабавно й направиха кръвопреливане и й дадоха антибиотици и ежедневно комуникирахме с наши познати, организации и специалисти, които ни даваха напътствия (други моряци, Medbee Europe, Marine Reach NZ, DEBRA NZ и дерматолог от болницата в Окланд Звезди).

Ресурсите в болницата са много ограничени и всички, особено сестрите, направиха чудеса, за да подобрят положението на Мишелин.

Изключително сме благодарни за подкрепата, която получихме, но все още е рано и още много има да се направи.

Сега тя започва терапия със стероиди за автоимунното си заболяване. Мишелин започна да яде и теглото й се увеличава, което е напредък.

Тялото на Мишелин има много дълбоки натискови рани от многото месеци без да се движи. Всеки два дни превръзките й трябва да бъдат сменени, което е изключително болезнено за нея и сега се прави (за разлика от доскоро) под влиянието на морфин.

За да сведем до минимум болезненото изпитание, поръчахме специализирани превръзки (които не се залепват към откритите й рани) от чужбина. Тези превръзки са изключително скъпи и не се предлагат във Вануату. Понастоящем ги поръчваме от Таити, както и посредством дарения от други щедри хора от различни страни.

Мишелин не е вървяла в продължение на много месеци. Тя е толкова слаба и всичките й мускули са се стопили. Ще трябва да се научи отново да върви.

Мишелин в болницата

След като прехвърлиха Мишелин в столицата на Вануату и й осигуриха незабавно медицинско обслужване, ние помислихме, че Тоби и Никол ще продължат своята ветроходна ваканция, след като спасиха живота на момичето и я оставиха в ръцете на професионалните лекари в болницата на Порт Вила. Но не! Ваканципта йм приключи до там и те останаха с детето в болницата, докато дойде време Никол да се завърне в Нова Зеландия заедно с двете си малки дъщерички, където те трябваше да започнат училище.

Тоби остана в болницата с Мишелин. Буквално живее в болницата вече няколко седмици, помага при смяната на превръзките, чете й приказки, храни я. Всеки ден, от сутрин до вечер. И все още е там, до Мишелин, докато се увери, че е добре. И ние сме там с тях, в нашите мисли и в сърцата ни.

Междувременно Никол продължава да работи, за да уреди прехвърлянето на детето в по-добра болница в някоя западна държава, организира набиране на средства за стотици хилядите долари, необходими за медицински материали, медицинска сестра от Швейцария с опит с пациенти с кожни заболявания и изгаряния в Африка и за всички скъпи медикаменти, превръзки, транспортиране, паспорти и т.н.

“ Най- голямото предизвикателство е, че в идеалния случай Мишелин ще бъде прехвърлена в западна болница, например в Нова Зеландия. Тя не може да бъде транспортирана с търговски полет и ще се нуждае от специална медицинска евакуация.

В момента работим с местни власти, агенции и организации, за да видим какво може да се направи.

Тези неща отнемат време и са сложни и искаме да сме сигурни, че лечението на Мишелин във Вануату е гарантирано и ще бъде наблюдавана и ще се реагира незабавно, ако нещо се промени.

Това е от решаващо значение, тъй като тялото на Мишелин все още е уязвимо от инфекции и все още е недохранено, въпреки че сме много доволни от нейния напредък и наддаване на тегло.

Тобиас все още е във Вила и е подготвил сертификат за раждане и паспорти за Мишелин и баща й и се подготвят за отпътуване, когато дойде времето.

В момента се нуждаем от помощ със следното:

+ Материали за превръзки – напр. UrgoCell Ag / Urgo surgifix, Medicomp стерилни компреси, крем ialuset.

+ Протеин на прах – хранителни напитки и протеинови шейкове за деца

+ Контакти – всички контакти, които може да имате във вашите мрежи, които биха могли да помогнат по какъвто и да е начин (например към организации, медицински контакти и т.н.), моля свържете се директно с нас: nicole.mueller@live.co.uk

Очакваме следните разходи:

+ Настаняване и храна – за семейството на Мишелин, докато се намират във Вила

+ Пътни и местни разходи – за Мишелин и нейните родители , за специализирани медицински грижи извън държавата.

+ Рехабилитация – за изграждане мускули и да се научи да ходи отново

Ние изцяло се ангажираме да помогнем на Мишелин, за да може тя да се върне в селото си и да продължи да живее живота си и да се върне в училище. Мишелин има още 4 братя и сестри, които много й липсват. Вашето дарение ще помогне да уредим семейството й да я посети.

Ние се ангажираме да осигурим непрекъсната подкрепа през следващите години, докато Мишелин се възстанови достатъчно и може да се грижи сама за медицинските си нужди.“

Много хора изпратиха дарения чрез кампанията „СПЕШНО! Борба за живота и бъдещето на Мишелин (10 години) от Вануату“ на уебсайта Give a Little и дори разпространението на историята помогна на нашите приятели да съберат над 60 000 NZD досега, необходими за Мишелин. Тук Никол обяснява допълнително за какво са необходимите средства и как те помагат на Мишелин:

БЕЛЕЖКА ЗА ВАШЕТО ДАРЕНИЕ

Хората ни питат как могат да помогнат на Мишелин и как да ни подкрепят.

Искаме да знаете, че всички събрани средства ще отидат единствено за възстановяването на Мишелин, за лекуването на нейното автоимунно заболяване и за разходите на семейството й.

Транспортирането до Нова Зеландия и всички свързани с това разходи биха могли да достигнат около 800 000 NZD, поради което създадохме този сайт.

Всички наши разходи, (например нашите собствени пътни разходи и разходи за настаняване във Вануату и т.н.) ще бъдат покрити от самите нас.

Освен това, от всяко дарение уебсайта взима 5% такса. Ние ще покрием тази такса, така че всеки дарен долар ще бъде уползотворен за тази цел.

Мишелин е в критично състояние и все още има рискове, които биха могли да повлияят на шансовете й за оцеляване. Ако Мишелин или семейството й вече не се нуждаят от подкрепа, всички останали средства ще бъдат дарени на болницата в Порт Вила.

Ежедневно ставаме свидетели на невероятната издръжливост и желанието на Мишелин да оцелее. Това подхранва нашата сила и решението ни да останем до нея и да продължим да се борим с нея и за нея.

Благодарим Ви, че прочетохте тази история. Вашата подкрепа, доброта и загриженост означава много за нас!

Никол и Тобиас

Използване на средства до сега:

+ Специализиран матрак под налягане, медицински разходи

+ Разходите на Мишелин и семейството й във Вила и в чужбина

+ Текущи местни разходи и доставки според нуждите

Един новозеландски вестник също помогна чрез публикуването на историята и разпространението на призива за помощ. Ние се надяваме да помогнем по същия начин, разпространявайки историята, колкото е възможно.

В статията, озаглавена „Спасяването на Мишелин: Спасителната мисия на едно околсветско семейство“, Фил Тейлър пише:

„Веднъж видяни, някои неща не могат да бъдат забравени.

По този начин, едно семейство на обиколка на света с яхта, превърна пътуването си в спасителна мисия в момента, в който видяха Мишелин.

Миналия месец Никол и бизнесменът Тобиас Янке намериха 10-годишната Мишелин Уори полу-мъртва в една колиба върху под от кал на о. Петдесетница, на 190 километра на север от столицата на Вануату, Порт Вила.

Тази среща миналия месец доведе семейството в контакт с черни магии, спасителни агенции и ги въведе в света на едно рядко автоимунно заболяване. Но най-вече ги доведе до решението да спасят живота на Мишелин и да направят всичко възможно този живот да продължи с достойнство.

Това бе сблъсък на два свята за семейство Янке, които заедно с Марлена, 6г. и Джулиана, 5г., са прекарали по-голямата част от последните години, плавайки из света на борда на своя 52-футов катамаран „Инвиктус“.

Германската двойка се влюбва в Нова Зеландия по време на пътуването си и се установяват в Окланд. Момичетата ходят на училище в града, докато тече процесът за гражданство на семейството.

Последният учебен срок родителите взимат децата от училище, за да плават до островите, където след като хвърят котва до остров Петдесетница, ги доближава човек, търсещ лекарство за внучката му.

„Помолихме да видим детето и го намерихме в смъртоносна ситуация – споделя Никол.

Беше дехидратирана, недохранена и не реагираше. Половината от кожата й бе изчезнала, имаше изгаряния от трета степен на краката. Раните й бяха инфектирани и покрити с мухи.

„Беше шокиращо, никога не бяхме виждали нещо подобно и не можехме да разберем как едно дете може да бъде в такова състояние и как родителите не правят нищо по въпроса. За нас в западния свят това е невъобразимо. „

„Там вярват в черни магии, решили, че детето е омагьосано и го държали в колибата, където живеят, а на острова няма лекар. Не знаели какво да правят.’

„Щом я видяхме, за нас стана ясно: не можем да си тръгнем и да я оставим.“

Шансовете на дедето да преживее пътуването до Порт Вила на борда на яхтата били минимални, така че семейство Янке уреждат самолетен полет, платен от правителството на Вануату.

The Herald за първи път се срещна със семейството по-рано този месец в Порт Вила, където Мишелин беше изолирана в стая, скромно оборудвана, в Централна болница Порт Вила. При пристигането си тежала 19,5 килограма, а кръвната й картина показала широк спектър от нарушения, включително анемия и инфекция.

Тобиас обясни  с какво са се сблъскали по онова време. „Най-належащия проблем бе да оцелее, а какво следва след това още не е известно.“

От тогава Мишелин има напрадък. Получила е кръвопреливане, антибиотици, протеинови напитки и стероиди и е качила 2.5 кг, въпреки че все още тежи по-малко от 5-годишната дъщеричка на германците.

Пробите на кръвта и тъканите, изпратени в Австралия, са дали диагноза. Мишелин има рядко генетично автоимунно заболяване Pemphigus Vulgaris, което е още по-рядко при децата.

То причинява болезнено подуване на кожата и лигавиците и ако не се лекува, може да доведе до смърт.

Майката на Мишелин не е получила модерно лечение за същата болест и е починала преди пет години. Когато семейство Янке намират Мишелин, тя лежала в колибата в продължение на четири месеца.

Но вече говори, яде, пие и се оплаква, рисува, понякога се смее, а вчера пя и това е невероятно, че го постигна само след четири седмици това малко момиченце.

Сем. Янке организираха страница на Givealittle, за да подпомогнат продължаващото възстановяване на Мишелин.

„Сега просто трябва да продължим да се надяваме, че ще получим достатъчно дарения, за да я закараме в западна страна, защото се нуждае от грижи за няколко месеца, а са необходими много пари и много помощ от различни агенции. „

Малко вероятно е Мишелин да успее да се справи с болестта си в селото си, но в Порт Вила, където има семейство и където агенциите се ангажират да помогнат има шанс за бъдещето й.

„Ние сме подготвени за живота след това, но в момента сме съсредоточени да я спасим“.

Бащата и доведената майка на Мишелин са щастливи, че дъщеря йм се оправя.

„Преди нямаха надежда, че ще оцелее.“

Тобайъс остана в Порт Вила, а Никол се върна в Окланд с момичетата за новия срок.

Докато звънели по телефоните и търсели помощ за детето, йм казали, че Мишелин не може да бъде спасена и трябва да намерят начин да се примирят с мисълта.

„Но ние не можем да се примирим- казва Никол. Тя е едно малко човешко същество, в което ние се влюбихме и вече постигна толкова голям напредък. Мишелин е боец ​​“.

„Ние се установяваме в Нова Зеландия и Вануату не е далеч, няма да отплаваме и да я оставим сама, сега тя е част от нас“.

Сем. Янке се ангажират да поемат таксата от уебсайта Givealittle, така че всички дарения отиват 100% за Мишелин.

В болница „Порт Вила“

Така станахме свидетели на едно от най-хуманните, безкористни деяния, което някога сме виждали в живота ни … И ги познаваме тези хора! Те са наши добри приятели! Винаги са ни помагали и подкрепяли толкова много пъти!

Единственото, което можем да направим, за да йм помогнем в този невероятно труден за тях момент, е да разпространим тяхната история и да ги подкрепим с едно малко дарение за Мишелин.

Да обикаляш света на борда на малка яхта е много по- различен начин за пътуване, отколкото просто да летиш някъде като турист, да си резервира хотел и да посетиш най-популярните туристически атракции. Плаването ни позволи да отидем на места, недостъпни за туристите, да се срещнем с местните хора, да прекараме време с тях и да да се запознаем с автентични местни култури. Прекарахме месеци, а не само дни на някои от местата, които посетихме, където добихме по-пълна представа за живота и проблема на местните хора. Видяхме не само прочутите атракции, окупирани от туристите, но и бедните местни села.

По този начин придобихме различна и по-пълна представа за света, неговата красота и мизерия. И не можем да забравим или да пренебрегнем факта, че толкова много хора по целия свят живеят в трудности и бедност. Подобно на нашите приятели Тоби и Никол, чийто живот е променен завинаги благодарение на това малко момиченце, нашият животът също се променя завинаги благодарение на местата, през които плавахме и на хората, с които се срещнахме.

Ще помагаме, колкото можем, на тези, които се нуждаят, един по един. Има толкова много страдания, толкова несправедливост в света и със сигурност никой не може да помогне на всички. Но дори и малко, можем да променим живота на поне един човек. Ще продължим да изпращаме дарения от Нова Зеландия на островите в Тонга, Вануату и Фиджи, когато следващият ветроходски сезон започне чрез проекта „Оризовата лодка“. Дотогава ще подкрепим нашите приятели в стремежа им да спасят Мишелин.

Използвахме средствата, които получаваме чрез Patreon, за да помогнем на Тоби и Никол за спасяването на Мишеин, тъй като вярваме, че нашите Патрони ще се гордеят, че тяхната подкрепа оказва реална промяна в живота на едно малко момиченце.

На 3 ноември в Новозеландския вестник бе публикувана още една статия- и надеждата живее:

„Спасението на Мишелин: Огромна отзивчивост носи надежда за 10-годишно момиче във Вануату

Огромната отзивчивост към тежкото положение на момичето от Вануату, намерено полу-мъртво на отдалечен остров, донесе надежда за нейното възстановяване.

След публикуването на историята ни във вестника от миналата седмица, повече от 330 души дариха над 50 000 долара чрез страница Givealittle, създадена от моряците Никол и бизнесмена Тобиас Янке.

Това означава, че медицинска сестра може да лети от Европа до Вануату, за да се грижи за Мишелин Уори на пълно работно време за няколко месеца, ако не се намери болница в западна страна, която да я приеме.

Сем. Янке се посветиха напълно на възстановяването на детето, откакто намериха 10-годишната Мишелин миналия месец в безсъзнание в колиба с под от кал на остров Петдесятница, на 190 км северно от столицата на Вануату, Порт Вила.

Била дехидратирана, недохранена, покрита с инфектирани рани по кожата и изгаряния от трета степен на краката.

Уреждат да я транспортират до Централната болница в Порт Вила, където за първи път ги интервюирахме от Уикенд Хералд. При пристигането Мишелин тежи едва 19.5 кг, а броят на кръвните й телца е опасно нисък.

„Оцеляването й в момента е най-належащия проблем, а възстановяването й е дългосрочен проблем“, каза Тобиас по онова време.

Теглото на Мишелин се е увеличило до 25 кг, сега е в състояние да яде и да пие без никаква помощ и е достатъчно силна, да бъде изкарвана навън в инвалидна количка за кратки периоди.

Но сем. Янке казват, че дългосрочните й перспективи зависят от качеството на грижите, които ще получи през следващите няколко месеца.

Медицинска сестра в Швейцария, която е специализирана в лечението на пациенти с изгаряния и е практикувала в Африка, се съгласи да дойде във Вануату в края на ноември за три месеца, ако е необходимо.“

От днес Мишелин е прехвърлена в Нова Каледония за по-добро лечение, сега теглото й е 25 кг и тя вече може да яде и да пие сама!

Мишелин се подобрява!

Мишелин се подобрява и има надежда, че до края на януари нейното автоимунно заболяване ще бъде под контрол с подходящ план за лечение и лекарства и кожата й ще се възстанови напълно, а теглото й ще се върне в нормалния диапазон. Шансовете й да бъде достатъчно силни и да можем да върви отново след рехабилитация сега са много по-големи!

Най-новите актуализации за възстановяването на Мишелин от Никол:

„Трогнати сме от щедростта на хората, които ни помогнаха; надхвърли всичките ни очаквания. Искаме да знаете колко много вашите коментари и дарения означават за нас. Четем всеки един от тях; и въпреки че не можем да отговорим на всички, моля, знайте, че вашите думи, насърчение и подкрепа ни дават силата и енергията, за да продължим тази мисия. Благодарим Ви!!

(1) Имаме страхотни новини! Чрез нашите европейски приятели се свързахме със сестра от Швейцария, която има богат опит в областта на оказването на помощ в Африка, но също така е висококвалифицирана, особено за жертвите на изгаряне.

Нейното име също е Никол и в момента работи в университетската болница в Цюрих. Тя се съгласи да дойде в края на ноември, за да се грижи за Мишелин за 3 месеца. Никол също има фантастични медицински връзки в цяла Германия и Швейцария и ще може да получи съвет от специалисти, ако е необходимо. Това е невероятен момент за нас при осигуряването на допълнителни непрекъснати медицински грижи, докато все още работим да транспортираме Мишелин в болница в чужбина.

(2) Теглото на Мишелин вече се е увеличи до 25 кг! Апетитът й расте и вече може да яде и да пие  без никаква помощ от нас.

Дните й се струват дълги и нуждата й от развлечения става все по-очевидна.

Тоби дори направи някои основни математически упражнения с нея преди няколко дни, които много й харесаха 🙂

Специалният матрак се оказа много полезен, но раната от натиск в гърба й се превърна в голям проблем, тъй като не се подобрява.

Останалата част от кожата й определено се подобрява.

(3) Сменяме превръзките й на всеки 2 дни. Мишелин получава малко количество морфеин, което й помога с болката и страха, които й причинява тази процедура. Вече смяната на бинтовете не й се отразява толкова зле. Но специалните бинтове са на привършване.

Никол от Швейцария е в контакт с швейцарския производител Ialugen, който любезно предложи да предостави безплатни превръзки. Много сме благодарни на Никол за организирането на това. Те ще бъдат изпратени във вторник. В допълнение, ние се опитваме да осигурим голямо количество от тези специализирани превръзки, тъй като Мишелин ползва голпмо количество.

Те са невероятно скъпи и чрез нашите международни контакти се надяваме да получим достъп до доставки на едро. Вашите дарения ще ни помогнат да ги финансираме.

Една местна християнска група дойде в болницата, за да пее на Мишелин на родния й език.

Мишелин до сега бе много тиха, но когато започна да пее, за нас бе силно емоционален момент. Беше трогателно- песен на надеждата ….

Можете да гледате този красив момент тук: Песен за Мишелин

Ако искате да помогнете на Мишелин посетете страницата, която Никол е организирала за събиране на помощи

URGENT!! Fighting for her life & future – Micheline (10 years), Vanuatu

Share

About lifenomadik

We are a family aboard a boat in search of freedom and adventure.
Bookmark the permalink.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Follow Me